Problematika zavržene hrane ob evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

SLOVENSKA KOMUNALNA PODJETJA OB EVROPSKEM TEDNU ZMANJŠEVANJA ODPADKOV SKUPAJ OPOZARJAJO NA KOLIČINO ZAVRŽENE HRANE

Slovenska komunalna podjetja so danes pred svojimi občinskimi zgradbami pokazala, koliko hrane v Sloveniji zavržemo na osebo. Na stojnice, v zabojčke, na regale so postavila 82 kilogramov različnih živil (sadje, zelenjava, mlečni izdelki itd.), kar je povprečna količina na prebivalca, ki zaradi preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane pristane z zabojnikih za odpadke, na kompostu in celo v kanalizaciji. Cilj prikaza je prebivalce opozoriti na problematiko zavržene hrane in jih spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.

V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar pomeni približno 82 kg na prebivalca.

Evropska komisija se zaveda problematike zavržene hrane in predlaga zavezo, da do leta 2025 zmanjšamo količino zavržene hrane za 30 odstotkov. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 22. do 30. novembra 2014, je zato posvečen prav zmanjševanju količine zavržene hrane.

Prikaz količine zavržene hrane pred mestnimi hišami oziroma občinskimi zgradbami je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva. Predsednik zbornice Janko Kramžar je ob tem dejal: “V Zbornici komunalnega gospodarstva verjamemo, da sta naloga in dolžnost vseh komunalnih podjetij, da spodbujamo preprečevanje nastajanja odpadkov, trajnostni razvoj in odgovorno potrošnjo. Zato sta naša naloga in dolžnost tudi, da si aktivno prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane.”

Prikaz je potekal v štirinajstih krajih po vsej Sloveniji – v Ljubljani, na Vrhniki, v Domžalah, Tržiču, Idriji, Celju, Laškem, Slovenskih Konjicah, Kopru, Novi Gorici, Sežani, Divači, Komnu in v občini Hrpelje-Kozina. Pri tem so se komunalna podjetja povezala z lokalnimi proizvajalci, s kmetovalci in pridelovalci ter tako predstavila tudi pomen lokalno pridelane hrane.
zavrzena hrana 01

Laški bilten

Laški Bilten št. 10217.06.2024
je izšla 102. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA PODJETNIŠKI INKUBATOR

ANKETA MOJA DEŽELAPodjetniški inkubator
 

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.