Page 18 - Laški bilten številka 102
P. 18

podeželje
      podeželje










      Uspešno povezovanje lokalnih                                 nikov sezonski ponudbi lokalno pridelane hrane, s čimer bi se
                                                                   krepil trajnostni vidik šolske prehrane in šole kot celote. Uva-
      skupnosti in javnih institucij v                             janje dobrih trajnostnih praks npr. javne šolske prehrane, bi
                                                                   občini odprlo pot do državnih in evropskih finančnih sredstev
      skupno trajnostno prihodnost                                 namenjenih trajnostnemu razvoju. To bi finančno dodatno ok-
                                                                   repilo lokalne pridelovalce hrane, s tem pa bi se dodatno izbolj-
                                                                   šala oskrba javnih institucij in lokalnega prebivalstva. Poraba
      V sodobnem svetu vse bolj razumemo pomen zdrave prehrane     javnih finančnih sredstev preko javnih naročil za plačilo lokal-
      in trajnostnih pristopov k pridelavi hrane, zato postaja vedno   no pridelane hrane bi tako zagotovila stabilno in dolgoročno
      bolj pomembno, da poleg tega, da vemo kaj jemo, poznamo      ravnovesje med lokalno pridelavo in potrošnjo hrane in hkrati
      tudi izvor hrane. Ključno vlogo pri izpolnjevanju teh dveh zah-  izboljšala kvaliteto življenja lokalne skupnosti.
      tev imajo lokalni prehranski sistemi. Ti povezujejo pridelovalce
      in potrošnike ožjega geografskega področja (občina), spodbu-  Študijski primer Občine Laško
      jajo trajnostne prakse kmetovanja, ustvarjajo lokalna delovna
      mesta, zagotavljajo dostop do svežih polnovrednih (neprocesi-  V študijskem primeru sta vključeni Občina Laško in Osnovna
      ranih) živil, krepijo povezanost v skupnost ter zagotavljajo traj-  šola Primoža Trubarja Laško. Raziskava, ki je zajemala obdobje
      nostni razvoj lokalne skupnosti. Z iskanjem poti za uresničitev   2020-2023, se je osredotočila na analizo lokalne pridelave hra-
      teh ciljev se ukvarja tudi Evropski projekt COCOREADO (https://  ne v občini in javnega naročanja hrane vključene osnovne šole.
      cocoreado.eu), ki si prizadeva izboljšati položaj kmeta v verigi   Rezultati analize pridelave hrane v občini Laško so nam omo-
      s hrano. V projektu sodeluje tudi naša raziskovalna skupina iz   gočili vpogled v strukturo in obseg pridelave, zato smo lahko
      Instituta Jožef Stefan (https://kt.ijs.si). V prvi fazi projekta smo   preverili v kakšni meri bi lahko lokalna pridelava oskrbela pot-
      sodelovali pri iskanju primerov dobrih praks, med katere smo   rebe osnovne šole. Pri  analizi javnega naročila  smo  se osre-
      vključili tudi blagovno znamko ‚Okusiti Laško‘. V nadaljevanju   dotočili na dobavitelje hrane, ker nas je zanimala razporeditev
      projekta smo se posvetili študiju lokalnega prehranskega sis-  plačil glede ne njihovo oddaljenost od šole. Glede na rezultate
      tema, v katerega je umeščen izbrani primer »Okusiti Laško«, to   analiz lahko zaključimo, da je učinek javnega naročila za lokal-
      je občina Laško. Ker je sistem javnih naročil eden od možnih   ni  prehranski  sistem  in  s  tem  trajnostni  razvoj  občine  Laško
      vzvodov razvoja lokalnega prehranskega sistema, smo občino   majhen.  Podobno  stanje  je  po  naši  oceni  tudi  v  večini  preo-
      Laško izbrali kot prvi evropski študijski primer, za katerega smo   stalih slovenskih občin. Vzpostavitev vzvoda javnega naročanja
      razvili konceptualno rešitev, kako bi to dosegli.            za trajnostni lokalni razvoj zato predstavlja velik izziv. Rezultati
                                                                   dodatne obsežne študije, v obliki magistrske naloge Ane Pate, z
                                                                   naslovom Javno naročanje kot vzvod razvoja lokalne skupnosti
                                                                   (2024), so pokazali, da je največ možnosti za izboljšave v večjem
                                                                   izkoristku  razpoložljivih  regulatornih  možnosti  postopka  jav-
                                                                   nega naročanja. Izboljšave so potrebne predvsem na področju
                                                                   izmenjav informacij med lokalnimi ponudniki in potrošniki, v
                                                                   prilagoditvi kuhinjske infrastrukture šol na oskrbo z lokalnimi
                                                                   polnovrednimi živili, izboljšanjem kadrovske strukture tako v
      Javna naročila hrane kot vzvod za trajnostni                 šolskih kuhinjah kot za oblikovanje in izvajanje javnih naročil.
      razvoj lokalnega prehranskega sistema
                                                                   Naslednji korak: Centralni informacijski sistemi
      Razvoj  lokalnih  prehranskih  sistemov  predstavlja  enega  od   v sklopu LAS projektov
      ključnih  ciljev  trajnostnega  razvoja.  S  spodbujanjem  potroš-
      nje lokalno pridelane hrane, spodbujamo tudi številne druge   V sodelovanju z Občino Laško si želimo v okviru lokalne akcij-
      pozitivne  učinke  za  lokalno  gospodarstvo,  družbo  in  okolje.   ske skupine (LAS) Razvoj podeželja pripraviti projektni predlog
      Vzpostavitev  stabilnega  ravnovesja  med  lokalno  pridelavo  in   za vzpostavitev informacijske platforme za lažje usklajevanje
      potrošnjo  hrane,  omogoča  trajnostni  razvoj  celotne  lokalne   lokalne  ponudbe  in  povpraševanja  hrane,  s  čimer  želimo  iz-
      skupnosti. Ker je večina lokalnih prehranskih sistemov v Slove-  boljšati  pretok  informacij  v  lokalni  prehranski  verigi.  Sistem
      niji in Evropi daleč od željenega ravnovesja, smo se v naši raz-  bo pridelovalcem omogočal tudi promocijo novih pridelkov in
      iskavi osredotočili na iskanje možnosti, da željeno ravnovesje   trajnostnih predelovanih praks, s čimer bodo lahko izboljšali
      dosežemo s pomočjo sistema javnih naročil hrane (Slika 1).   prepoznavnost  in  se  aktivneje  vključili  v  oblikovanje  ponudb
                                                                   na javne razpise. Rezultati novega projekt bi okrepili lokalno
      Ravnovesje med lokalnimi pridelovalci hrane in potrošniki, ki omo-  gospodarstvo, hkrati pa bi tudi prispevali k ohranjanju tradicio-
      goča trajnostni razvoj lokalnih skupnosti v okviru občin ali lokalnih   nalnih kmetijskih dejavnosti in jedi v občini Laško.
      akcijskih skupin, preko sistema javnega naročanja hrane.
      S konceptom, ki smo ga razvili v okviru projekta COCOREADO,   Za sodelovanje in pomoč pri našem raziskovalnem delu se zah-
      smo  potrdili  pričakovane  pozitivne  učinke  vključitve  lokalnih   valjujemo gospodu županu Marku Šanteju in njegovim sode-
      pridelovalcev hrane v javna naročila. Javna finančna sredstva,   lavcem iz Občine Laško, Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško
      ki  jih  preko  javnih  naročil  uporabimo  za  plačevanje  lokalno   ter ostalim sodelujočim.
      pridelane  hrane,  sprožajo  v  lokalnem  gospodarskem  okolju
      številne  pozitivne  učinke,  ki  krepijo  ekonomski  položaj  lokal-         Mag. Tanja Dergan in prof. dr. Marko Debeljak
      ne skupnosti in omogočajo njen trajnostni razvoj. Ekonomski
      položaj kmetov bi se možno izboljšal, okrepil bi se njihov delež
      tudi v zasebnem sektorju potrošnikov, ustvarila bi se tudi nova
      lokalna delovna mesta. Sodelovanje med lokalnimi pridelovalci
      in npr. šolami bi spodbujalo prilagoditev šolskih kuhinj in jedil-

      18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23