Page 19 - LaskiBilten_st88_NR
P. 19

PODEŽELJE

       OHRANJAJMO TRAVNIŠKE                                         brezplačna. Za prijavo na delavnice in več informacij pokličite
                                                                    na telefonsko številko 03 734 08 70 (Špela Kukovič).
       SADOVNJAKE


         Travniški sadovnjaki z visokodebelnimi sadnimi drevesi
       predstavljajo pomemben element kulturne in naravne dedišči-
       ne podeželja. Oblikujejo pa tudi edinstveni življenjski prostor
       za mnoge vrste ptic in drugih živali. Hkrati predstavljajo zak-
       ladnico starih sort, ki so prilagojene našemu okolju in nam lah-
       ko dajo kakovostne pridelke sadja. Na žalost se delež pravilno
       vzdrževanih travniških sadovnjakov v zadnjem času zmanjšuje.
       Če želimo ohraniti in revitalizirati travniške sadovnjake, je pot-
       rebno razširiti znanja s področja vzdrževanja starih visokode-
       belnih sadnih dreves.
         Zato bomo letos na KGZS-Zavod CE organizirali kar šti-
       ri različne delavnice s praktičnimi prikazi: zimska rez, ceplje-  (Foto: Kozjanski park)
       nje, zelena rez in okuliranje starih sadnih vrst. Praktični prikaz
       zimske rezi sadnega drevja bomo izvedli konec meseca febru-                    Špela Kukovič, terenska kmetijska svetovalka
       arja, prikaz okuliranja pa v mesecu marcu na Kmetiji Zeme v                             KGZS-Zavod CE, Izpostava Laško
       Stopcah.
         Delavnice bo vodil strokovnjak Adrijan Černelč, mag. kme-
       tijstva. Izvedli jih bomo v okviru projekta Inovativni pristopi
       kmetovanja za ohranjanje narave. Udeležba na delavnicah bo




       ČAS OD SVETEGA                             Na pustni dan pa so delali brezove me-
                                               tle. Brezove šibe so morale biti suhe. Gos-
       VALENTINA DO PUSTA                      podar je poskrbel, da je bilo dovolj na-

                                               rejenih za celo leto. Uporabljali so jih za
         Ko se za svečnico pospravijo jaslice, že   pometanje v hlevu, vsako soboto pa se je
       razmišljamo o delu v naravi. Kaj bomo   pometlo tudi dvorišče.
       lahko že posejali in posadili, saj Valentin   Skrb gospodinje pa je bila, kaj se bo
       ima ključ od korenin.                   dalo na mizo. Za »tamal«  pust - debeli
         Včasih so že na Polono 9. februarja,   četrtek se je kuhalo spodnji del svinjske
       če je vreme dopuščalo, sejali na sončno   glave (tamala čeljust). V vsaki hiši so se
       lego »flančno in solatno«. Iz teh semen   cvrli krofi, ponekod tudi flancati, miške,
       pozneje vzgojimo sadike za zelje. V fe-  štraubi pa tudi ocvirkovka se je pekla. Saj   in ga oblikujemo z dlanmi ali na deski v
       bruarju že lahko v lončke posejemo pe-  pust mora biti res masten okoli ust.     gladke kroglice. Polagamo jih na desko,
       teršilj, zeleno in papriko, na prosto pa so-  Za njim pa sledi 40 dnevni post. Od-  ki smo jo čisto malo pomokali z ostro
       lato. Posadimo pa že tudi grah. Nizkega   poved od mesa, mastnih jedi, veseljače-  moko. Pokrijemo s krpo da vzhajajo.
       po dve vrsti, čim bolj skupaj, da ne pot-  nja, utihne tudi harmonika, vse do velike   Medtem si segrejemo maščobo, ki naj
       rebuje opore, ker se rastlini opreta druga   noči.                               bo kvalitetno olje, lahko tudi polovica
       na drugo. Visoki ali sladkorni grah po-    Pust je čas veselja in norčij. V tem čud-  dobre domače svinjske masti. V ponvi
       sadimo za stročje ob ograjo, da ni pot-  nem času ni ne veselja ne norčij. A vse-  naj bo za dva prsta maščobe. Temperatu-
       rebno posebej delati opore. Za pridelavo   eno naj po naših hišah zadiši po lepih,   ro preverimo s kuhalnico, ki jo pomoči-
       semena  pa  pustimo najlepše  stroke, da   dobrih pustnih krofih.                mo v maščobo na dno. Ko se na dnu ob
       dozorijo, kajti domače seme ima dobro                                            kuhalnici delajo mehurčki, je temperatu-
       kaljivost, če ga skrbno dobro pripravimo.   Recept za krofe:                     ra prava.
       Če nismo pozno jeseni posadili česna, to   1 kg moke (Farina- Univerzalna)          Vzhajane kroglice polagamo v maščo-
       storimo sedaj. Česnovih strokov naj nam   5 jajc                                 bo z zgornjim delom navzdol. Pokrijemo
       ne manjka v kuhinji in domači lekarni.  10 dag sladkorja                         in cvremo 4 minute, nato jih obrnemo in
         Bliža se pustni čas. Včasih (smo) so ot-  10 dag masla (raztopljenega)         cvremo še 4 minute, odkrito na zmernem
       roci delali maske iz natrganega časopisne-  10 dag kvasa                         ognju. Poberemo jih s penovko in jih po-
       ga papirja, ki so ga pomazali z moko raz-  3 dcl mleka                           lagamo  na  pladenj  obložen  s  papirnato
       žvrkljano v vodi in nalagali plast za plastjo   0,5 dcl ruma                     brisačo. Malo ohlajene polnimo z mar-
       na model iz gline. Vmes so počakali, da   1 mala žlička soli                     melado.
       se je strdilo in posušilo. Da je bila maska   1 vanilin sladkor                     Dober tek pa kar se da lep in vesel
       dovolj čvrsta je bilo potrebno 8-10 plasti.   1 pecilni prašek                   pustni torek.
       Danes lahko namesto gline uporabimo                                                 Na ta dan pa naj sneži ali dežuje, da bo
       napihnjen balon. Ko je maska dokončana     Kvas raztopimo v mlačnem mleku in     fižol dobro obrodil.
       in dovolj suha odstranimo balon, tako da   dodamo moki vse ostale sestavine. Dob-
       ga predremo. Otroško pričakovanje in ve-  ro zgnetemo v gladko testo in pustimo                       Marjanca Deželak,
       selje je bilo in bo nepopisno.          vzhajati. Vzamemo 8 dag testa za en krof                  predsednica DKŽ Rosa

                                                                                                                           19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24