Page 19 - LaskiBilten_st88_NR
P. 19
PODEŽELJE
OHRANJAJMO TRAVNIŠKE brezplačna. Za prijavo na delavnice in več informacij pokličite
na telefonsko številko 03 734 08 70 (Špela Kukovič).
SADOVNJAKE
Travniški sadovnjaki z visokodebelnimi sadnimi drevesi
predstavljajo pomemben element kulturne in naravne dedišči-
ne podeželja. Oblikujejo pa tudi edinstveni življenjski prostor
za mnoge vrste ptic in drugih živali. Hkrati predstavljajo zak-
ladnico starih sort, ki so prilagojene našemu okolju in nam lah-
ko dajo kakovostne pridelke sadja. Na žalost se delež pravilno
vzdrževanih travniških sadovnjakov v zadnjem času zmanjšuje.
Če želimo ohraniti in revitalizirati travniške sadovnjake, je pot-
rebno razširiti znanja s področja vzdrževanja starih visokode-
belnih sadnih dreves.
Zato bomo letos na KGZS-Zavod CE organizirali kar šti-
ri različne delavnice s praktičnimi prikazi: zimska rez, ceplje- (Foto: Kozjanski park)
nje, zelena rez in okuliranje starih sadnih vrst. Praktični prikaz
zimske rezi sadnega drevja bomo izvedli konec meseca febru- Špela Kukovič, terenska kmetijska svetovalka
arja, prikaz okuliranja pa v mesecu marcu na Kmetiji Zeme v KGZS-Zavod CE, Izpostava Laško
Stopcah.
Delavnice bo vodil strokovnjak Adrijan Černelč, mag. kme-
tijstva. Izvedli jih bomo v okviru projekta Inovativni pristopi
kmetovanja za ohranjanje narave. Udeležba na delavnicah bo
ČAS OD SVETEGA Na pustni dan pa so delali brezove me-
tle. Brezove šibe so morale biti suhe. Gos-
VALENTINA DO PUSTA podar je poskrbel, da je bilo dovolj na-
rejenih za celo leto. Uporabljali so jih za
Ko se za svečnico pospravijo jaslice, že pometanje v hlevu, vsako soboto pa se je
razmišljamo o delu v naravi. Kaj bomo pometlo tudi dvorišče.
lahko že posejali in posadili, saj Valentin Skrb gospodinje pa je bila, kaj se bo
ima ključ od korenin. dalo na mizo. Za »tamal« pust - debeli
Včasih so že na Polono 9. februarja, četrtek se je kuhalo spodnji del svinjske
če je vreme dopuščalo, sejali na sončno glave (tamala čeljust). V vsaki hiši so se
lego »flančno in solatno«. Iz teh semen cvrli krofi, ponekod tudi flancati, miške,
pozneje vzgojimo sadike za zelje. V fe- štraubi pa tudi ocvirkovka se je pekla. Saj in ga oblikujemo z dlanmi ali na deski v
bruarju že lahko v lončke posejemo pe- pust mora biti res masten okoli ust. gladke kroglice. Polagamo jih na desko,
teršilj, zeleno in papriko, na prosto pa so- Za njim pa sledi 40 dnevni post. Od- ki smo jo čisto malo pomokali z ostro
lato. Posadimo pa že tudi grah. Nizkega poved od mesa, mastnih jedi, veseljače- moko. Pokrijemo s krpo da vzhajajo.
po dve vrsti, čim bolj skupaj, da ne pot- nja, utihne tudi harmonika, vse do velike Medtem si segrejemo maščobo, ki naj
rebuje opore, ker se rastlini opreta druga noči. bo kvalitetno olje, lahko tudi polovica
na drugo. Visoki ali sladkorni grah po- Pust je čas veselja in norčij. V tem čud- dobre domače svinjske masti. V ponvi
sadimo za stročje ob ograjo, da ni pot- nem času ni ne veselja ne norčij. A vse- naj bo za dva prsta maščobe. Temperatu-
rebno posebej delati opore. Za pridelavo eno naj po naših hišah zadiši po lepih, ro preverimo s kuhalnico, ki jo pomoči-
semena pa pustimo najlepše stroke, da dobrih pustnih krofih. mo v maščobo na dno. Ko se na dnu ob
dozorijo, kajti domače seme ima dobro kuhalnici delajo mehurčki, je temperatu-
kaljivost, če ga skrbno dobro pripravimo. Recept za krofe: ra prava.
Če nismo pozno jeseni posadili česna, to 1 kg moke (Farina- Univerzalna) Vzhajane kroglice polagamo v maščo-
storimo sedaj. Česnovih strokov naj nam 5 jajc bo z zgornjim delom navzdol. Pokrijemo
ne manjka v kuhinji in domači lekarni. 10 dag sladkorja in cvremo 4 minute, nato jih obrnemo in
Bliža se pustni čas. Včasih (smo) so ot- 10 dag masla (raztopljenega) cvremo še 4 minute, odkrito na zmernem
roci delali maske iz natrganega časopisne- 10 dag kvasa ognju. Poberemo jih s penovko in jih po-
ga papirja, ki so ga pomazali z moko raz- 3 dcl mleka lagamo na pladenj obložen s papirnato
žvrkljano v vodi in nalagali plast za plastjo 0,5 dcl ruma brisačo. Malo ohlajene polnimo z mar-
na model iz gline. Vmes so počakali, da 1 mala žlička soli melado.
se je strdilo in posušilo. Da je bila maska 1 vanilin sladkor Dober tek pa kar se da lep in vesel
dovolj čvrsta je bilo potrebno 8-10 plasti. 1 pecilni prašek pustni torek.
Danes lahko namesto gline uporabimo Na ta dan pa naj sneži ali dežuje, da bo
napihnjen balon. Ko je maska dokončana Kvas raztopimo v mlačnem mleku in fižol dobro obrodil.
in dovolj suha odstranimo balon, tako da dodamo moki vse ostale sestavine. Dob-
ga predremo. Otroško pričakovanje in ve- ro zgnetemo v gladko testo in pustimo Marjanca Deželak,
selje je bilo in bo nepopisno. vzhajati. Vzamemo 8 dag testa za en krof predsednica DKŽ Rosa
19