Page 24 - LaskiBilten_st85_NR
P. 24
STIK
MED IN MLEKO zaradi prostorske omejenosti pričujoče- KMETIJA KORBAR
ga članka podrobneje predstavili v nas-
V OKUSIH LAŠKEGA lednji številki Laškega biltena. Na sple- Na kmetiji Korbar nad Radečami se
tni strani www.lasko.info/gastronomija ukvarjajo s prirejo in predelavo mle-
so predstavljeni kontakti vseh tistih lo- ka na tradicionalen način. Znani so po
kalnih čebelarstev, ki so za čebelje pri- pregreti smetani, skuti, kuhanemu maslu
delke in medene izdelke prejeli certifikat (ghee maslo), kisli smetani, probiotične-
kakovosti znamke Okusiti Laško. Z re- mu jogurtu in pehtranovih štrukeljcih s
pregreto smetano. Vsi našteti izdelki so
dnim uživanjem čebeljih darov je pot do prejemniki certifikata kakovosti znam-
zdravja kratka, kratka pa je tudi pot do ke Okusiti Laško, nekateri so prejeli tudi
lokalnih čebelarstev, kjer se lahko s temi najvišja priznanja na ocenjevanju Dobrot
darovi po predhodnem dogovoru oskrbi- slovenskih kmetij. V novejši ponudbi so
te. Nekateri so vam na voljo tudi v TIC-u še mladi siri, sir za žar in predpripravlje-
Laško in TIC-u Rimske Toplice, na sredi- ni skutni štruklji. Izdelke je možno ku-
nih Domačih kotičkih, na Laškem sejmu piti na Domačem kotičku, vsako sredo,
ter v trgovinah Katka in Mercator - sa- na zgornjem vrtu stavbe Savinja, od 9. do
mopostrežba Laščanka. Dostopni so tudi 11. ure. Na voljo so tudi najavljenim obi-
v spletni trgovini www.lasko.info/trgovi- skovalcem kmetije, izberete pa lahko tudi
na. pogostitve manjših skupin na vaši loka-
Med in mleko sta polna simbolnih ciji.
pomenov zdravja in dobrega življenja.
Biblična dežela, v kateri se cedita med KMETIJA KNEZ
in mleko, je še danes obljuba posebne- Knezovi so poznani predvsem po pri-
ga razkošja. V pričujoči številki Laške- reji kravjega mleka, ki ga na tradiciona-
ga biltena vas vabimo k spoznavanju len način predelujejo v sladko skuto in
žlahtne ponudbe različnih vrst mleka pregreto smetano. Kvaliteto obeh izdel-
in mlečnih izdelkov s certifikatom ka- kov krona najvišje priznanje na ocenje-
kovosti znamke Okusiti Laško. Celotna vanju Dobrote slovenskih kmetij. Oku-
ponudba združuje nostalgijo preteklosti site ju lahko tudi v destinacijski sladici
z ritmom sedanjosti in izzivi prihodno-
sti. Malo je živil, ki bi nam tako samo- – Thermanini Laški medenki.
umevno in enostavno popestrile jedilnik
kot nam jih lahko mlečni izdelki. Njiho-
vo vključevanje v vsakdanjo prehrano pa
ni pomembno le za ohranjanje dobrega Kontakt: Feliks Korbar,
počutja in odkrivanje novih kulinaričnih Močilno 23, 1433 Radeče,
užitkov. Reja živali je pomembna tudi za tel.: 041 533 896, 041 901 477;
ohranjanje kulturne krajine naše desti- pogostitve: 031 783 067,
nacije, saj bi bile številne površine zara- e-pošta: feliks.korbar@gmail.com
di neprimernosti za drugačno kmetijsko
dejavnost opuščene.
KMETIJA HRASTNIK
Poleg pregrete smetane in sladke sku-
te so certifikat kakovosti znamke Okusi-
ti Laško prejeli tudi mladi sir, mladi sir z
drobnjakom, pirini žepki s pregreto sme-
tano, pirini štruklji s pregreto smetano in
pirini skutni štruklji. Navedeni predprip-
ravljeni štruklji vam omogočajo lahko in
hitro pripravo zelo okusne glavne jedi ali
priloge s pridihom laške tradicije.
A preden vam razkrijemo, kako belo
poživlja telo, vas vabimo k obisku lokal- Kontakt: Ivanka Knez,
nih čebelarstev, ki prav v teh dneh kon- Gozdec 18, 3270 Laško,
čujejo z letošnjim točenjem medu. Nji- tel.: 070 390 102, e-pošta: ivanka.
hovo pestro in obsežno ponudbo bomo knez36@gmail.com
24