Page 13 - Laski_Bilten_st73
P. 13
PODEŽELJE / TURIZEM
KOLEKTIVNA BLAGOVNA ZNAMKA IN
CERTIFIKAT KAKOVOSTI OKUSITI LAŠKO /
TASTE LAŠKO
Namen operacije Okusiti raznolikost • Alojz Kozmus, Kmetija Kozmus, http://www.lasko.si/sl/javna-narocila-raz-
podeželja, v okviru katere je bila obliko- • Jernej Slapšak, pisi-in-nepremicnine/5436-razpis-za-pri-
vana tudi kolektivna blagovna znamka (v • Lesem, Valerija Seme, dobitev-pravice-do-uporabe-kolektivne-
nadaljevanju KBZ) OKUSITI LAŠKO s • Darja Šolar, Čebelarstvo, lectarstvo -blagovne-znamke-okusiti-lasko-7-2019
pripadajočo celostno grafično podobo in apiturizem Šolar, in https://lasko.info/medijsko-sredisce/.
in pravilnikom, je vzpostavitev mrež lo- • Avgust Sinkovič. Na tokratni razpis lahko prijavite tudi ro-
kalnih akterjev, ki bodo na kmetijskem, Na drugo ocenjevanje, ki je potekalo kodelske izdelke, izdelke unikatnega in
turističnem in gastronomskem podro- 5. junija 2019, prav tako v Zdravilišču industrijskega oblikovanja ter pridelke in
čju uravnoteženo varovale naravna bo- Laško, je prispelo 71 prehranskih pri- prehranske izdelke.
gastva, nadgrajevale kulturne posebno- delkov in izdelkov. Prejemniki certifi- Komisija v sestavi priznanega etnolo-
sti, inovativno razvijale podjetništvo ter katov kakovosti so: ga prof. dr. Janeza Bogataja, svetovalke
prispevale h gradnji prepoznavnih in po- • Žganjekuha Kneja, Matjaž Pikl, za KBZ in profesorice dr. Tanje Lešnik
vezanih skupnosti. Do sedaj se je mreži • Erika Klančnik, Kmetija Kapl, Štuhec, muzejskega svétnika Slovenskega
ponudnikov pridružilo 38 akterjev, ki so • Ivanka Knez, etnografskega muzeja mag. Andreja Du-
podpisali sporazum o medsebojnem so- • Ribogojnica P. A., Primož Aleksič, larja in mag. Marlene Skvarča, senzorične
delovanju. Z načrtom razvoja KBZ ter • Franc Zahrastnik, pokuševalke živil, je izpostavila velik po-
načrtom upravljanja in skrbništva KBZ • Silva Kajtna Poženel, Pr`Kofetl, tencial KBZ Okusiti Laško tudi v okvi-
Okusiti Laško bo vzpostavljen model, • Stanislav Pertinač, ru promocije krovne znamke OKUSI-
ki bo prenosljiv na ostala območja LAS, • Slavko Lešek, TI SLOVENIJO, še posebej v letu 2021,
vključno z vzpostavljeno metodologijo • Janko Rode, Virin, ko bo Slovenija na svetovnem turistič-
ocenjevanja, certificiranja in evalviranja. • Darja Šolar, Čebelarstvo, lectarstvo nem zemljevidu zažarela kot Evropska
Do sedaj je bilo izvedenih 18 delavnic in in apiturizem Šolar, gastronomska regija.
dve ocenjevanji za pridobitev pravice do • Alojz Kozmus, Kmetija Kozmus, V pripravi sta tudi dva kratka pro-
uporabe certifikata kakovosti KBZ Oku- mocijska videa in brošura, kjer se bodo
siti Laško. • Milena Pertinač, predstavili vsi tisti ponudniki, ki bodo
Prvo ocenjevanje rokodelskih izdel- • Katarina Pražnikar, pridobili certifikat kakovosti KBZ Okusi-
kov, ki je potekalo 8. maja 2019 v Zdra- • Mihelca Deželak Mrgole, ti Laško. Izdelane bodo prodajne stojnice,
• Plahtica, d. o. o., Karmen Bračič,
vilišču Laško, je bilo zelo uspešno, pred- • Avgust Sinkovič, na Uradu za intelektualno lastnino pa bo
vsem zaradi velikega števila kakovostnih • Katarina Očko, KBZ Okusiti Laško tudi registrirana.
izdelkov. Na razpis se je prijavilo sedem • Boža Herek, Operacijo Okusiti raznolikost pode-
izdelovalcev, ki so v ocenjevanje poslali • KZ Laško, želja, katere vodilni partner je Občina
39 izdelkov. Prejemniki certifikatov ka- Laško, ostali partnerji pa so STIK La-
kovosti so: • Thermana, d. d. ško, KGZS – Zavod CE in Thermana, d.
• Mojster domače obrti, Lončarstvo Ocenjevanje jedi in pijač postreže- d., sofinancirata Republika Slovenija in
Buser, Mitja Romih, s. p., nih na gostinski način je predvideno 3. Evropska unija iz Evropskega sklada za
• Naravni izdelki Cepuš, Primož Cepuš, septembra 2019. Razpis je objavljen na: regionalni razvoj.
V LAŠKEM DOČAKALI PIVNICO tako je ostalo, vse do danes. Laško je po dolgoletnem čakanju
spet bogatejše za pivnico. Preden se predamo veselju in vam
Malo zeleno mestece ob Savinji. Mesto, ki slovi predvsem po razkrijemo kaj več, pa spregovorimo o samih začetkih. Začet-
termalni vodi in pivu. Četudi je bilo Laško vse do prve svetovne kih »hotela Savinja«, kot ga Laščani še vedno radi imenujemo.
vojne vinorodni okoliš, pa je pivovarstvo tisto, ki se je s priho- O začetkih »laške pivnice«!
dom Simona Kukca povzdignilo na piedestal najpomembnejše
lastnosti. Zanimiv je tudi podatek, da je v času Kraljevine Jugo- Od špitala do prve pivovarne
slavije Laško preneslo kar 150 domačih pivovarn. Tako lahko
torej z gotovostjo trdimo, da je Laško mesto piva. Potopimo se v čas srednjega veka, v čas, ko je »naša pivnica«
Vse to in še več zagotovo drži, a našemu »pivovarskemu« me- služila popolnoma drugačnemu namenu. Imenovala se je trš-
stecu je manjkalo najpomembnejše za doseganje tega naziva. In ki špital in je bila ena najpomembnejših in najstarejših stavb v
13