Page 20 - Laski_Bilten_st77-2020_NR
P. 20

STIK

       OKUSITI LAŠKO V ČASU EPIDEMIJE

         Esej V ČASU EPIDEMIJE, ki ga je
       priznani italijanski pisatelj in fizik Paolo
       Giordano začel pisati 29. februarja 2020,
       v strokovnem, a jasnem in razumljivem
       jeziku pojasni delovanje virusa SARS-
       -CoV-2, začetek epidemije in razloge za
       karanteno ter preizprašuje različne mo-
       žne scenarije naše skupne prihodnosti.
       Esej je poslovenila Jerca Kos, na voljo
       pa je tako v e-obliki kot v tiskani verziji.
       Avtor opozarja, da je »epidemija samo
       simptom, okužba pa posledica ekologi-
       je«. To, s čimer imamo opravka, zahteva
       celovit sistemski premislek, tudi in pred-
       vsem v povezavi z vse večjimi potrebami
       po hrani, načinu njene pridelave in dose-
       gljivosti v prihodnje.
         Odvisno od tega, kako ga porabimo,    gimi lokalnimi deležniki,  tudi  v okviru   da jo obiščete na strani: https://tvlasko.si/
       lahko s svojim denarjem podpremo        LAS  projektov, izvajala  opolnomočenje   seznam-ponudnikov-za-lokalno-samo-
       prehransko industrijo, predano masov-                                            oskrbo-v-obcini-lasko/, hkrati pa poziva
       ni proizvodnji (ki ji ohranjanje narav-  lokalne skupnosti na področjih prehran-  vse ponudnike prehrane, da jim pišete na
       nih virov in biodiverzitete ne moreta biti   ske samooskrbe in sektorskega povezo-  mail: urednistvo@tvlasko.si in sporočite
       glavna skrb),  ali pa prehransko verigo,   vanja.Tudi eden zadnjih tovrstnih pro-  svojo ponudbo.
       organizirano okoli vrednot kot so ka-   jektov, Okusiti raznolikost podeželja,      Naj nam bodo v tem posebnem času
       kovost in zdravje ter ohranjanje narav-  z vzpostavitvijo in registracijo Kolek-  v razmislek tudi naslednji verzi: »Noben
       nega okolja. Z nakupovanjem lokalnih    tivne blagovne znamke Okusiti Laško      človek ni otok, popolnoma sam zase; vsak
       prehranskih pridelkov in izdelkov pod-  (v okviru katere se je povezalo 39 lokal-  človek je kos celine, del kopnega; če mor-
       piramo lokalno kmetijstvo, samooskr-    nih ponudnikov, ki so za svoje pridelke   je odplavi grudo zemlje, se Evropa zmanj-
       bo in okolje ter skrbimo za to, da bodo   in izdelke skupaj prejeli kar 173 certifi-  ša, kot bi se zmanjšal rtič, kot bi se pose-
       kmetije v naši skupnosti obstajale tudi   katov kakovosti) ni oblikoval le enotne,   stvo tvojih prijateljev ali pa tvoje lastno;
       v prihodnosti. S tem omogočamo sebi     gastronomsko obarvane zgodbe za ce-      smrt slehernega človeka vzame del mene,
       in prihodnjim rodovom dostop do pol-    lostno turistično izkušnjo obiskovalcev
       novredne, sveže in hranil polne lokalne   destinacije, ampak je vzpostavil tudi ne-  ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar
       hrane ter krepimo lokalno gospodarstvo.  nehno rastočo mrežo lokalne prehrans-   ne pošiljaj poizvedovat, komu zvoni; zvo-
         Občina Laško je v preteklosti skupaj s   ke ponudbe. Vabljeni, da si jo ogledate   ni tebi.«
       Stikom, KGZ CE - enoto Laško, Therma-   na spletni strani:  https://lasko.info/oku-                   Marina Bezgovšek
       no, Čebelarskim društvom Laško in dru-  siti-lasko/. Tudi ekipa TV Laško vas vabi,                     Foto: Rok Deželak



        MUZEJ IN KORONA                           Po začetnih nasvetih in kasnejših pra-  na svoj način, si moramo priznati, da
                                                vilih, ki so nam jih sprva pošiljale, ka-  brez nje ne bi šlo.
          V Muzeju Laško imamo izdelan načrt    sneje pa diktirale razne institucije, smo   V času koronahisterije so nam bile
        za delovanje naše ustanove v času izre-  tudi v Muzeju Laško morali zapreti vrata   postavljene čisto druge prioritete. Po-
        dnih razmer. Prav tako kot vsi muzeji.   za obiskovalce in se preseliti za domač   trebno je bilo misliti na zaščitne maske,
        Je pa res, da načrt kot izredne razmere   računalnik. Preko družabnih omrežij   na rokavice pa na to, da skoraj nikamor
        opredeljuje čas vojne. Natančno je po-  smo se še bolj intenzivno kot do sedaj   ne smemo. In ker je strah (poleg denar-
        jasnjeno kako bi naj muzej v tem času   poskušali povezati z ljubitelji kulture in   ja) sveta vladar, je večina ljudi svoj čas
        funkcioniral,  kako je  potrebno  zavaro-  kulturne dediščine. Saj je muzej na pr-  preživljala doma. Pomislite in premisli-
        vati muzejske eksponate, da ne bi bili iz-  vem mestu ustanova, katere  naloga je   te malo pri sebi ... tako odkrito in po-
        gubljeni. Ali, če povem bolj direktno, da   ohranjanje in širjenje kulture.     šteno. Ste v tem času poslušali glasbo,
        ne bi bili ukradeni. Izredni dogodek, ki   Zadeva ni tako brezpomembna, kot     brali knjigo, gledali filme, virtualno obi-
        smo ga preživljali v zadnjih par mesecih   bi morda lahko kdo mislil. Kulturna de-  skovali muzeje in galerije, ali pa morda
        ni bila vojna … Ali pač?                diščina je narodova identiteta. V njej   le pregledovali in urejali svoje stare fo-
          Prispevek  namenoma  pišem  v  pre-   je  shranjena  preteklost  ljudi,  ki  so  jo   tografije? Zagotovo ste počeli vsaj ne-
        teklem času. Prepričan sem, da je zdaj,   ustvarjali. V njej je živa sedanjost in-  kaj od tega, ker vam je bilo življenje ob
        ko prebirate Laški bilten, večji del obse-  stitucij in posameznikov, ki jo ohranja-  vseh teh omejitvah dolgočasno. In ja,
        denosti in norije za nami. Ostal bo spo-  jo. Zato je pomembno, da tudi v času   vse to je kultura. Naš vsakdan je ves čas
        min in opozorilo. Morda tudi za kakšno   posebnih razmer ohranjamo stik z njo.   zapolnjen tudi z delčkom kulture. Prav
        muzejsko razstavo, ko bomo na vse sku-  Kulturna dediščina je del splošne kul-  zaradi te neprestane prisotnosti kulture
        paj lahko pogledali iz časovne distance   ture. Ne glede na to, da kulturo vsak od   v našem življenju, se je ponavadi ne za-
        malo bolj realno in razumno.            nas dojema različno poglobljeno in vsak   vedamo. In morda zato tudi ne cenimo.


       20
       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25