Page 19 - Laski_Bilten_st70_NR
P. 19
STIK
dogajanje je tako kot lansko leto popestrilo drsališče pri Kultur- – destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za
nem centru. oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja;
Za praznično podobo mesta je poskrbelo Hortikulturno – skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi pro-
društvo Laško in kot vsako leto Komunala Laško s praznično movira.
osvetlitvijo skupaj s podjetjem EEA Medved. V Vrtcu Laško in Naš župan je leta 2015 podpisal Zeleno politiko slovenske-
Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško so poslikali lampijone, ki ga turizma in s tem je destinacija Laško vstopila v Zeleno she-
so bili obešeni v zdraviliškem parku in mestu. Osnovnošolci pa mo v okviru katere smo po dolgotrajnem postopku ocenjevanja
so iz odpadne plastične embalaže izdelale lestence, ki so viseli pridobili znak Slovenia Green destination. Z znakom Slovenia
na drsališču. Green se na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozici-
Zahvaljujemo se vsem naštetim ter ostalim sodelujočim, ki so oniramo kot okolju in družbi prijazna destinacija, zato zelena
ustvarjali Praznično Laško. destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost
Tina Belej zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo samo
vsi skupaj – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevla-
dnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo v turizmu, temveč
ZELENI, TRAJNOSTNI TURIZEM NI LE MODNA MUHA na vseh področjih delovanja.
Sabina Seme
Podnebne spremembe so realnost našega časa, obenem pa
nov izziv, ki napoveduje prerazporeditev turističnih tokov. Ve-
denje potrošnikov se namreč hitro spreminja, turisti vse pogo- ČEBELA JE MAJHEN PTIČEK, PA DAJE SLADEK DOBIČEK
steje iščejo tako imenovane zelene destinacije. Le turizem, ki (slovenski pregovor)
temelji na ekonomski uspešnosti ter je hkrati prizanesljiv in
konstruktiven do naravnega, kulturnega in socialnega okolja,
bo žel sadove dela in bo konkurenčen tudi v prihodnosti.
Kaj je trajnostni turizem?
V torek, 22. januarja 2019, se je v okviru operacije »Varuj-
mo in izboljšajmo pogoje za ohranitev pestre združbe opraše-
valcev«, ki je delno sofinancirana s sredstvi EU, v Zlati dvorani
Zdravilišča Laško odvil zanimiv in poučen dogodek.
Zbrane, ki so do zadnjega kotička zapolnili dvorano, je najprej
nagovoril župan obči-
ne Laško Franc Zdolšek.
Pozdravil je tovrstne ope-
Interpretacija trajnostnega turizma je pogosto napačna. Traj- racije in poudaril njihov
nostni turizem ne pomeni, da se lahko izvaja samo na naravnih, pomen za uspešen traj-
neokrnjenih področjih. Prakse trajnostnega turizma se nanaša- nostni razvoj destinacije.
jo na vse oblike turizma ter vse vrste destinacij, tako na nišne Obiskovalce je nagovori-
produkte kot tudi bolj masovni turizem. la tudi ravnateljica Šole
Trajnostna načela se torej nanašajo na ekonomske, socialno- za hortikulturo in vizu-
-kulturne in ekološke vidike razvoja. Med vsemi tremi stebri alne umetnosti Štefanija
mora biti ravnotežje, saj se s tem zagotovi dolgoročna trajnost Kos Zidar in poudarila
turizma. Tako naj bi trajnostni turizem zagotovil: pomen osveščanja in iz-
– ekonomsko trajnost, kar pomeni zagotovitev dolgoročne go- obraževanja o omenjeni
spodarske dejavnosti in ekonomske koristi vseh udeležencev tematiki.
turizma; Doc. dr. Gordana Glavan iz Biotehnične fakultete v Ljublja-
– socialno-kulturno trajnost, kar pomeni spoštovanje člove- ni je predstavila ogroženost Kranjske sivke in pestre združ-
kovih pravic, avtentičnosti domače kulture prebivalstva, oh- be opraševalcev zaradi kemizacije okolja, o čemer priča tudi
ranitev njihove arhitekture, običajev in prispevanje k razu- Evropski rdeči seznam. Omenjeno poročilo vsebuje mnogo
mevanju obeh kultur ter medsebojni toleranci; priporočil za preprečevanje trenda zmanjševanja medonosnih
– ekološko trajnost, kar pomeni optimalno izkoriščanje narav- čebel in divjih opraševalcev, ki imajo z opraševanjem bistveno
nih virov, ohranitev ekoloških procesov ter pomoč pri ohra- vlogo pri vzdrževanju ekosistemov in zagotavljanju zadostnih
njanju naravne dediščine in biološke raznovrstnosti. količin hrane. Doc. dr. Glavanova je v predavanju z naslovom
Zagotavljanje trajnostnega turizma je nenehen proces, ki »Nevarnost nahrbtnika tujih snovi za preživetje čebel in divjih
zahteva konstantno merjenje vplivov na okolje ter predstavitev opraševalcev« omenjeno poročilo povzela, ga dopolnila z re-
potrebnih preventivnih ukrepov, če je to potrebno. Ravno to pa zultati nedavnih raziskav in prisotne izčrpno seznanila tudi s
zagotavlja Zelena shema slovenskega turizma, kamor je vklju- konkretnimi možnostmi, kako lahko vsak od nas prispeva k iz-
čena tudi destinacija Laško. Zelena shema slovenskega turizma boljšanju stanja na tem področju. Organizator predavanja je bil
je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno STIK Laško.
znamko SLOVENIA GREEN: Predavanju je sledila Okrogla miza z naslovom »Opraše-
– združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Slo- valci, neprecenljivi sodelavci«, katere udeleženci so predsta-
veniji; vljeno tematiko osvetlili z vidika kmetijstva, čebelarstva, goz-
19