Page 24 - LaskiBilten_st87_NR
P. 24
PODEŽELJE
PO MESO NA KMETIJO ena prvih z registrirano dopolnilno de- kar ga je navdušilo in spodbudilo k ure-
javnostjo razsek in prodaja mesa na kme- ditvi ustreznih hladilnih in predelovalnih
Pozimi po navadi poskrbimo za zalo- tiji, je ekološka kmetija Pajek iz Sedraža. prostorov, v lanskem letu pa še k priglasi-
ge mesa in mesnih izdelkov, pa tudi naši Na kmetiji je odprt hlev, živali redijo tvi dopolnilne dejavnosti. Jančičevi veli-
zimski jedilniki so drugačni od poletnih. v prosti reji, od maja do novembra so na ko pozornost namenjajo pripravi kvalite-
V mrzlih zimskih dneh še kako prija paši. V zimskem času so krave s teleti v tne krme s pravočasnimi odkosi trave in
dobra domača goveja juha, brez katere ni hlevu, kjer imajo prosto gibanje. Krmijo lucerne, ki jo krmijo tudi v obliki suhih
pravega nedeljskega kosila, h kislemu ze- z izključno doma pridelano krmo, s se- senenih bal, žito (koruzo in ječmen) pa
lju in h kisli repi pa se priležejo pečenice, nom oziroma senenimi balami brez do- dokupijo. Meso njihovih govedi je kva-
krvavice in druge domače specialitete. datkov žit, krmil in silaže, redijo limuzin litetno in okusno, ponujajo ga približno
V času omejitev zaradi ukrepov proti pasmo, ki dobro izkorišča voluminozno enkrat mesečno in ga pripravijo glede
širjenju virusa so se v veliki meri spreme- krmo. na želje strank, po potrebi tudi narežejo
nile tudi nakupovalne navade. Vse več zrezke, meso zmeljejo ipd. Posebnost nji-
ljudi je pozornih na ponudbo v okolici, hove ponudbe so tudi vnaprej pripravlje-
povpraševanje po hrani z znanim porek- ni paketi, pri katerih lahko izbirate med 5
lom naravnega izvora se povečuje. Mar- kg in 10 kg. V paketu polovico teže pred-
sikateri kupec je vesel, če mu po živila stavlja meso stegna ali plečeta, polovico
ni potrebno v trgovino, mnogi kupujejo teže pa rebra, flam, vrat, hrbet in kosti.
manj, a so bolj pozorni na kvaliteto kup- Prilagodili so se tudi trenutnim razme-
ljene hrane. ram, ko so ljudje omejeni zaradi protivi-
Trenutne razmere tudi kmete v našem rusnih ukrepov, zato meso dostavljajo po
okolju spodbujajo k odločitvam za ne- celi Sloveniji. Mladi na kmetiji so vešči
posredno prodajo doma pridelanih ži- komunciranja preko sodobnih medijev,
vil. Temu vsekakor botruje tudi stanje na informacije o ponudbi objavljajo na Fa-
kmetijskem trgu z nizkimi odkupnimi ce- Gospodar Boštjan pravi: »Res, da pita- cebook strani - kmetija Jančič, za naroči-
nami živine, ki sili v iskanje novih nači- mo malo dlje, prirasti so manjši kot če bi la pa so dosegljivi tudi po telefonu. Gos-
krmili z žiti in krmili, a kupci povedo, da
nov, s katerimi bi potrošnikom približali podar Janez pravi, da se zelo prilagajajo
kvalitetno hrano, ki jo pridelajo, hkrati pa je meso naših živali drugačno, ni mastno željam strank in da ob poslušanju njiho-
za svoje delo dobili primernejše plačilo. in je zelo okusno.« Tudi zato so kupci ve- vih mnenj, dobivajo tudi nove zamisli za
Pri tem pogosto naletimo na vpraša- činoma stalne stranke, ki se redno vra- nadgradnjo svoje ponudbe. Tako razmiš-
nje, ali je prodaja svežega mesa na kme- čajo. Meso pripravijo po vnaprejšnjem ljamo tudi o zorenju in sušenju govejega
naročilu in glede na želje posameznega
tiji dovoljena? Prodaja mesa na kmetiji je mesa.
dovoljena, predpisani pa so določeni po- kupca.
goji, ki jih je za to potrebno izpolnjevati. Na kmetiji so uredili prostor za razsek
Kmetija, ki prodaja sveže meso ali s hladilnico. Pajkovi menijo, da je ure-
mesne izdelke, mora biti evidentirana jenost ustreznega prostora pomembna,
zlasti nujna se jim zdi hladilnica, v kate-
pri pristojnem območnem uradu Uprave
za varno hrano, veterinarstvo in varstvo ro pripeljejo že ohlajeno meso iz klavni-
rastlin Republike Slovenije. V okviru re- ce, kjer čaka do predaje kupcem, brez nje,
gistriranega obrata je mogoč zakol perut- zlasti poleti, ponudba svežega mesa ne bi
nine in kuncev ter razsek in prodaja sve- bila mogoča. Morda problem predstavlja
oddaljenost kmetije od večjih mest. Bli-
žega mesa ter predelava mesa parklarjev,
kopitarjev in gojene divjadi. Parklarji in žina bi pomenila tudi več strank, ki ceni-
kopitarji morajo biti zaklani v odobre- jo ekološko in bi prišle na kmetijo, zato
nem obratu. določeno število živali še vedno prodajo Kmetija Jančič, Vrh 8, 3270 Laško,
Ponudba mesa in mesnih izdelkov spa- v Avstrijo, kjer je povpraševanje po eko- Tel.: 041 753 196,
da med dopolnilne dejavnosti na kmeti- loškem mesu večje. Facebook: Kmetija Jančič
ji. Pogoj so ustrezno urejeni prostori, ki
omogočajo zagotavljanje varnosti živil, Ekološka kmetija Pajek,
vzpostavljen mora biti tudi ustrezen not- Boštjan Pajek, Sedraž 14, 3270 Laško Na kmetijo Lapornik po piščančje,
ranji nadzor. Tel.: 040 899 973, goveje ali telečje meso
V nadaljevanju predstavljamo štiri e-pošta: eko.kmetija.pajek@gmail.com
kmetije, na katerih je mogoče kupiti sve- Vsi kupci, ki so pri Lapornikovih iz
že meso oz. mesne izdelke. Ponudba je Na kmetijo Jančič po svežo Žigona že stalne stranke, vedo, da vsaka
različna, na vsaki od njih imajo že veliko govedino tudi v obliki paketov dva do tri mesece dobijo telefonsko spo-
zadovoljnih stalnih strank, vsekakor pa Ob prihodu na Vrh nad Laškim na ročilo, v katerem jih obveščajo, da bodo
bodo veseli tudi novih. v kratkem imeli na razpolago sveže meso
desni strani zagledamo kmetijo Jančič, doma vzrejenih piščancev, pa tudi doma-
ki jo je pred dvema letoma prevzel mla- če goveje ali telečje meso, le v poletnih
Na kmetijo Pajek po ekološko di gospodar Janez. Ob pomoči domačih
govedino na večinoma hribovitih površinah redi mesecih je zaradi vročine časovni razmik
nekoliko daljši. Poleg stalnih so na kme-
Kmetija, ki se je v ekološko kmetova- okrog 30 govedi in nekaj prašičev. Pred tiji seveda dobrodošli tudi novi kupci.
nje preusmerila že pred dvajsetimi leti in prevzemom je pridobil nacionalno po- Piščanci z Lapornikove kmetije so spi-
klicno kvalifikacijo predelovalec mesa,
24