Page 18 - Laski_Bilten_st78-2020_NR
P. 18
STIK
NAJBOLJŠE IZ LAŠKEGA
Prof. dr. Janez Bogataj je v uvodnem nagovoru za brošuro z pregreto smetano v kozarcu, s certifikatom kakovosti pa je nag-
naslovom »Najboljše iz Laškega« Kolektivno blagovno znam- rajen tudi Miks piškotov: piškoti vital, čokoladni cekini, piškoti
ko (KBZ) Okusiti Laško prepoznal kot pomembno soobliko- s termalno vodo. V Martinovi izbi (Ekotur) hišne jedi priprav-
valko tistih prizadevanj v slovenskem turizmu in v siceršnjem ljajo v krušni peči po babičinih receptih, vso zelenjavo in začim-
načinu življenja, ki vnašajo bogata ter predvsem vrhunsko ka- be pa ekološko pridelajo na domačem vrtu.
kovostna znanja lokalnega prebivalstva na najrazličnejša pod-
ročja vsakdanjikov in praznikov. Certificirani prehranski pri-
delki in izdelki, jedi in pijače postrežene na gostinski način ter
rokodelski izdelki namreč ne predstavljajo le odličnega nagovo-
ra turistom pri njihovem načrtovanju destinacijskih doživetij,
ampak omogočajo predvsem veliko priložnosti za domačine, da
s svojimi znanji in ustvarjalnostmi oblikujejo možnosti za zapo-
slitev in zaslužek. Brošuro, ki je izšla v slovenskem, nemškem
in angleškem jeziku, sestavlja 42 promocijskih kartic, na ka- O nobenem živilu ni toliko pregovorov kot o kruhu. »Biti
terih so s sliko in besedo predstavljene zgodbe ponudnikov dober kot kruh« velikim ostaja temeljna vrednota. Za dobro-
ter bogata in raznovrstna ponudba pridelkov, izdelkov in sto- jedce izdelke krušne dediščine in njene sodobne pojavnosti v
ritev s pridobljenimi certifikati kakovosti. Ob tej priložnosti okviru KBZ Okusiti Laško pripravljajo naslednji ponudniki:
vam želimo izvajalci projekta na kratko predstaviti vsebinske Ekološka kmetija Primož (Pletenica srce in Ptički iz testa, Ko-
poudarke posameznih ponudnikov prehranskih pridelkov, iz- ruzni kruh (Turšca), Pšenični kruh, Prsjača, Potica s pregreto
delkov in storitev (rokodelske izdelke bomo posebej predstavili smetano), Ekološka kmetija Zahrastnik (Eko ajdova moka,
v naslednji številki biltena), za širšo predstavitev pa vas vabimo Eko pirina moka, Eko polnozrnat pirin kruh), Kmetija Knez
k ogledu omenjene brošure ter branju spletne strani lasko.info/ (Pirini žepki s pregreto smetano, Pirini štruklji s pregreto sme-
okusiti-lasko/ in objav na FB Okusiti Laško. tano, Pirini skutni štruklji), Kmetija Korbar (Ajdov kruh z ore-
Restavracija Pavus je hi), Kmetija Kozmus (Svatovska pogača, Meniški hlebček, Po-
prva, ki je v okviru KBZ prtnik, Žemeljna potica s pregreto smetano), Kmetija Pertinač
Okusiti Laško pridobila (Testenine - jušni rezanci, Široki rezanci, Testenine - svedri in
naziv Hiša gastronomi- polžki, Testenine - barvni svedri in široki rezanci, Pirine testeni-
je. Slastni grajski meniji ne, Medenjaki - priložnostno praznično okrašeni, keksi Domači
vas čakajo tudi v tednu prijatelj), Kmetija Sinkovič (moka iz tatarske ajde, kavni nado-
restavracij, ki bo letos po- mestek iz praženih zrn tatarske ajde, otrobi tatarske ajde) in Tu-
tekal od 12. do 21. junija. ristična kmetija Pirc (Pirčeva moka - pšenična/pirina, Pirčevi
Zdaj je čas, da si privošči- piškoti).
te najboljše!
V Thermani Laško priporočajo meni Okusi Laško, ki zdru-
žuje lokalno poreklo sestavin in njihovo vrhunsko kakovost. Ne
spreglejte Laške medenke – Thermanine hišne specialitete in
destinacijske slaščice ter različnih hišnih piškotov Okusi Laške-
ga, hišnih marmelad … V Rimskih termah okusite Jabolka s
18