Page 18 - Laski_Bilten_st78-2020_NR
P. 18

STIK

       NAJBOLJŠE IZ LAŠKEGA










































         Prof. dr. Janez Bogataj je v uvodnem nagovoru za brošuro z   pregreto smetano v kozarcu, s certifikatom kakovosti pa je nag-
       naslovom »Najboljše iz Laškega« Kolektivno blagovno znam-    rajen tudi Miks piškotov: piškoti vital, čokoladni cekini, piškoti
       ko (KBZ) Okusiti Laško prepoznal kot pomembno soobliko-      s termalno vodo. V Martinovi izbi (Ekotur) hišne jedi priprav-
       valko tistih prizadevanj v slovenskem turizmu in v siceršnjem   ljajo v krušni peči po babičinih receptih, vso zelenjavo in začim-
       načinu življenja, ki vnašajo bogata ter predvsem vrhunsko ka-  be pa ekološko pridelajo na domačem vrtu.
       kovostna znanja lokalnega prebivalstva na najrazličnejša pod-
       ročja vsakdanjikov in praznikov. Certificirani prehranski pri-
       delki in izdelki, jedi in pijače postrežene na gostinski način ter
       rokodelski izdelki namreč ne predstavljajo le odličnega nagovo-
       ra turistom pri njihovem načrtovanju destinacijskih doživetij,
       ampak omogočajo predvsem veliko priložnosti za domačine, da
       s svojimi znanji in ustvarjalnostmi oblikujejo možnosti za zapo-
       slitev in zaslužek. Brošuro, ki je izšla v slovenskem, nemškem
       in angleškem jeziku, sestavlja 42 promocijskih kartic, na ka-  O nobenem živilu ni toliko pregovorov kot o kruhu. »Biti
       terih so s sliko in besedo predstavljene zgodbe ponudnikov   dober kot kruh« velikim ostaja temeljna vrednota. Za dobro-
       ter bogata in raznovrstna ponudba pridelkov, izdelkov in sto-  jedce izdelke krušne dediščine in njene sodobne pojavnosti v
       ritev s pridobljenimi certifikati kakovosti. Ob tej priložnosti   okviru KBZ Okusiti Laško pripravljajo naslednji ponudniki:
       vam želimo izvajalci projekta na kratko predstaviti vsebinske   Ekološka kmetija Primož (Pletenica srce in Ptički iz testa, Ko-
       poudarke posameznih ponudnikov prehranskih pridelkov, iz-    ruzni kruh (Turšca), Pšenični kruh, Prsjača, Potica s pregreto
       delkov in storitev (rokodelske izdelke bomo posebej predstavili   smetano),  Ekološka kmetija Zahrastnik  (Eko ajdova moka,
       v naslednji številki biltena), za širšo predstavitev pa vas vabimo   Eko pirina moka, Eko polnozrnat pirin kruh), Kmetija Knez
       k ogledu omenjene brošure ter branju spletne strani lasko.info/  (Pirini žepki s pregreto smetano, Pirini štruklji s pregreto sme-
       okusiti-lasko/ in objav na FB Okusiti Laško.                 tano, Pirini skutni štruklji), Kmetija Korbar (Ajdov kruh z ore-
         Restavracija Pavus  je                                     hi), Kmetija Kozmus (Svatovska pogača, Meniški hlebček, Po-
       prva, ki je v okviru KBZ                                     prtnik, Žemeljna potica s pregreto smetano), Kmetija Pertinač
       Okusiti Laško pridobila                                      (Testenine - jušni rezanci, Široki rezanci, Testenine - svedri in
       naziv Hiša gastronomi-                                       polžki, Testenine - barvni svedri in široki rezanci, Pirine testeni-
       je. Slastni grajski meniji                                   ne, Medenjaki - priložnostno praznično okrašeni, keksi Domači
       vas čakajo tudi v tednu                                      prijatelj), Kmetija Sinkovič (moka iz tatarske ajde, kavni nado-
       restavracij, ki bo letos po-                                 mestek iz praženih zrn tatarske ajde, otrobi tatarske ajde) in Tu-
       tekal od 12. do 21. junija.                                  ristična kmetija Pirc (Pirčeva moka - pšenična/pirina, Pirčevi
       Zdaj je čas, da si privošči-                                 piškoti).
       te najboljše!
         V Thermani Laško priporočajo meni Okusi Laško, ki zdru-
       žuje lokalno poreklo sestavin in njihovo vrhunsko kakovost. Ne
       spreglejte Laške medenke – Thermanine hišne specialitete in
       destinacijske slaščice ter različnih hišnih piškotov Okusi Laške-
       ga, hišnih marmelad … V Rimskih termah okusite Jabolka s


       18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23