Page 52 - LaskiBilten_st95_NR
P. 52

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE

       Od hrane do odpadka                                          ti; poskusili jabolka in jabolčni sok ter medenjake in popcakse
                                                                    – Medene Antončke, ki so jih pripravili naši učenci. Recept za
         V petek, 17. marca, se je naša šola s predstavniki prvič   odlične medene popcakse so učenke 8. razreda razkrile v de-
       predstavila na sejmu Altermed v Celju. Šolo so zastopale men-  monstracijski kuhinji, kjer so na odru, pred gledalci pripravile
       torice z učenci osmega in devetega razreda. Predstavili smo se   te reciklirane sladice. Za popestritev dogajanja na odru so pos-
       na stojnici in predstavitvenem odru, kjer je potekala tudi de-  krbeli devetošolci, z zabavnim komentiranjem in glasbenimi
       monstracijska kuhinja. Predstavili smo reciklirano sladico, ki   točkami.
       smo jo poimenovali Medeni Antončki. Rdeča nit naše predsta-    Našo stojnico so popestrili lokalni dobavitelji, ki se jim iskre-
       vitve je zelo aktualna: Od hrane do odpadka. Prav tako smo že-  no zahvaljujemo. Zahvala gre Sadjarstvu Aškerc, Pekarni Vudi,
       leli predstaviti našo posebnost – šolski čebelnjak in predstaviti   Francu Zahrastniku, Ekološki kmetiji Krajnc in Zvonku Štautu
       izdelke, ki jih lahko v šoli delamo iz čebeljih produktov (mazila   za vse dobrote ter omamen vonj z naše stojnice.
       za ustnice in kreme iz čebeljega voska, medenjake, medene sla-  Na sejmu smo navduševali tako ocenjevalce, kot tudi mimoi-
       dice …), hkrati pa opozoriti na problematiko zavržene hrane v   doče, saj so se učenci odlično izkazali s predstavitvijo naše teme.
       šolah. V ta namen je mentorica in vodja šolske prehrane vodi-  Za predstavitev in delo smo kot šola prejeli zlato priznanje.
       la ekipo učencev, ki so 14 dni tehtali zavrženo hrano po malici   Da se boste lahko tudi doma posladkali z Medenimi Antonč-
       in kosilu. Rezultati so bili z grafi predstavljeni na plakatu, pred   ki, vas v nadaljevanju članka čaka tudi recept.
       stojnico pa je gledalce pritegnil simboličen prikaz z žagovino
       polnjenih žakljev, ki so ponazarjali količino zavržene hrane. Mi-
       moidoči so si lahko na stojnici ogledali projekcijo s predstavi-  Recept Medeni Antončki
       tvijo naše šole in s seboj vzeli skrbno izdelan letak. Stojnico smo   Sestavine:
       obogatili z izdelki naših lokalnih dobaviteljev hrane. Mimoidoči
       so lahko preizkusili mazila iz čebeljega voska; si postregli z do-  •  400 g nadrobljenega biskvita, ki nam je ostal od kakšne
                                                                        priprave sladic
       mačim kruhom, pirinim kruhom, z domačim maslom in jogur-
                                                                      •  1 zmečkana, dobro zrela banana
                                                                      •  1 velika žlica medu
                                                                      •  2 veliki žlici čokoladnega namaza iz čokoladno-medene-
                                                                        ga butika Medaš

                                                                      Priprava:
                                                                      Vse sestavine zmešate skupaj v veliki posodi. Ko se sestavi-
                                                                      ne povežejo v enotno zmes, jih lahko oblikujete v kroglice.
                                                                      Po želji lahko kroglice oblijete s čokolado in posujete z malo
                                                                      cvetnega prahu.


                                                                      Prijetno sladkanje!
                                                                      Udeležba na sejmu je bila zanimiva in lepa izkušnja, tako za
                                                                    učence kot tudi za mentorice.

                                                                                                                    Sendi Selič



       Turizmu pomaga lastna glava             kalili bodoči športni navdušenci, mladi   tos odločili, da nadgradimo naše znanje
                                               in stari. V letu 2021 je kraj doživel veli-  ter izdelamo lastne igre za mlade, ki jih
         Učenke in učenci Osnovne šole Anto-   ko prelomnico – začetek gradnje športne   bomo predstavili na otvoritvi nove špor-
       na Aškerca Rimske Toplice smo tudi letos   dvorane, ki bo končana letos. Verjame-  tne dvorane. Lepote športnega udejstvo-
       sodelovali pri projektu »Turizmu poma-  mo, da bo možnosti aktivnega preživlja-  vanja in medgeneracijskega druženja bi
       ga lastna glava« v organizaciji Turistične   nja  prostega  časa  sedaj  na  pretek.  Ker   vam radi približali s turnirjem, ki smo ga
       zveze Slovenije. Vsako leto je pred nami   smo pred leti že raziskovali različne   poimenovali Kdor v šport Ulaga – zma-
       nov izziv – v kraju poiskati zanimivost,   športne aktivnosti v kraju, smo se le-  ga.  Gre  za poklon  velikemu  športnemu
       priložnost in jo spremeniti v atraktiven
       turistični dogodek. Letos smo šole na že
       37. festivalu predstavile turistične izdelke
       na temo Športna doživetja bogatijo mla-
       dinski turizem. Rimske Toplice se pona-
       šajo z izjemno zgodovino pri organizaci-
       ji najrazličnejših športnih dogodkov. So
       rojstni kraj pesnika Antona Aškerca ter
       Draga Ulage, izjemnega športnega peda-
       goga. Marsikdo pa ne ve, da so se tukaj
       rodile ideje o jadralnem padalstvu v Slo-
       veniji, igral se je živi šah, najbolj drzni so
       se spuščali z vzmetnicami po reki Savinji,
       leteli z jadralnim padalom …
         Kljub izjemnim dosežkom kraj ni ni-
       koli imel primernega objekta, kjer bi se


       52
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57