Page 16 - LaskiBilten_st79_NR
P. 16

STIK

       MOJSTRI PIVA                               V srednjem veku je pivo postalo pija-
                                               ča kraljev, vojvod, grofov. Zrasle so prve
       V MUZEJU LAŠKO                          meniške pivovarne, za njimi pa kaj kmalu

                                               iz manjših obrtniških pivovarn tudi ve-
         V Muzeju Laško negujemo tradicijo,    like proizvodnje. Pivo je postajalo vedno
       čeprav je le-ta prekinjena. Festival Pivo   bolj modna pijača. V času Karla Velike-
       in cvetje Laško je zaradi koronaneum-   ga (742 - 814) so na vsakem dvoru imeli
       nosti žal letos odpadel, kljub temu pa   svojo pivovarno. V zakoniku iz tistih ča-
       smo v muzeju tako kot vsako leto prip-  sov so bili pivovarji uvrščeni med obrtni-
       ravili in odprli razstavo povezano z našo   ke in delavce, ki so bili podrejeni javni
       pivovarno in največjo kulturno-turistič-  upravi. Pivo je sčasoma postalo pijača ši-
       no prireditvijo v Sloveniji.            rokih ljudskih množic. Pravilno pa so ga
         Strokovnjaki, ki so jih cenili in spošto-  znali zvariti le pravi strokovnjaki – moj-
       vali že pred 8.000 leti v Mezopotamiji in   stri piva.
       v starem Egiptu, se imenujejo pivovarji.   Mojstri piva so tisti, ki ne le v času fe-
       Mojstri, ki varijo pijačo za bogove, kakor   stivala, ampak skozi vse leto skrbijo, da
       je zapisal v enem od svojih del grški dra-  naša grla niso suha. Laški pivovarji so
       matik Sofokles, ki je živel v 5. stoletju pr.   pripadnost dobremu pivu in pivovarni
       n. št., so pri starih Grkih zaradi svojega   zaprisegli s pivovarsko zavezo. Ta pravi,
       znanja in spretnosti imeli prav posebno   da ima vsako pivo svoj rojstni list, v kate-
       mesto. Čislali so jih tudi v starem Rimu,   rem je do potankosti predpisana celotna
       kar je morda malo nenavadno, saj je pri-  pot te žlahtne pijače od varjenja, preko
       ljubljena pijača Rimljanov zaradi geo-  alkoholnega vrenja in zorenja do polnje-
       grafske lege njihove domovine bilo vino.   nja. Le s tradicionalno recepturo brez hi-
       Toda nekaj posebnega je moralo biti tudi   tenja in pospeševanja ali skrajševanja po-  nju, skrbi za kvaliteto proizvodov, priza-
       v tistem času v pijači imenovani cereve-  stopkov se lahko zagotavlja pregovorna   devnosti, tovarištvu in ohranjanju slove-
       sia, da so cerevisiuaruse okronali kot dr-  kakovost piva iz Laškega.            sa poklica.
       žavljane z visokim ugledom.                Leta 1989 je bilo ustanovljeno  dru-     Sestanek pobudnikov ter zainteresira-
         Svoje različice, pa vendar na enak na-  štvo, ki združuje laške pivovarje, zveste   nih pivovarjev in sladarjev je bil 3. marca
       čin narejene pijače iz ječmena, vode, kva-  tako tradiciji in pivovarski zavezi kot tudi   1989. Na njem so se dogovorili za ustano-
       sa in različnih začimb, so že davno v pre-  smelim novostim v recepturi in tehnolo-  vitev stanovskega društva. Strinjali so se,
       teklosti imeli tudi prebivalci daljne Azije.   giji. Predajanje znanja in izkušenj, stro-  da so člani novoustanovljenega društva
       Stari Kitajci so svoje pivo imenovano kiu.   kovno ocenjevanje kakovosti, tehnologije   lahko le aktivno zaposleni in upokojenci
       O varjenju piva v Indiji priča zapis v Rig-  in znamk ter spremljanje mednarodnega   Pivovarne Laško s spričevalom pivovar-
       -Vedi, najstarejšem delu staroindijske   razvoja so odlike vsakega člana in celot-  ske šole.
       književnosti. V Izraelu so pijačo, ki so jo   nega društva.                         Na ustanovnem občnem zboru 25. no-
       varili iz žitaric imenovali sicero. Pri tem   Cilj ustanovitve društva je bilo ceho-  vembra 1989 so sprejeli društvena pra-
       kot zaščitnika pivovarjev omenjajo kralja   vsko povezovanje in predstavljanje pok-  vila in program dela ter izvolili izvršilni
       Davida. Tudi južnoameriški Indijanci so   lica, ki mu je pretilo, da se bo izgubil v   odbor. Prvi predsednik društva je postal
       že mnogo stoletij pred prihodom Evro-   splošni tehnični strukturi. Člani društva   Ludvik Lavrinc. Zavzeto so pričeli z de-
       pejcev pili pivo pripravljeno iz koruze.  so zavezani permanentnemu izobraževa-  lom.

                                                                                           Društvo izvaja za svoje člane različna
                                                                                        predavanja o uspešnosti podjetja in ra-
                                                                                        zvojnih ciljih ter strokovna predavanja s
                                                                                        področja pivovarstva. Organizirajo tudi
                                                                                        ekskurzije v sorodna podjetja doma in v
                                                                                        tujini.
                                                                                           Društvo je redno vključeno v sistem
                                                                                        protokola na različnih prireditvah Pi-
                                                                                        vovarne Laško. V ta namen imajo člani
                                                                                        društvene uniforme, s katerimi se pred-
                                                                                        stavljajo ob raznih priložnostih, od pra-
                                                                                        znika Piva in cvetja in parad do sode-
                                                                                        lovanja na sejmih in razstavah. Dneva
                                                                                        odprtih vrat Pivovarne Laško pa si brez
                                                                                        uniformiranih članov društva sploh ni
                                                                                        mogoče predstavljati.
                                                                                           Razstava posvečena Društvu laških
                                                                                        pivovarjev in sladarjev bo v Muzeju La-
                                                                                        ško odprta do konca meseca septembra.
                                                                                        Lepo vabljeni v družbo mojstrov piva.

                                                                                                                Tomaž Majcen

       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21