Page 4 - Laski_Bilten_st75_NR
P. 4
OBČINSKI PRAZNIK
Srebrni grb je prejelo Društvo upokojencev Laško za us- vracija Pavus ob nedeljah zaprta, kar za zaposlene v gostinstvu
pešno delo s starejšimi na socialno humanitarnem in druž- predstavlja precejšen luksuz. S svojim dejanjem je prejel veliko
benem področju. odobravanje širše javnosti in se pokazal kot človek z izjemnim
Društvo je poznano po svoji bogati dejavnosti, njihova glavna čutom za sočloveka.
dejavnost pa je delovanje na socialno humanitarnem področju,
saj obiskujejo ostarele članice in člane ter tistim, ki imajo zara- Naziv častnega občana je bil posthumno podeljen Edu Je-
di nizkih pokojnin težave s preživetjem, pomagajo najti izhod lovšku za izjemen prispevek pri ohranjanju zgodovine Laške-
iz težav. Prostovoljke društva obiskujejo najstarejše članice in ga.
člane na domovih in pa v domovih za ostarele. Ob tem jim izka- Edo Jelovšek je
žejo pozornost s skromnimi darili, ki jih sami izdelajo. Za člane bil amaterski zgo-
organizirajo različne športne aktivnosti, saj se zavedajo, da je te- dovinar, kritik, no-
lesna aktivnost in zdrav način življenja v njihovem življenjskem vinar, iskalec in pi-
obdobju še kako pomembna. Strokovno vodene telovadbe se sec zgodovinskih
že skoraj 20 let udeležuje skoraj sto telovadk v petih skupinah. pričevanj o Laškem
Vsak drugi petek v mesecu organizirajo pohode, tudi ti imajo in širši okolici, zbi-
že dvajsetletno tradicijo. Organizirajo športna tekmovanja in se ralec dokumentov
udeležujejo tekmovanj, ki jih organizirajo druga upokojenska o zgodovini svo-
društva v balinanju, kegljanju s kroglo na vrvici, v streljanju z jega kraja, avtor
zračno puško in v pikadu. Kako uspešni so v športnih tekmova- več knjig in bilte-
njih kaže njihova vitrina, v kateri je preko 130 pokalov. nov o zgodovini
V bogati 70 letni zgodovini društva so opravile številne ge-
neracije upokojencev tako pomembno družbeno vlogo v občini in duhovnem utri-
pu svojega kraja. V
Laško, da si prav gotovo zaslužijo podelitev letošnjega srebrnega Laškem ga pozna-
grba občine Laško.
mo predvsem kot
avtorja mnogih del
Bronasti grb je prejel Marko Pavčnik za aktivno delo na in člankov, kate-
družbenem in kulinaričnem področju. rih tematika je bila
Chef Marko Pavčnik je svojo profesionalno pot na področju zgodovina našega
kulinarike začel na Gradu Tabor Laško kot praktikant, vendar mesta, ljudski kul-
to ne pomeni da je na gradu že vse od takrat. Namreč lastno turni, verski in du-
restavracijo sodobne slovenske kulinarike Pavus, ki domuje na hovni utrip, šege, navade in običaji, pa tudi popis infrastruktu-
Gradu Tabor pa vodi že vse od leta 2011. Njegovo ustvarjalnost re. Ukvarjal se je z zbirateljstvom vseh informacij, dokumentov,
in uspeh odlikujejo odličja z raznih tekmovanj tako doma kot zapisov ter ustnih virov.
v tujini. Že takoj prvo leto delovanja so Restavracijo Pavus pre-
poznali vodilni kulinarični ocenjevalci in jo uvrstili med naj- Njegova velika strast pa je bila zgodovina lastnega kraja. Je-
boljše restavracije v Sloveniji. lovšek je ves svoj prosti čas namenil temu, da je obiskoval žu-
Temu so sledili tudi tuji ocenjevalci oz. zbiralci dobrih resta- pnišča, stare domačije in lokalno prebivalstvo. Hodil je po mu-
vraciji, nakar so ga povabili v društvo JRE, ki združuje 14 re- zejih in brskal po starih zapisih, urbarjih in dokumentih. Veliko
stavraciji v Sloveniji in več kot 300 v tujini. To je sinonim za si je dopisoval tudi z zgodovinarji, med drugim tudi Jankom
kvaliteto in strastne chefe. Nekateri ji pravijo celo »čakalnica na Orožnom. Ves svoj prosti čas je namenil samoizobraževanju v
Michellinove zvezdice«. zgodovini, študiral je razne zgodovinske vire, zbiral podatke na
S svojim odličnim delom je Marko Pavčnik vzbudil pozornost terenu in vse skupaj skrbno zapisoval.
komercialne televizije POP TV, kjer je 2 leti sodeloval kot stro- Ni pa se zanimal zgolj za zgodovino. Privlačili so ga tudi ljud-
kovni komentator v priljubljeni TV oddaji Gostilna išče šefa, je in okolica, njihovi običaji ter navade. Zapisoval in zbiral je
grad pa je bil tudi prizorišče snemanja oddaje Skriti šef. S tem pravljice, pripovedke, legende in običaje, zanimala so ga celo
je pomembno poskrbel za promocijo Laškega in občine Laško. narečja. Uredil in zbral je popis gospodarske zgodovine našega
Njegovo odlično delo so prepoznali tudi številni turisti, ki so kraja, zbral in popisal preteklost ustanov ter infrastrukture, vse
mu na eni izmed vodilnih turističnih spletnih strani, Trip advi- od obdobja Rimljanov na naših tleh, pa do svoje sodobnosti.
sor, namenili izvrstne ocene, s čimer je Laško postavil na turi- Zanimal ga je tudi kulturni utrip in družabno življenje, saj je
stični in kulinarični zemljevid, ne samo Slovenije, ampak tudi natančno popisal in zbral tudi podatke raznih društev iz občine
Evrope in sveta, kar je za Laško kot turistično občino vsekakor in širše okolice. Prav tako je posebno noto namenil tudi popisu
izjemno. Je pomemben del kulinarično-turistične ponudbe La- obrtnikov, športnih dejavnosti, političnega utripa v kraju in še
škega, ob čemer skrbi tudi za to, da Laško ostaja priljubljena in bi lahko naštevali.
zaželena poročna destinacija. O tem, da je Edo Jelovšek ne samo doprinos, temveč vredno-
Ena izmed glavnih odlik Marka Pavčnika je dejstvo, da pri ta našega kraja, pričajo tudi knjižna dela, bilteni, zborniki in
svojem ustvarjanju prisega na lokalno, med najbolj znanimi pa monografije, ki jih je izdal bodisi sam, bodisi v soavtorstvu z
so njegove kulinarične stvaritve iz laškega piva. drugimi idejno somišljeniško usmerjenimi kolegi.
Marko Pavčnik je dejaven tudi v lokalnem okolju. Poleg so- Lahko bi dejali, da je Jelovšek popisal in izsledil skoraj vso
delovanja z lokalnimi pridelovalci je bil pomemben del projekta do sedaj znano zgodovino Laškega in njegove okolice. Kraj brez
Okusi Laškega. Je prvi, ki je v projektu dobil naziv Hiša gastro- svoje zgodovine ne zmore obstajati. Brez tega ne obstajata ne tu-
nomije. Ne gre pa prezreti niti spoštovanja vrednega odnosa rizem, ne kultura. Tudi obrtništvo in gospodarstvo izvirata tako
Marka Pavčnika do svojih zaposlenih. Poleg svojega dela je jav- rekoč iz izsledkov zgodovine. In če ob vsem skupaj povzamemo
nosti postal znan tudi kot zaposlovalec, ki skrb za svoje zaposle- dejstvo, da je Jelovšek popisal in beležil celotno zgodovino naše-
ne postavlja pred željo po dobičku. Da bi zaposlenim omogočil ga kraja, lahko skoraj z gotovostjo rečemo, da ga je pripomogel
preživeti več časa s svojimi družinami, se je odločil, da bo Resta- soustvarjati. Edo Jelovšek je eden izmed večjih zgodovinopiscev
4 4