Page 49 - LaskiBilten_st93_2022
P. 49
VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE
vih dni. Učenci in učiteljice NIS-a smo ne ustvarjalne delavnice in delavnice s
pripravili Dan odprtih vrat. Od 8. do 9. področja IKT. Prikazali smo jim uporabo
ure so se nam pridružili tretješolci in če- aplikacij in programov Bitmoji, Chatter-
trtošolci z učiteljicami. Od 9. do 10. ure Kid, PurposeGames, Jigsaw Planet, Can-
pa smo sprejemali zunanje goste, med va, ki smo se jih naučili uporabljati pre-
njimi sta bila tudi župan Občine Laško ko naših projektov. Pripravili smo tudi
g. Franc Zdolšek ter vodja Oddelka za razstavo na temo Erasmus+ projektov, ki
družbene dejavnosti g. Dimi- trenutno potekajo ali so po-
trij Gril. Zelo smo bili veseli tekali na naši šoli. Dogodek
obiska upokojenega logopeda sta dokumentirala ga. Met-
g. Darija Arsenjuka, ravnate- ka Planko in g. Aljaž Šumej.
lja g. Marka Sajka ter obeh Vsem, ki ste prišli in sodelo-
podravnateljic ge. Mateje vali, se najlepše zahvaljujemo.
Škorja in Karoline Teršek. Za
izdelovali veverice in ježke iz barvnega učence smo pripravili različ- Valentina Gartner
papirja. Prerisovali in izrezovali ter med-
sebojno povezovali so barvne papirje in
jih sestavljali v celoto. Najprej so okrasili
šolski hodnik prostorov NIS-a, v začetku
meseca oktobra pa so pod mentorstvom
učiteljice Maje Klevže dekoracijo prenesli
še v Knjižnico Laško in jo popestrili z je-
senskimi barvami.
V novembru pa so učenci izdelovali
zimsko dekoracijo za december.
Maja Klevže
Dan odprtih vrat na OŠ Primoža
Trubarja Laško
V petek, 14. 10. 2022, smo se kot šola
prvič pridružili praznovanju Erasmuso-
Tradicionalni cvetličnega medu, ki smo si ga z veseljem
slovenski privoščili na dan slovenske hrane v sklo-
zajtrk pu tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Poleg zajtrka smo v šoli pripravili raz-
Vsako leto, lične spremljevalne dejavnosti, kot so
natančneje vsak izdelava unikatne embalaže mleka ter
tretji petek v me- mlečnih izdelkov po oddelkih, ki bodo
secu novembru, popestrili šolsko jedilnico. Prav tako smo
obeležujemo dan slovenske hrane. Na pe- za vse učence ter zaposlene na šoli s posa-
tek, 18. novembra, smo tudi na šoli An- meznimi učenci ter učenkami v avli šole
tona Aškerca Rimske toplice ter na po- zaigrali in odpeli pesem Čebelar v prire-
družničnih šolah v Sedražu, Jurkloštru jeni različici. Za učence je bil tretji petek
in Zidanem Mostu izvedli tradicionalni v mesecu novembru pester in obarvan s
slovenski zajtrk. Za tradicionalni zajtrk slovensko in lokalno hrano.
smo učencem, učiteljem ter ostalim de- Namen tradicionalnega slovenskega
lavcem šole ponudili ekološko mleko in zajtrka je pomagati pri osveščanju in pre-
maslo, lokalni pirin kruh, lokalna jabolka dajanju ključnih sporočil učencem in šir-
in med iz šolskega čebelnjaka. šemu krogu ljudi v domačem kraju. Slo-
Življenje čebel na naši šoli spremljamo gan letošnjega zajtrka se je glasil »Zajtrk
skozi celo šolsko leto, saj stoji šolski z mlekom – super dan!« in v skladu s tem
čebelnjak v neposredni bližini šole. Pri smo na šoli v času malice učencem po-
krožku in izbirnem predmetu se učenci okusu in barvi sodeč je naš med cvetlični nudili domače skutine ekološke namaze.
učijo o zgradbi čebeljega telesa, čebelji med, kar smo tudi potrdili z analizo ele- Pusti skuti smo dodali pražena bučna se-
družini, vrstah medu, koristnosti čebe- ktrične prevodnosti. Naslednje točenje je mena, drobnjak in kaki.
ljih produktov, varovanju okolja in ško- bilo med počitnicami v juliju pri čebelar-
dljivih vplivih človeka na opraševalce. ju Tonetu Krivcu. Naše čebele so pride- Sendi Selič, vodja šol. prehrane
Junija smo na šoli prvič točili med. Po lale dobrih 70 kilogramov prvovrstnega Foto: Jasmina Oblak
49