Občina Laško objavlja
S kolektivno blagovno znamko Okusiti Laško želimo poudariti in izpostaviti prepoznavnost pridelkov in prehranskih izdelkov, gastronomskih posebnosti (jedi in pijač postreženih na gostinski način), rokodelskih izdelkov in kulinaričnih prireditev/dogodkov ter njihovih ponudnikov na območju destinacije Laško.
- so pridelani oz. proizvedeni, opremljeni in ponujeni po zakonsko določenih predpisih in standardih,
- so pridelani oz. proizvedeni in opremljeni na naravi in ljudem čimbolj prijazen način,
- zagotavljajo ustrezno kakovost,
- izvor-poreklo idej, gradiv, živil, vzorcev, postopkov izdelave izdelkov oz. izvedbe storitev (recepture in tehnologija jedi in pijač), mora biti vsaj 70 % oz. 50 % (živil za jedi in pijače) iz območja, ki ga pokriva KBZ Okusiti Laško (občine Laško, Celje, Štore, Vojnik in Radeče) oz. 100 % iz območja Slovenije, razen, če gradiv oz. živil za določene izdelke/storitve (jedi in pijače) ni mogoče zagotoviti v Sloveniji,
- rokodelski izdelki in izdelki unikatnega in industrijskega oblikovanja temeljijo predvsem na naravnih gradivih in gradivih, ki so značilna za območji destinacije Laško in upoštevajo rokodelsko kulturno dediščino območja,
- prireditve oz. organizirani dogodki so izvorno povezani z območjem destinacije Laško ali z običaji in navadami, ki so tukaj prisotni.
KBZ Okusiti Laško se uporablja za označevanje KAKOVOSTI:
- pridelkov (npr. sadja, zelenjave, poljščin, svežih zelišč in začimb) in prehranskih izdelkov (npr.: iz mleka, mesa, sadja, zelenjave, žit ipd.),
- jedi in pijač postreženih na gostinski način,
- rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega ter industrijskega oblikovanja,
- organiziranih kulinaričnih prireditev,
- organiziranih vodenih doživetij in
- nastanitvenih kapacitet.
Tokratni razpis je namenjen ocenjevanju jedi in pijač postreženih na gostinski način, izjemoma pa bodo ocenjeni tudi pridelki in prehranski izdelki ter rokodelski izdelki.
- Ocenjevanje rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja bo potekalo 3. septembra 2019 med 8.30 in 9.30 v prostorih Zdravilišča Laško, Zdraviliška cesta 4, 3270 Laško (Srebrna dvorana).
- Ocenjevanje pridelkov in prehranskih izdelkov bo potekalo 3. septembra 2019 med 8.30 in 9.30 v prostorih Zdravilišča Laško, Zdraviliška cesta 4, 3270 Laško (Srebrna dvorana).
- Ocenjevanje jedi in pijač postreženih na gostinski način bo potekalo 3. septembra 2019 med 10. in 14. uro na lokacijah prijaviteljev - gostinskih ponudnikov.
- Izvor živil - živila iz lokalnega okolja (vsaj 50%) z izpostavljeno lokalno dobaviteljsko verigo (predstaviti pri predstavitvi jedi oz. pijače) in sledljivostjo nabave z dokumentacijo (dobavnica, račun…);
- glavni kriterij za oceno so: izvor živil, receptura z natančnim opisom sestavin in metod dela ter zgodba o jedi/pijači, ki naj sledi primernemu poimenovanju jedi oz. pijače;
- poudarek je na videzu, vonju in okusu;
- sestavine in dekoracija morajo biti v okusu, količini in barvi v sorazmerju z jedjo;
- smotrna kulinarična, neoporečna, lahka in enostavna priprava, ki ustreza kulinaričnim smernicam.
RAZPIS
PRIJAVA JEDI IN PIJAČE PDF
PRIJAVA JEDI IN PIJAČE WORD
PRIJAVA PRIDELKI IN IZDELKI PDF
PRIJAVA PRIDELKOV WORD
PRIJAVA ROKODELSKI IZDELKI
PRIJAVA ROKODELSKI IZDELKI WORD