Page 23 - Laški bilten številka 102
P. 23
STIK Lašk o
STIK Lašk o
Aktivnosti znamke Okusiti
Laško v okviru Mreže Izvorno
slovensko
30. maja je strokovna komisija Akademije Izvorno slovensko, v
sestavi dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in mag. Mar-
lena Skvarča, v Laški hiši in Thermani Laško izvedla ocenjevanje
za pridobitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke
Okusiti Laško za prijavljene pridelke, prehranske in rokodelske
izdelke ter jedi in pijače, postrežene na gostinski način.
Pivovarska zgodba v pivocvetnem potepu
čenja, izjemne kulturne posebnosti ter bogato tradicijo, ki se
prepleta s sodobnostjo. Več o dogodku in poteku doživetij v
Sevnici si lahko preberete na destinacijski spletni strani www.
lasko.info/objave-za-medije.
V maju, ki je med drugim posvečen čebelarstvu in osvešča-
nju o celiakiji, smo v Stiku na FB Okusiti Laško promovirali
odlične prakse naših čebelarjev ter ponudbe LCHF Anja, ki
domuje na Orožnovem trgu 7 in navdušuje številne ljubitelje
zdrave hrane po Sloveniji. Predstavili smo dobitnike zlatih, sre-
brnih ter bronastih nagrad z dogodka Dobrote slovenskih kme-
Predstavitev in okušanje dobrot Pivocvetnega potepa po Laškem tij in nove mednarodne dosežke Žganjekuhe Kneja. Spremljali
in objavljali smo odlično promocijo znamke Okusiti Laško, ki
Na letošnji razpis je prispelo 39 prijav. Strokovna komisi- jo nekateri člani znamke predano izvajajo na sejmih in priredi-
ja je bila zelo pozitivno presenečena nad razmeroma ve- tvah širom Slovenije, omenimo le kmetijo Pr‘Kofetl ter Čebelar-
likim številom kakovostnih izdelkov. Med njimi je bila cela stvo, lectarstvo in apiterapijo Šolar. Vsak petek smo vas vabili
vrsta vrhunskih, tako na rokodelskem področju, kjer so pose- k nakupu vrhunskih čebeljih pridelkov in medenih ter čokola-
bej izpostavili leseni nakit, ki ga ustvarja gospa Valerija Seme, dnih izdelkov Medenega butika in čokoladnice Škorja v novi
kot na področju živil in živilskih izdelkov, kjer so posebej iz- prodajalnici lokal-
stopali siri, skuta in sirotka z Aškerčeve domačije. Kot primer nih dobrot v Debru.
odlične uporabe tradicije na sodoben način so bili izpostavlje- Prijazno vas vabi-
ni darilni paketi Laške hiše, ki temeljijo na dediščini krancelj- mo k spremljanju
pinta. V nadaljevanju je komisija ocenjevala tri jedi, postre- FB Okusiti Laško
žene na gostinski način, in prav vse tri – močnik s pregreto tudi v prihodnje.
smetano in peteršiljem (prijavitelj jedi je Društvo kmečkih Brez usklajene
žena ROSA, slastni močnik pa je pripravila njegova predse- ekipe in pozitivne
dnica Marjanca Deželak) ter sladička medenička in Laški pes energije ni zado-
(prijavitelj je STIK) so prejele pozitivne ocene. »Kvalitetne lo- voljivih rezulta-
kalne sestavine in z ljubeznijo začinjena priprava je recept za tov, zato se ob za-
odlično jed,« je poudarila gospa Marjanca. Slednje je bilo ključku prispevka
razvidno tudi pri ocenjevanju jedi in pijač, postreženih na vsi sodelujoči v iz-
gostinski način, ki so jih pripravili in postregli v Thermani gradnji, upravlja-
Laško, ocenjeni pa so bili z odlično oceno. Podrobno poročilo nju in razvoju
z ocenjevanja bomo objavili po prejemu uradne potrditve za- znamke Okusiti
pisnika strokovne komisije na destinacijski spletni strani. Laško zahvaljuje-
mo Poloni Zorko,
13. maja je Mreža Izvorno slovensko organizirala strokov- ki je z začetkom
no ekskurzijo v dve partnerski destinaciji - Laško in Sev- junija odšla na Marjanca Deželak in njen močnik s pregre-
nica, v okviru katere so si koordinatorji kolektivnih bla- novo poslovno to smetano
govnih znamk, oblikovanih po modelu Izvorno slovensko, pot. Njeno uspeš-
ogledali primere dobrih praks KBZ Okusiti Laško in KBZ no delo v okviru znamke in v okviru Mreže Izvorno slovensko
Sevnica Premium. Udeleženci strokovne ekskurzije so najprej je pustilo trajen pečat, zato upamo, da se bo naše poslovno
obiskali Laško, kjer so v Laški hiši okušali že omenjeni močnik s sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje.
pregreto smetano in peteršiljem. Sledilo je vodeno certificirano
doživetje Pivocvetni potep po Laškem, na katerem so gostje Prijetno poletje vam želi ekipa znamke Okusiti Laško.
skozi okušanje termalne vode, medu in piva s prigrizki iz Re-
stavracije Pavus in Thermane Laško ter animacijo s pivovarjem Foto: Rok Deželak
med sprehodom po mestu odkrivali številna zelena presene-
23