Page 23 - Laski_Bilten_st65_NR
P. 23
PODEŽELJE
dicionalnem Slovenskem zajtrku objavila Slovenski osnovnošolci bodo po zad-
natečaj poslikave panjskih končnic z nas- njih podatkih posvojili več kot 1000 če-
lovom »Polepšajmo čebelam domovanje beljih družin.
in spoznajmo čebelarje« za učence 2. tri- Tudi učenci iz OŠ Primoža Trubar-
ade OŠ in čebelarske krožke. Namen na- ja Laško in OŠ Antona Aškerca Rimske
tečaja je, da poslikane panjske končnice Toplice bodo čebelarjem Čebelarskega
POLEPŠAJMO izpod otroških rok dobijo svoje mesto na društva Laško predali poslikane panjske
pravih čebeljih panjih pri bližnjem čebe- končnice v petek, 20. aprila 2018.
ČEBELAM DOMOVANJE larju. Tako bo vsak otrok posvojil čebeljo Ta dan bomo poleg predaje panjskih
družino in navezal stike s čebelarjem. končnic čebelarji izkoristili tudi
IN SPOZNAJMO za predstavitev aktivnosti na po-
ČEBELARJE dročju čebelarstva, kot so: ogled
čebelnjaka, predstavitev čebe-
Čebelarska zveza Slovenije v sodelo- larstva in čebeljih pridelkov in
vanju s čebelarskimi društvi organizira izdelkov, predstavitev shem viš-
dan odprtih vrat slovenskih čebelarskih je kakovosti … Poudarili bomo
društev. Dogodek, ki ga čebelarji orga- pomen opravljanja čebelarske
nizirajo že tradicionalno, bo letos pote- dejavnosti in avtohtone kranjske
kal 20. aprila. čebele kot pomembne opraše-
Leto 2018 je tudi leto kulturne dedišči- valke za kmetijstvo in pridobi-
ne, zato je ČZS že v lanskem letu ob tra- vanje hrane.
V MEDU JE VEČ KOT TISOČ RAZLIČNIH SESTAVIN, V BELEM (KRISTALNEM,
TRSNEM) SLADKORJU PA JE LE SAHAROZA
V zadnjem času se veliko piše in govori Tisočletja je bil med edino sladilo. V tijo. Čebele skladiščijo med v celicah sa-
o medu v primerjavi z belim sladkorjem. tretjem stoletju našega štetja so se Indij- tja, ki jih zaprejo z voščenimi pokrovčki,
Razliko med obema pojasnjuje prim. Pe- ci naučili zgoščati sok sladkornega trsa s čimer preprečijo, da bi med vezal vodo
ter Kapš, dr. med. in tako je med dobil tekmeca v sladkor- iz zraka. Potem sledi proces zorenja, v ka-
Sladkor, s kemijskim imenom saharo- ju. Kot sladilo je med skoraj izgubil svojo terem se vsebnost vode še zmanjša, zara-
za, je naravno sladilo iz skupine ogljiko- vlogo in jo prepustil sladkorju. Vendar so di delovanja encimov pa se spremeni tudi
vih hidratov. Surovi oz. rjavi sladkor, ki raziskovalci pozneje spoznali, da sladkor sestava različnih vrst sladkorja.
je vmesni produkt ekstrakcije saharoze iz poleg trsnega oziroma pesnega sladkorja V medu je več fruktoze kot glukoze.
sladkornega trsa, vsebuje do 99,5 % saha- ne vsebuje nič. V medu pa je delež trsne- Tudi v nektarju so količine sladkorjev raz-
roze v suhi snovi. Rafinirani oz. beli slad- ga ali pesnega sladkorja majhen, ker sta v lične. Fruktoza težje kristalizira kot glu-
kor vsebuje več kot 99,5 % saharoze v suhi njem glavna grozdni in sadni sladkor. Po- koza. V kristaliziranem medu so kristali
snovi. leg sladkorjev pa so v medu našli še veliko glukoze obdani s tekočo fruktozo. Le ta je
Med je gosto tekoče ali kristalizirano drugih (več kot tisoč) za človeka zelo ko- slajša od glukoze.
živilo, ki so ga proizvedle čebele. Nastane ristnih sestavin. Čebelji pridelki so živila, prehranska
iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov Med vsebuje predvsem enostavne slad- dopolnila in naravna zdravila. Zaradi
živih rastlinskih delov ali pa iz različnih korje (monosaharide), zlasti fruktozo in zelo bogate sestave čebeljih proizvodov
vrst mane, to je izločkov žuželk, ki so na glukozo, pa tudi disaharide, kot sta tr- pa včasih lahko z njimi tudi preprečimo
živih delih rastlin. Osnovno snov prina- sni in pesni sladkor (saharoza) in le v nastanek bolezni. Čebelji pridelki (med,
šajo čebele v panj, ga obdelajo, mu doda- majhnih količinah polisaharide. V medu cvetni prah, propolis, matični mleček, vo-
jo izločke svojih žlez, ga zgostijo in nato je običajno največ (33 do 42 %) fruktoze, sek, čebelji strup) vplivajo na zdravje na
shranjujejo v pokritih celicah satja. nekaj manj (27 do 36 %) glukoze, malo (1 številne načine. Predvsem delujejo ugo-
Razlika med belim (kristalnim) slad- do 4 %) saharoze. Razmerje teh sladkor- dno na človeško telo, zlasti pozitivno na
korjem in medom je več kot očitna. V be- jev je v medu zelo različno, odvisno od dvig imunosti in zdravja nasploh. S čebe-
lem sladkorju je le disaharid saharoza, ki sorte medu in učinkovitosti encimov (in- ljimi pridelki ne zdravimo osnovne bo-
se razkroji v dva monosaharida, glukozo vertaze, saharaze), ki pridejo v med delno lezni, ampak z njimi pomagamo pri zdra-
in fruktozo, pa nič drugega. V medu so z medičino, v glavnem pa iz čebeljih žlez. vljenju.
tudi sladkorji, vendar v njem najdemo še Čebela v mednem želodčku prinese v Zavedati se moramo, da pri sladka-
več kot tisoč snovi, torej skoraj vse, kar panj približno 50 mg nektarja ali mane. nju tekočin (čaja, kave, ...) z belim (kri-
vsebuje in potrebuje človeško telo, zato Nato čebela s posebnimi gibi iztisne nek- stalnim) sladkorjem, dobimo le občutek
ima med posebne lastnosti, ne le sladkost. tar ali mano iz mednega želodčka na ko- sladkosti, ugodja, medtem ko z uporabo
Glavne sestavine medu so: sladkorji, en- nec svojega rilčka, s čimer zmanjša vseb- medu dobimo tudi druge vrste sladkorjev,
cimi, mineralne snovi, hormoni, proti- nost vode v nabranem sladkem soku.
bakterijske snovi, kisline, dišavne snovi, Rečemo lahko, da čebele nabrani nektar zlasti sadnega (fruktoze), poleg tega pa še
vitamini, aminske kisline, flavonoidi in ali mano v panju obdelajo, čemur dodajo vrsto drugih, za telo zelo koristnih snovi.
morebiti še kaj, pa še ni raziskano. izločke nekaterih svojih žlez in med zgos- Čebelarska zveza Slovenije
23