Page 19 - Laski_Bilten_st68_NR
P. 19
PODEŽELJE
BOGASTVO IZ potrebno izločiti nagnito in gnilo sad- lega sadja, pri čemer je določanje zrelosti
je. Pazimo tudi na to, da je sadje dobro pokazala tudi na praktičen način.
VISOKODEBELNIH oprano. Opozorila je na ravnanje z ja- Kvaliteta jabolčnika in kisa je odvisna
TRAVNIŠKIH bolčnikom po vrenju in predstavila kle- tudi od sorte. Različne sorte imajo raz-
lično vsebnost sladkorja in kislin, kar pa
tarjenje ter številne podrobnosti, ki jih je
SADOVNJAKOV vredno upoštevati, da bosta naš jabolčnik odvisno od lege, klime, vremenskih raz-
in kis res kvalitetna.
mer v času rasti in oskrbe sadovnjaka.
Tudi svetovalka KGZ Celje Maruša Va- Pestrost sort je bilo mogoče spoznati
Letošnje leto si bomo zagotovo za- ukan je poudarila pomen dobro dozore- tudi v drugem delu našega srečanja, saj
pomnili po obilni letini sadja, saj sadno so udeleženci prinesli številne sta-
drevje že dolgo ni tako bogato ob- rejše sorte jabolk in hrušk. Rožma-
rodilo kot letos. Škoda bi bilo, da rinka, špincla, marela, drobni mo-
bi ostalo in zgnilo, saj ga je mogo- škantnar, trdika, pisani kardinal …
če predelati in pripraviti odlične so samo nekatere izmed njih.
sokove, jabolčnik, kis, žganje in Starejše sorte sadja so bogata de-
druge izdelke, ki nam bodo prišli diščina naših prednikov, ki so pri-
prav tudi v naslednjih, morda ne delavi sadja posvečali veliko skrb
tako bogatih letih. in pozornost.
Jabolčniku in kisu smo se posebej Z željo, da bi lokalno pestrost in
posvetili tudi na dobro obiskanem sortno raznolikost jabolk iz viso-
izobraževanju, ki smo ga konec sep- kodebelnih travniških sadovnja-
tembra organizirali v Laškem. kov spoznali tudi obiskovalci na-
Specialistka KGZ Maribor Ta- šega kraja, smo s pomočjo kmetov
deja Vodovnik Plevnik je opozori- skupaj s STIKOM Laško v Ther-
la na pomen kvalitetnega sadja, iz mani Laško pripravili razstavo
katerega bomo pripravili jabolčnik. starejših sort jabolk.
»Kakršno sadje, takšna kakovost«, Gostje Thermane si lahko ogle-
je poudarila. Sadje za predelavo dajo razstavo, pestrost okusov iz
mora biti primerno zrelo in raz- nekaterih razstavljenih sort pa lah-
vito, nerazvito in drobno ne daje ko okušajo v jabolčnem soku z eko-
dobre kakovosti. Jesenske sorte je loške kmetije Razboršek.
potrebno sprešati takoj, zimske
sorte jabolk pa morajo pred pre-
šanjem odležati, da se škrob spre- KGZ Celje,
meni v sladkor. Pred predelavo je Izpostava Laško
PROPOLIS IN NJEGOVA naravi okoli 20 °C. Količina pridobljene- snovi, med njimi tudi flavanoide. Propo-
ga propolisa je odvisna tudi od potreb v
UPORABNOST čebelji družini, saj z njim zavarujejo svoje lis je svetlo do temno rjave barve. Sve-
že postrgan propolis je lepljiv, na sobni
bivališče pred prepihom in svetlobo. Če- temperaturi se strdi. Posamezna čebelja
Propolis je eden od primarnih čebe- belja družina se z njim bojuje tudi proti družina med sezono proizvede od 150 do
ljih pridelkov, kot so med, cvetni prah, mikrobom. Večje tujke, ki jih ne morejo 400 gramov propolisa.
matični mleček in vosek. Uporabnost odstraniti iz svojega bivališča, preprosto Propolis je primarni čebelji pridelek,
samega propolisa se je v nekaj letih zelo prevlečejo s propolisom. ki ga čebele proizvedejo iz smol. Te smo-
razmahnila, saj porabniki vse pogosteje Propolis sestavljajo rastlinske smole, le varujejo rastlino pred okužbo. Osnov-
posegajo po naravnih pridelkih in izdel- vosek, eterična olja, cvetni prah, organ- no surovino - smolo čebele oplemenitijo
kih. Vsak se bo verjetno spomnil na pri- ske snovi, vitamini in minerali. Po ke- s svojimi izločki žlez in ostalimi čebeljimi
gode iz otroštva, ko so nas pestile mijski sestavi propolis vsebuje ogromno pridelki. Propolis se lahko uporab-
bolečine v grlu, naše babice pa so lja surov ali kot mešanica z ostali-
s pomočjo propolisa lajšale naše mi čebeljimi pridelki in je tudi eden
bolečine. Uporabnost propolisa je od čebeljih pridelkov, ki se uporab-
tako zelo široka, o tem so pisali že lja v apiterapiji. Poznamo številne
v antiki, saj so mu namenjali po- izdelke iz propolisa, kot so na pri-
sebno pozornost. mer zobne paste, bonboni, kreme,
Surovine, iz katerih čebele proi- šamponi za lase ... Tako so sedaj v
zvajajo propolis, so smole, ki varu- tem prehodnem jesensko-zimskem
jejo rastline pred okužbami. Smo- obdobju njegove možnosti uporabe
lo čebele oplemenitijo še z izločki zelo široke.
svojih žlez. Pomemben pa je tudi
čas pridobivanja propolisa, saj če-
bele nabirajo drevesne smole med Tomaž Samec,
10. in 16. uro, ko je temperatura v Svetovalec za varno hrano pri JSSČ
19