Page 17 - LaskiBilten_st84_NR
P. 17
GOSPODARSTVO
je v Špici sprva deloval kot natakar, zadnja leta pa se je tudi sam dna. Dejansko smo razvili kar nekaj novih jedi, ki so namenjene
izkazal kot odličen picopek. A o pici malce kasneje, saj je le ta družinam, popotnikom in tudi turistom. Najbolj ponosni smo na
danes pridobila na novi podobi, okusu in stasu. to, da smo določene jedi certificirali z znamko »Okusi Laškega«,
kar pomeni da imamo v naših jedeh 70 % lokalnih sestavin v ra-
diju 5 km². Mislim da je to lep dosežek, s katerim bomo prepozna-
Po lanskoletni prenovi sledilo polletno zaprtje ni v Laškem pa tudi v širši okolici.« Seveda me je poleg ponudbe
zanimala tudi sama pica, za katero Gumzej v smehu pove, da je
Svet je v zadnjem letu močno nazadoval, saj je korona kri- res »huda«. »Mislim, da smo pico dali na popolnoma drug nivo.
za ohromila marsikatero dejavnost. Med najbolj prikrajšanimi Razvili smo popolnoma novo testo s fermentacijo 48 ur. Sestavine
so bili v Sloveniji gostinci, ki so svoje objekte zaprli, delavce pa zanjo smo testirali s picopekom in za odločitve porabili kar lepo
poslali na čakanje, marsikdo je ostal brez službe. S podobnimi število ur. A čas je prinesel izdelek, na katerega smo ponosni. Prvi
težavami so se spopadali v prenovljenem Hotelu Špica, kjer so odzivi gostov so tukaj in tako gostje kot mi smo izjemno zadovolj-
kaj kmalu po začetni evforiji odprtja svoje nove prostore lahko ni. Upam, da bomo lahko za vas tako delali tudi v nadaljevanju.«
zaprli.
»Zaprti smo bili, vsaj kar se hotelskega dela tiče, od 15. oktobra
lani pa vse do začetka aprila letos, ko smo po dolgem času pričeli
z dostavo hrane,« pove lastnik takratne Špice, danes novega Ho-
tela Špica, Jože Sadar mlajši. »Za dostavo hrane smo se odločili
predvsem s tega vidika, da se naši zaposleni po dolgem času vrne-
jo v delovni ciklus, saj je tudi za tovrstne reči potrebna kondicija.
Zaprti smo bili praktično pol leta in v tem času počeli marsikaj,
le tistega ne, kar prinaša prihodek. Država je neko obliko pomoči
sicer nudila, a mi smo specifični primer,« dodaja lastnik, ki pove,
da je bil osnova za izračun pomoči s strani države, predvsem
za fiksne stroške, ki so bili bistveni v tem času zaprtja, promet
iz leta 2019, ki pa so ga takrat ustvarjali »čez cesto« na 180 m²
in ne v prenovljeni zgradbi, kjer delujejo na 1800 m². »Zrak z
nosnicami še zajemamo nad vodo, medtem ko so ustnice zaprte
in pod gladino. Če se stanje preteklega leta ponovi, ne morem tr-
diti, da bo dihanje še možno,« o krizi, ki jih je pestila zaključuje
Sadar.
Krizo izkoristili za prenovo ponudbe in kreativnost
A težavam navkljub niso obupali, temveč so krizo dobro iz-
koristili za prenovo ponudbe in kreativnost. O tem, kaj vse so
počeli pa sem se pozanimala na lastne oči in usta ter povprašala
kaj je tisto, kar je v Hotelu Špica novega. Kaj pa v hotelu lahko pričakujemo v nadaljevanju
»Kljub temu, da so bili ljudje na čakanju, smo organizirali kup odprtja?
šolanj in izobraževanj naših zaposlenih. Najbolj ponosni smo, da
smo precej osvežili našo pico, ki smo jo v italijanski podobi tudi Seveda sem se na koncu pozanimala, kakšni so načrti za pri-
prinesli v te kraje. Stopili smo nekaj stopnic višje in odzivi so dob- hajajočo turistično sezono, ki pa je še vedno v zraku. »Načrti so
ri, saj so jo ljudje zelo lepo sprejeli,« nam pojasni Sadar, ki doda, v upanju, da se konča virus. Mi smo pripravljeni, saj smo poleg
da je skrivnost v testu in nadevih za pico. V preteklem letu so pice prenovili tudi restavracijsko ponudbo. Sobe so urejene, og-
namreč ogromno vložili v prenovo kuhinje in hotelskega dela, a romno dela posvečamo marketingu. Pričakujemo kakršnegakoli
pica je, po lastnikovih besedah, ostala njihov paradni konj. gosta, ne glede na to, da je to objekt, ki zahteva turista. Smo prip-
ravljeni, a kot sem že poudaril, upam, da se jeseni kdo ne odloči
za kakšno zapiranje, saj bi to pomenilo večje probleme, za katere
Laško-italijanska pica z novo podobo v tem trenutku ne poznam rešitve,« je zaključil Jože Sadar ml.,
ki na prihodnost gleda z optimizmom, saj je gostinec, ki diha z
Odpravila pa sem se tudi v kuhinjo, kjer sem se o lastnikovih mestom in za mesto.
besedah pozanimala še iz prve roke. Dobrodošlico mi je namreč Če želimo, da mesto ponovno zadiha in z njim vdihnemo
izrekel Iztok Gumzej, ki ga mnogi poznate tudi po njegovih ku- svežino dogajanja tudi mi, je prav, da podpremo lokalne ponu-
harskih specialitetah iz »Garažne kuhinje«, v Hotelu Špica pa dnike, gostince in male turistične ponudnike, saj brez naše po-
deluje kot vodja gostinstva. »Ekipa je bila v času zaprtja res pri- moči in pomoči obiskovalcev ne bodo zmogli. Čas je, da se na-
mreč vsak izmed nas za vsaj eno poletje »prelevi« v turističnega
vodiča in promovira svoj domači kraj na najboljši možen način.
Vabljeni torej, da Laško ponovno oživimo, napolnimo terase in
turistom sporočimo, da v tem mestu živijo dobrosrčni in veseli
ljudje.
Špela Juhart
17