Page 27 - LaskiBilten_st85_NR
P. 27
STIK
Naloga vsake destinacije, ki prejme gostinski ponudniki. Na področju trajno- in ankete o zadovoljstvu obiskovalcev
znaka Slovenia Green je, da njena »ze- stnih destinacij pa se ocenjevanje le-teh naše destinacije.
lena ekipa«, oblikuje akcijski načrt, kjer dopolnjuje oz. nadgrajuje z gastronom- Anketiranje obeh ciljnih skupin že ak-
opredeli aktivnosti, časovni okvir, fi- skim modulom, ki je zasnovan razvoj- tivno poteka. Prebivalci so namreč anke-
nančni okvir in odgovorne osebe/orga- no – z navodili, kako na ravni destinacije te lahko fizično izpolnili v zadnji števil-
nizacije za izvedbo teh aktivnosti. Zele- strateško in s posluhom do okolja pris- ki Laškega biltena in tekom festivala Pivo
na ekipa je v destinaciji Laško sestavljena topiti k razvoju trajnostne gastronomije. in cvetje Laško. Anketiranje obiskovalcev
iz ključnih deležnikov (predstavniki Ob- V STIK-u Laško, osrednji organizaci- pa bo potekalo na bazenskih kompleksih
čine Laško, Komunale Laško in STIK-a), ji za promocijo in razvoj turizma, smo Rimskih term in Thermane Laško.
ki sodelujejo pri pridobivanju podatkov se odločili tudi za izpolnitev omenjene- Vse, občane ki ankete še niste izpol-
za oceno trajnosti ter oblikovanju in ure- ga gastronomskega modula, s katerim nili, naprošamo, da sodelujete. Do sple-
sničevanju razvojnih ukrepov ter ciljev destinacija pridobi natančen vpogled v tne ankete lahko dostopate na spodnji
razvoja zelenega turizma. stanje na področju trajnostne gastrono- internetni povezavi ali preko QR kode.
V treh letih od prejema zlatega znaka mije in priporočila strokovnjakov za na- Na voljo pa so tudi v TIC-u Laško in TI-
Slovenia Green so tako v skladu z zastav- daljnji razvoj. C-u Rimske Toplice.
ljenim akcijskim načrtom, potrjenim s V Laškem je sicer že vzpostavljena ko-
strani občinskega sveta, potekale številne lektivna blagovna znamka Okusiti La-
aktivnosti, ki so ali še bodo izboljšale ra- ško, za katero sta izdelana sistem pode-
zvoj zelenega turizma v Laškem. V zad- ljevanja pravice njene uporabe ter načrt
njem letu pred ocenjevanjem pa vse de- upravljanja in skrbništva. Dobavne veri-
stinacije poleg rednih čakajo še dodatne ge se krajšajo z organizacijo borz lokal-
aktivnosti: nih živil. Destinacija pa je razvila tudi
– ocenitev stanja novega, dopolnjenega povsem novo gastronomsko doživetje Pi- https://www.1ka.si/a/343099
modula gastronomije; vocvetni potep po Laškem, ki temelji na
– anketiranje o zadovoljstvu prebival- lokalnih izdelkih. Zelena destinacija je nekaj, kar lahko
stva z razvojem turizma; Destinacija Laško torej preko blagov-
– anketiranje o zadovoljstvu obiskoval- ne znamke Okusiti Laško uspešno nad- dosežemo vsi skupaj – vsi deležniki v de-
stinaciji, tako v javnem, nevladnem kot
cev. grajuje gastronomsko dediščino, s katero zasebnem sektorju – in to ne samo v tu-
poudarja tudi pomen lokalne prehrane rizmu, temveč na vseh področjih delova-
za zdravje.
Uspešno izpolnjen gastronomski nja. Nenazadnje ste v tem procesu ključni
modul Slovenia Green tudi vsi, ki v destinaciji živite. Izrednega
Anketiranje o zadovoljstvu pomena je namreč, da je destinacija pri-
V letu, ko je Slovenija Evropska gastro- prebivalstva in obiskovalcev jetna in prijazna za vse, ki tu delamo in
nomska regija, so se v zeleno shemo turi- živimo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki
stičnih destinacij, ponudnikov namesti- V STIK-u smo v začetku poletja prip- nas obiščejo.
tev, naravnih parkov, turističnih agencij ravili dve vrsti anket - ankete o zado- Sabina Seme,
in turističnih znamenitosti vključili tudi voljstvu prebivalstva z razvojem turizma STIK Laško
MUZEJ LAŠKO cu juliju odvija v Laškem. Na dan pred njih, do aktualnih lepotcev iz katerih
festivalom smo odprli razstavo stekle- to žlahtno pijačo uživamo danes. Za-
Pivo v kozarcu nih kozarcev Pivovarne Laško. Od tis- nimivo je spremljati razvoj oblike ko-
tih najstarejših, ko se je napis z imenom zarcev in vrčkov iz katerih smo nekoč
Po enoletnem premoru se je v Laškem piva, ki se pije iz njih, prvič pojavil na pili ter brskati po spominu kje, kdaj in
ponovno zgodil festival Pivo in cvetje.
Razmere so sicer dovoljevale malo več
kot se je dogajalo, ampak pustimo po-
drobnosti. Pomembno je, da se tradicija
nadaljuje. Čeprav tudi preteklega leta v
Muzeju Laško nismo izpustili in smo z
razstavo, ki smo jo posvetili laškim pi-
vovarjem ustvarili nekakšno vez med
tistim, kar je bilo v nekdanji normal-
nosti in tem, kar se nam dogaja danes.
Ker se zelo hitro približuje okrogla
in častitljiva obletnica Pivovarne Laško,
smo tudi letos v našem in vašem muze-
ju priredili dogodek, s katerim smo po-
častili pijačo, kateri je med drugim ali
pa najprej, namenjen in posvečen pra-
znik, ki se že od leta 1963 redno v mese-
27