Page 20 - Laski_Bilten_st77-2020_NR
P. 20
STIK
OKUSITI LAŠKO V ČASU EPIDEMIJE
Esej V ČASU EPIDEMIJE, ki ga je
priznani italijanski pisatelj in fizik Paolo
Giordano začel pisati 29. februarja 2020,
v strokovnem, a jasnem in razumljivem
jeziku pojasni delovanje virusa SARS-
-CoV-2, začetek epidemije in razloge za
karanteno ter preizprašuje različne mo-
žne scenarije naše skupne prihodnosti.
Esej je poslovenila Jerca Kos, na voljo
pa je tako v e-obliki kot v tiskani verziji.
Avtor opozarja, da je »epidemija samo
simptom, okužba pa posledica ekologi-
je«. To, s čimer imamo opravka, zahteva
celovit sistemski premislek, tudi in pred-
vsem v povezavi z vse večjimi potrebami
po hrani, načinu njene pridelave in dose-
gljivosti v prihodnje.
Odvisno od tega, kako ga porabimo, gimi lokalnimi deležniki, tudi v okviru da jo obiščete na strani: https://tvlasko.si/
lahko s svojim denarjem podpremo LAS projektov, izvajala opolnomočenje seznam-ponudnikov-za-lokalno-samo-
prehransko industrijo, predano masov- oskrbo-v-obcini-lasko/, hkrati pa poziva
ni proizvodnji (ki ji ohranjanje narav- lokalne skupnosti na področjih prehran- vse ponudnike prehrane, da jim pišete na
nih virov in biodiverzitete ne moreta biti ske samooskrbe in sektorskega povezo- mail: urednistvo@tvlasko.si in sporočite
glavna skrb), ali pa prehransko verigo, vanja.Tudi eden zadnjih tovrstnih pro- svojo ponudbo.
organizirano okoli vrednot kot so ka- jektov, Okusiti raznolikost podeželja, Naj nam bodo v tem posebnem času
kovost in zdravje ter ohranjanje narav- z vzpostavitvijo in registracijo Kolek- v razmislek tudi naslednji verzi: »Noben
nega okolja. Z nakupovanjem lokalnih tivne blagovne znamke Okusiti Laško človek ni otok, popolnoma sam zase; vsak
prehranskih pridelkov in izdelkov pod- (v okviru katere se je povezalo 39 lokal- človek je kos celine, del kopnega; če mor-
piramo lokalno kmetijstvo, samooskr- nih ponudnikov, ki so za svoje pridelke je odplavi grudo zemlje, se Evropa zmanj-
bo in okolje ter skrbimo za to, da bodo in izdelke skupaj prejeli kar 173 certifi- ša, kot bi se zmanjšal rtič, kot bi se pose-
kmetije v naši skupnosti obstajale tudi katov kakovosti) ni oblikoval le enotne, stvo tvojih prijateljev ali pa tvoje lastno;
v prihodnosti. S tem omogočamo sebi gastronomsko obarvane zgodbe za ce- smrt slehernega človeka vzame del mene,
in prihodnjim rodovom dostop do pol- lostno turistično izkušnjo obiskovalcev
novredne, sveže in hranil polne lokalne destinacije, ampak je vzpostavil tudi ne- ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar
hrane ter krepimo lokalno gospodarstvo. nehno rastočo mrežo lokalne prehrans- ne pošiljaj poizvedovat, komu zvoni; zvo-
Občina Laško je v preteklosti skupaj s ke ponudbe. Vabljeni, da si jo ogledate ni tebi.«
Stikom, KGZ CE - enoto Laško, Therma- na spletni strani: https://lasko.info/oku- Marina Bezgovšek
no, Čebelarskim društvom Laško in dru- siti-lasko/. Tudi ekipa TV Laško vas vabi, Foto: Rok Deželak
MUZEJ IN KORONA Po začetnih nasvetih in kasnejših pra- na svoj način, si moramo priznati, da
vilih, ki so nam jih sprva pošiljale, ka- brez nje ne bi šlo.
V Muzeju Laško imamo izdelan načrt sneje pa diktirale razne institucije, smo V času koronahisterije so nam bile
za delovanje naše ustanove v času izre- tudi v Muzeju Laško morali zapreti vrata postavljene čisto druge prioritete. Po-
dnih razmer. Prav tako kot vsi muzeji. za obiskovalce in se preseliti za domač trebno je bilo misliti na zaščitne maske,
Je pa res, da načrt kot izredne razmere računalnik. Preko družabnih omrežij na rokavice pa na to, da skoraj nikamor
opredeljuje čas vojne. Natančno je po- smo se še bolj intenzivno kot do sedaj ne smemo. In ker je strah (poleg denar-
jasnjeno kako bi naj muzej v tem času poskušali povezati z ljubitelji kulture in ja) sveta vladar, je večina ljudi svoj čas
funkcioniral, kako je potrebno zavaro- kulturne dediščine. Saj je muzej na pr- preživljala doma. Pomislite in premisli-
vati muzejske eksponate, da ne bi bili iz- vem mestu ustanova, katere naloga je te malo pri sebi ... tako odkrito in po-
gubljeni. Ali, če povem bolj direktno, da ohranjanje in širjenje kulture. šteno. Ste v tem času poslušali glasbo,
ne bi bili ukradeni. Izredni dogodek, ki Zadeva ni tako brezpomembna, kot brali knjigo, gledali filme, virtualno obi-
smo ga preživljali v zadnjih par mesecih bi morda lahko kdo mislil. Kulturna de- skovali muzeje in galerije, ali pa morda
ni bila vojna … Ali pač? diščina je narodova identiteta. V njej le pregledovali in urejali svoje stare fo-
Prispevek namenoma pišem v pre- je shranjena preteklost ljudi, ki so jo tografije? Zagotovo ste počeli vsaj ne-
teklem času. Prepričan sem, da je zdaj, ustvarjali. V njej je živa sedanjost in- kaj od tega, ker vam je bilo življenje ob
ko prebirate Laški bilten, večji del obse- stitucij in posameznikov, ki jo ohranja- vseh teh omejitvah dolgočasno. In ja,
denosti in norije za nami. Ostal bo spo- jo. Zato je pomembno, da tudi v času vse to je kultura. Naš vsakdan je ves čas
min in opozorilo. Morda tudi za kakšno posebnih razmer ohranjamo stik z njo. zapolnjen tudi z delčkom kulture. Prav
muzejsko razstavo, ko bomo na vse sku- Kulturna dediščina je del splošne kul- zaradi te neprestane prisotnosti kulture
paj lahko pogledali iz časovne distance ture. Ne glede na to, da kulturo vsak od v našem življenju, se je ponavadi ne za-
malo bolj realno in razumno. nas dojema različno poglobljeno in vsak vedamo. In morda zato tudi ne cenimo.
20
20