Page 19 - Laski_Bilten_st68_NR
P. 19

PODEŽELJE

       BOGASTVO IZ                             potrebno izločiti nagnito in gnilo sad-  lega sadja, pri čemer je določanje zrelosti
                                               je. Pazimo tudi na to, da je sadje dobro   pokazala tudi na praktičen način.
       VISOKODEBELNIH                          oprano.  Opozorila  je  na ravnanje z ja-   Kvaliteta jabolčnika in kisa je odvisna

       TRAVNIŠKIH                              bolčnikom  po  vrenju  in  predstavila kle-  tudi od sorte. Različne sorte imajo raz-
                                                                                        lično vsebnost sladkorja in kislin, kar pa
                                               tarjenje ter številne podrobnosti, ki jih je
       SADOVNJAKOV                             vredno upoštevati, da bosta naš jabolčnik   odvisno od lege, klime, vremenskih raz-
                                               in kis res kvalitetna.
                                                                                        mer v času rasti in oskrbe sadovnjaka.
                                                  Tudi svetovalka KGZ Celje Maruša Va-     Pestrost sort je bilo mogoče spoznati
         Letošnje leto si bomo zagotovo za-    ukan je poudarila pomen dobro dozore-    tudi v drugem delu našega srečanja, saj
       pomnili po obilni letini sadja, saj sadno                                              so udeleženci prinesli številne sta-
       drevje že dolgo ni tako bogato ob-                                                     rejše sorte jabolk in hrušk. Rožma-
       rodilo kot letos. Škoda bi bilo, da                                                    rinka, špincla, marela, drobni mo-
       bi ostalo in zgnilo, saj ga je mogo-                                                   škantnar, trdika, pisani kardinal …
       če predelati in pripraviti odlične                                                     so samo nekatere izmed njih.
       sokove, jabolčnik, kis, žganje in                                                        Starejše sorte sadja so bogata de-
       druge izdelke, ki nam bodo prišli                                                      diščina naših prednikov, ki so pri-
       prav tudi v naslednjih, morda ne                                                       delavi  sadja posvečali  veliko  skrb
       tako bogatih letih.                                                                    in pozornost.
         Jabolčniku in kisu smo se posebej                                                      Z željo, da bi lokalno pestrost in
       posvetili tudi na dobro obiskanem                                                      sortno raznolikost jabolk iz viso-
       izobraževanju, ki smo ga konec sep-                                                    kodebelnih travniških sadovnja-
       tembra organizirali v Laškem.                                                          kov spoznali tudi obiskovalci na-
         Specialistka KGZ Maribor Ta-                                                         šega kraja, smo s pomočjo kmetov
       deja Vodovnik Plevnik je opozori-                                                      skupaj s STIKOM Laško  v Ther-
       la na pomen kvalitetnega sadja, iz                                                     mani Laško pripravili razstavo
       katerega bomo pripravili jabolčnik.                                                    starejših sort jabolk.
       »Kakršno sadje, takšna kakovost«,                                                        Gostje Thermane si lahko ogle-
       je poudarila. Sadje za predelavo                                                       dajo  razstavo,  pestrost  okusov  iz
       mora biti primerno zrelo in raz-                                                       nekaterih razstavljenih sort pa lah-
       vito, nerazvito in  drobno ne daje                                                     ko okušajo v jabolčnem soku z eko-
       dobre kakovosti. Jesenske sorte je                                                     loške kmetije Razboršek.
       potrebno sprešati takoj, zimske
       sorte  jabolk pa  morajo pred pre-
       šanjem odležati, da se škrob spre-                                                                           KGZ Celje,
       meni v sladkor. Pred predelavo je                                                                       Izpostava Laško




       PROPOLIS IN NJEGOVA                     naravi okoli 20 °C. Količina pridobljene-  snovi, med njimi tudi flavanoide. Propo-
                                               ga propolisa je odvisna tudi od potreb v
       UPORABNOST                              čebelji družini, saj z njim zavarujejo svoje   lis je svetlo do temno rjave barve. Sve-
                                                                                        že postrgan propolis je lepljiv, na sobni
                                               bivališče pred prepihom in svetlobo. Če-  temperaturi se strdi. Posamezna čebelja
         Propolis je eden od primarnih čebe-   belja družina se z njim bojuje tudi proti   družina med sezono proizvede od 150 do
       ljih pridelkov, kot so med, cvetni prah,   mikrobom. Večje tujke, ki jih ne morejo   400 gramov propolisa.
       matični mleček in vosek. Uporabnost     odstraniti iz svojega bivališča, preprosto   Propolis je primarni čebelji pridelek,
       samega propolisa se je v nekaj letih zelo   prevlečejo s propolisom.             ki ga čebele proizvedejo iz smol. Te smo-
       razmahnila, saj porabniki vse pogosteje    Propolis  sestavljajo rastlinske smole,   le varujejo rastlino pred okužbo. Osnov-
       posegajo po naravnih pridelkih in izdel-  vosek, eterična olja, cvetni prah, organ-  no surovino - smolo čebele oplemenitijo
       kih. Vsak se bo verjetno spomnil na pri-  ske snovi, vitamini in minerali. Po ke-  s svojimi izločki žlez in ostalimi čebeljimi
       gode iz otroštva, ko so nas pestile     mijski sestavi propolis vsebuje ogromno       pridelki. Propolis se lahko uporab-
       bolečine v grlu, naše babice pa so                                                    lja surov ali kot mešanica z ostali-
       s pomočjo propolisa lajšale naše                                                      mi čebeljimi pridelki in je tudi eden
       bolečine. Uporabnost propolisa je                                                     od čebeljih pridelkov, ki se uporab-
       tako zelo široka, o tem so pisali že                                                  lja v apiterapiji. Poznamo številne
       v antiki, saj so mu namenjali po-                                                     izdelke iz propolisa, kot so na pri-
       sebno pozornost.                                                                      mer zobne paste, bonboni, kreme,
         Surovine, iz katerih čebele proi-                                                   šamponi za lase ... Tako so sedaj v
       zvajajo propolis, so smole, ki varu-                                                  tem prehodnem jesensko-zimskem
       jejo rastline pred okužbami. Smo-                                                     obdobju njegove možnosti uporabe
       lo čebele oplemenitijo še z izločki                                                   zelo široke.
       svojih žlez. Pomemben pa je tudi
       čas pridobivanja propolisa, saj če-
       bele nabirajo drevesne smole med                                                                          Tomaž Samec,
       10. in 16. uro, ko je temperatura v                                                    Svetovalec za varno hrano pri JSSČ

                                                                                                                           19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24