Page 20 - LaskiBilten_st82_NR
P. 20
STIK
Hipokrat je dejal: »Naj bo hrana vaše Kontakt: Ekološka kmetija Očko,
zdravilo.« če bomo podprli lokalne pri- Katarina Očko,
delovalce, lahko hrana posredno posta- Zgornja Rečica 1, Laško,
ne tudi zdravilo današnje krize. e-pošta: katarinaocko@gmail.com,
Generalna skupščina Združenih naro- tel.: 070 419 094
dov je na predlog Organizacije Združe-
nih narodov za prehrano in kmetijstvo
OKUSITI LAŠKO V leto 2021 razglasila za mednarodno leto KMETIJA BELEJ
MEDNARODNEM LETU sadja in zelenjave, katerega ključni cilji
so:
SADJA IN ZELENJAVE 1. ozaveščanje o zdravstvenih koristih
uživanja sadja in zelenjave;
2. spodbujanje uživanja raznolike, urav-
notežene in zdrave prehrane, s pou-
darkom na povečanem uživanju sadja
in zelenjave ter na pomenu avtohtonih
sort;
3. zmanjševanje odpadkov sadja in zele-
njave v prehranskih praksah.
V Laškem smo lahko ponosni na naše
ponudnike, ki nam zagotavljajo lokal-
no pridelano sadje in zelenjavo viso-
ke kakovosti ter odlične izdelke iz njih.
Podprimo njihov trud in z nakupom lo-
Stara modrost pravi, da pri ljudeh kalnih pridelkov in izdelkov naredimo
obstaja velika nevarnost, da se vodo na- nekaj dobrega za naše zdravje in dob-
učimo ceniti šele, ko se vodnjak posuši. ro počutje, hkrati pa prispevajmo k us-
Ko danes vsak iz svoje perspektive pog- pešni in rastoči lokalni ekonomiji. V
ledujemo v prihodnost in se sprašuje- nadaljevanju članka vam predstavljamo Kmetija Belej ponuja širok nabor in-
mo, na kakšen način bo ne le zdravstve- tiste ponudnike sadja in zelenjave, ki so tegrirano pridelane sveže, na sezono ve-
na, ampak tudi gospodarska, socialna in za svoje pridelke in izdelke prejeli certi- zane zelenjave in sadja: krompir, para-
okoljska kriza spremenila naš vsakdan, fikat kakovosti Okusiti Laško. Vse ostale dižnik, papriko, feferone, jajčevce, solato,
bi se bilo dobro spomniti, da so številni pa vabimo, da se nam pridružijo na le- endivijo, radič, fižol, korenje, peteršilj,
veliki pozitivni družbeni premiki luč sve- tošnjem ocenjevanju za vključitev v ko- gomoljno zeleno, redkvico, por, kumare
ta ugledali prav v kriznih časih oz. časih lektivno blagovno znamko Okusiti Laško (jedilne in za vlaganje), bučke, zelje, oh-
po krizi. To dobro ponazarja tudi misel (razpis bomo na spletnih straneh lasko. rovt, brstični ohrovt, cvetačo, brokoli, če-
Winstona Churchilla, ki je menil, da »ni- info in lasko.si objavili, ko nam bodo to bulo, šalotko, česen, blitvo … in jagode.
koli ne smemo pustiti, da gre dobra kriza dopuščali epidemiološki pogoji). Pri njih se lahko oskrbite tudi s sadikami.
v nič«. Prodajni mesti sta poleg kmetije še Laški
Slednje še kako velja tudi na podro- EKOLOŠKA KMETIJA OČKO sejem, vsak prvi petek v mesecu, in Tr-
čju prihodnosti zagotavljanja zdrave in žnica Laško, vsako soboto, od 7h do 12h.
sveže lokalno pridelane hrane. Od od- Kontakt: Kmetija Belej,
ločitev nas posameznikov v vlogi potro- Jožef in Marjan Belej,
šnikov je odvisno, ali bomo podprli rast Zgornja Rečica 6, Laško,
lokalnega, trajnostnega kmetijstva in s e-pošta: marjan.belej@gmail.com,
tem varovanje naravnih virov, biodiver- tel.: 031 474 071
zitete ter pridelave varne in zdrave hra-
ne.
KMETIJA PERTINAČ
Na Ekološki kmetiji Očko kmetujejo
po načelih ekološkega, naravi prijazne-
ga načina. Tako pridelana zelenjava in
zelišča v obliki eko zelenjavno-zeliščnih
zabojčkov tedensko dostavljajo naroč-
nikom, med katerimi je največ družin,
sledijo pa jim javne ustanove in gostin-
ci. Slednji so jih opogumili, da vzgajajo
tudi manj znane vrste zelenjave in zelišč.
Dobava eko zelenjavno-zeliščnih zabojč- Na kmetiji Pertinač pridelujejo sezon-
kov se vrši od sredine maja do konca de- sko zelenjavo, pa tudi pšenico in piro,
cembra. ki ju zmeljejo v moko. Dodajo še sveža
20