Page 22 - LaskiBilten_st91_NR
P. 22
STIK
zovanju lokalnih ponudnikov in omo- torej sestavin z območja LAS Razno-
gočanju vrhunskih gastronomskih do- likost podeželja (občine Laško, Celje,
živetij. Štore, Vojnik) in ne z območja celot-
Na isti novinarski konferenci je direk- ne Slovenije ali tujine. Slednje so npr.
torica Stika predstavila svoj pogled na uspešno implementirali lokalni go-
zgoraj zapisano in naznanila prihod »La- stinci na lanski Laški kuhni, kjer so ob
škega pjesa«, o katerem je bilo v naslovu predstavitvi jedi navedli tudi lokalni
sporočila za medije o festivalu Laško pivo izvor sestavin zanje.
in cvetje mogoče prebrati: »Laški pjes Bomo v prihodnje pri podobnih pro-
obljublja ugriz kot ga še niste doživeli. A jektih znali (zmogli, hoteli) spoštovati in
pozor – v tega »psa« boste zagrizli vi in uresničevati strokovno postavljene smeri
ne bo vam žal«. V nadaljevanju sporočila
je bilo pojasnjeno, da gre za nadgradnjo
klasičnega hot-doga ter da je jed lokalno
poimenovana (?) ter trajnostno zasno-
KAKO NAS vana kulinarična specialiteta. Prispelo je
tudi obvestilo, da bo kartonski podstavek
RAZLIČNOST LAHKO za dotično jed vključeval logotip znamke
BOGATI ALI PA DELI Okusiti Laško. V nadaljevanju podajam
zgolj dva temeljna razloga, zakaj bi bilo
takšno dejanje skrunitev temeljev znam-
Povej mi, kaj in kako ješ, in spoznal bom ke:
tvoje vsakdanjike in praznike, tvoja go- – Prehranska dediščina destinaci-
spodarska prizadevanja, družbena raz- je Laško, zbrana v Strategiji razvoja
merja in oblike duhovne ustvarjalnosti. gastronomije občine Laško (dr. Janez
(stara slovenska modrost) Bogataj, januar, 2019), ponuja odlič-
na izhodišča za nadgrajevanje lokal-
Na nedavni novinarski konferenci ob ne dediščine in ponudbo v okviru t. i.
prejemu platinastega znaka zelene sheme pozitivne ulične prehrane. Kopiranje
slovenskega turizma v Laškem je direk- in posodabljanje globalnega hot-doga
torica Slovenske turistične organizaci- v »Laškem pjesu« ter njegovo poime-
je med drugim izpostavila velik pomen novanje nimata z lokalno dediščino
kolektivne blagovne znamke Okusiti nič skupnega;
Laško pri ohranjanju in nadgrajevanju – V jed niso bile vključene lokalne se-
gastronomske dediščine območja ter pri stavine, razen laškega piva. Pravila
spodbujanju trajnostnega gastronom- znamke nalagajo ponudnikom jedi in
skega turizma in lokalne samooskrbe. pijač, postreženih na gostinski način,
Omenila je tudi njen prispevek k pove- uporabo vsaj 50 % lokalnih sestavin,
Ekološka kmetija Očko, Čebelarstvo, lectarstvo in api-
terapija Šolar, Kmetiji Slapšak in Zeme ter Kmetija
Kmetija Pertinač, Medeni butik in čokoladnica Škorja, Naravni izdelki Cepuš in Žganjarstvo Zajec na festivalu Korbar na občinskem dvorišču v okviru Dneva Lašča-
Guštfest (foto Boris Vrabec) nov (foto: arhiv Stik)
22