Page 22 - LaskiBilten_st91_NR
P. 22

STIK

                                                zovanju lokalnih ponudnikov in omo-        torej sestavin z območja LAS Razno-
                                                gočanju  vrhunskih gastronomskih do-       likost podeželja (občine Laško, Celje,
                                                živetij.                                   Štore, Vojnik) in ne z območja celot-
                                                  Na isti novinarski konferenci je direk-  ne Slovenije ali tujine. Slednje so npr.
                                                torica Stika predstavila svoj pogled na    uspešno implementirali lokalni go-
                                                zgoraj zapisano in naznanila prihod »La-   stinci na lanski Laški kuhni, kjer so ob
                                                škega pjesa«, o katerem je bilo v naslovu   predstavitvi jedi navedli tudi lokalni
                                                sporočila za medije o festivalu Laško pivo   izvor sestavin zanje.
                                                in cvetje mogoče prebrati: »Laški  pjes    Bomo v prihodnje pri podobnih pro-
                                                obljublja ugriz kot ga še niste doživeli. A   jektih znali (zmogli, hoteli) spoštovati in
                                                pozor – v tega »psa« boste zagrizli vi in   uresničevati strokovno postavljene smeri
                                                ne bo vam žal«. V nadaljevanju sporočila
                                                je bilo pojasnjeno, da gre za nadgradnjo
                                                klasičnega hot-doga ter da je jed lokalno
                                                poimenovana (?) ter trajnostno zasno-
       KAKO NAS                                 vana kulinarična specialiteta. Prispelo je
                                                tudi obvestilo, da bo kartonski podstavek
       RAZLIČNOST LAHKO                         za dotično jed vključeval logotip znamke

       BOGATI ALI PA DELI                       Okusiti Laško. V nadaljevanju podajam
                                                zgolj dva temeljna razloga, zakaj bi bilo
                                                takšno dejanje skrunitev temeljev znam-
       Povej mi, kaj in kako ješ, in spoznal bom   ke:
       tvoje vsakdanjike in praznike, tvoja go-  –  Prehranska  dediščina   destinaci-
       spodarska prizadevanja, družbena raz-      je Laško, zbrana v Strategiji razvoja
       merja in oblike duhovne ustvarjalnosti.    gastronomije občine Laško (dr. Janez

                        (stara slovenska modrost)  Bogataj, januar, 2019), ponuja odlič-
                                                  na izhodišča za nadgrajevanje lokal-
         Na nedavni novinarski konferenci ob      ne dediščine in ponudbo v okviru t. i.
       prejemu platinastega znaka zelene sheme    pozitivne ulične prehrane. Kopiranje
       slovenskega turizma v Laškem je direk-     in posodabljanje globalnega hot-doga
       torica Slovenske turistične organizaci-    v »Laškem pjesu« ter njegovo poime-
       je med drugim izpostavila velik pomen      novanje nimata z lokalno dediščino
       kolektivne blagovne znamke Okusiti         nič skupnega;
       Laško pri ohranjanju in nadgrajevanju    –  V jed niso bile vključene lokalne se-
       gastronomske dediščine območja ter pri     stavine, razen laškega piva.  Pravila
       spodbujanju trajnostnega gastronom-        znamke nalagajo ponudnikom jedi in
       skega turizma in lokalne samooskrbe.       pijač, postreženih na gostinski način,
       Omenila je tudi njen prispevek k pove-     uporabo vsaj 50 % lokalnih sestavin,







































                                                                                        Ekološka kmetija Očko, Čebelarstvo, lectarstvo in api-
                                                                                        terapija Šolar, Kmetiji Slapšak in Zeme ter Kmetija
       Kmetija Pertinač, Medeni butik in čokoladnica Škorja, Naravni izdelki Cepuš in Žganjarstvo Zajec na festivalu   Korbar na občinskem dvorišču v okviru Dneva Lašča-
       Guštfest (foto Boris Vrabec)                                                     nov (foto: arhiv Stik)

       22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27