Page 25 - LaskiBilten_st87_NR
P. 25
PODEŽELJE
tani na višjo težo s kvalitetno krmo, zato Prednost Lapornikove ponudbe je tudi našimi izdelki zelo zadovoljni, mnogi nas
je njihovo meso bolj čvrsto in bolj polne- v tem, da strankam, ki to želijo, ohlajeno po nakupu pokličejo in pohvalijo pred-
ga okusa. meso tudi dostavijo.
Kmetija Lapornik, Žigon 6,
3270 Laško
Tel. 070 753 599,
e-pošta: kmetija.lapornik@gmail.com
Na kmetijo Vidmar po okusne
mesne izdelke
Na kmetijo Vidmar, ki leži na robu la-
ške občine, od koder se razteza krasen
pogled na bližnje hribe in dolino ob Savi,
vse pogosteje prihajajo kupci, ki si želijo
okusnih mesnih izdelkov. vsem okus izdelkov. Imamo veliko re-
Ponujajo domače klobase za kuhanje, dnih kupcev, ki prihajajo tako na kmeti-
Na kmetiji je sodobno urejena klavnica krvavice, pečenice, jetrne klobase, su- jo kot na sejem, mnogi pa nam pripeljejo
za piščance, zato ni potreben transport, homesnate izdelke, ocvirke, tlačenko in tudi nove stranke.«
meso je vedno sveže, ohlajeno in priprav- svinjsko mast, ki jih pripravljajo po uve- Tako se z reklamo od ust do ust, ki
ljeno glede na prednaročila strank. ljavljenih hišnih recepturah. Na kmetiji velja za najbolj učinkovito, krog kupcev
Tudi goveji pitanci in teleta so krmlje- so uredili ustrezne prostore za predelavo, Vidmarjevih mesnin vztrajno širi.
ni s kvalitetnim krmnim obrokom, zato zelo pozorni so na higieno, nepogrešljiv
sta tudi govedina in teletina zelo okusni pa se jim zdi tudi ustrezno hlajen prostor, Kmetija Vidmar, Rado Vidmar,
in kvalitetni. v katerem hranijo končne izdelke. Polana 39, 1434 Loka pri Zidanem
Damijana Lapornik pravi, da imajo ši- Izdelke je po predhodnem naročilu Mostu
rok krog strank, ki so povečini zadovolj- mogoče kupiti na kmetiji, vsako prvo so- Tel.: 041 273 712,
ne, zato se vračajo. Zlasti nove stranke po boto v mesecu pa tudi na sejmu v Sev- e-pošta: vidmar.rado@gmail.com
nakupu pogosto pokličejo in pohvalijo nici. Nosilec dopolnilne dejavnosti, Rado
kakovost. Vidmar, zadovoljno pravi: »Kupci so z KGZ Celje, Izpostava Laško
DRUŠTVO KMEČKIH ŽENA ROSA Ustvarjanje z rokami prežene dolgčas in osamljenost ter je
pravi balzam za dušo. Naj bo čim manj osamljenih ljudi in naj
DELUJE ŽE 15 LET tudi vaši medenjaki skupaj s kakšno lepo besedo prinesejo vese-
lje za mlade in starejše ljudi.
Pred poldrugim desetletjem smo se kmečke ženske z območja
naše občine povezale v društvo, ki smo ga poimenovale Društvo Marjanca Deželak, predsednica DKŽ Rosa
kmečkih žena Rosa. Ime smo našle v naravi, s katero smo vse tes-
no povezane. Rosa naravo osveži in poživi, hkrati pa poskrbi, da Za izdelavo okrasnih (trših) medenjakov potrebujemo:
se znamo odtrgati od dela, ko nas zvečer prežene z njive in zjutraj • 50 dag krušne moke • pol žličke sode • 2 žlici olja
ne pusti prezgodaj začeti. Skupaj si, z različnimi dejavnostmi, pri- • 15 dag sladkorja bikarbone • malo masla
zadevamo, da naše življenje ne bi bilo samo delo. v prahu • 2 jajci • cimet in klinčke
V petnajstih letih smo organizirale številne tečaje in delavnice, • 15 dag medu • 2 žlici ruma
na katerih smo se naučile veliko novega, na ogledih dobrih praks Navedene sestavine zgnetemo v testo, ki ga čez noč pus-
pa smo spoznavale zanimive kmetije v naši lepi Sloveniji, pa tudi timo na hladnem. Naslednji dan testo razvaljamo in z mo-
preko meja. Vsa ta znanja s pridom uporabljamo pri delu na svo- delčki izrežemo različne oblike, v katere ne pozabimo na-
jih kmetijah in pri sodelovanju na različnih prireditvah, letos smo rediti luknjic, skozi katere bomo lahko napeljali vrvico za
z veseljem pomagale pripraviti pogostitev na novi maši. obešanje. Premažemo s stepenim jajcem in spečemo v sre-
Leta ne štejejo, štejejo pa lepa doživetja in spomini. Zahva- dnje vroči pečici.
ljujemo se naši mentorici, kmetijski svetovalki Jožici Krašovec, Iz testa lahko oblikujemo tudi medene jaslice.
da nas je vseskozi bodrila in nam bila v pomoč. Zahvaljujemo
se tudi Občini Laško, da smo lahko s pomočjo sredstev, name- Naj ob jaslicah srce se ogreje in razsvetli,
njenih izobraževanju, izvedle številna usposabljanja in obiskale da bi videli le prave poti!
zanimive kmetije. Drage članice Društva kmečkih žena
Ponosne smo na vse, ki na svojih kmetijah ohranjajo tradi-
cijo in kulturno dediščino. Navadno smo zimske dni in večere Rosa,
vam in vsem vašim domačim želimo
izkoristile za srečanja, a časi, ki jih živimo, temu niso naklo- blagoslovljen božič, v novem letu pa ve-
njeni. Zato dolge decembrske večere vsaka zase preživljamo ob liko zdravja in sreče.
ustvarjanju in pripravah na praznike, k temu pa vabimo tudi Dobre želje namenjamo tudi vsem bral-
vas. Morda k peki medenjakov, po katerih bo dišala cela hiša in cem Laškega biltena!
bodo lahko tudi najlepši okraski za letošnje božično drevo.
25