Page 17 - LaskiBilten_st79_NR
P. 17
STIK
Tokratni razpis je namenjen ocenjevanju rokodelskih izdel-
kov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja,
ocenjevanju pridelkov in živilskih izdelkov ter ocenjevanju
jedi in pijač postreženih na gostinski način. Ocenjevanja
bodo potekala v naslednjih terminih:
• Ocenjevanje rokodelskih izdelkov ter izdelkov unika-
tnega in industrijskega oblikovanja bo potekalo 15. sep-
tembra 2020, med 12.30 in 14.00, v prostorih Kongresne-
ga centra Thermana Park Laško, Zdraviliška cesta 6, 3270
Laško (Modra dvorana).
STIK Laško Rokodelske izdelke ter izdelke unikatnega in industrij-
skega oblikovanja lahko prijavite za ocenjevanje do 9.
objavlja septembra 2020. Izdelke prinesete v ocenjevanje 15. sep-
tembra 2020, med 7.30 in 8.00, v prostore Kongresnega
RAZPIS centra Thermana Park Laško, Zdraviliška cesta 6, 3270
Laško (Modra dvorana).
za pridobitev pravice do uporabe • Ocenjevanje pridelkov in živilskih izdelkov bo potekalo
kolektivne blagovne znamke 15. septembra 2020, med 14.30 in 16.00, v prostorih Kon-
gresnega centra Thermana Park Laško, Zdraviliška cesta
OKUSITI LAŠKO 6, 3270 Laško (Modra dvorana).
Pridelke, živilske izdelke in pijače lahko prijavite za oce-
S kolektivno blagovno znamko OKUSITI LAŠKO želimo njevanje do 9. septembra 2020. Izdelke prinesete v oce-
poudariti in izpostaviti prepoznavnost pridelkov in živilskih njevanje 15. septembra 2020, med 7.30 in 8.00, v prostore
izdelkov, jedi in pijač postreženih na gostinski način, roko- Kongresnega centra Thermana Park Laško, Zdraviliška
delskih izdelkov in organiziranih kulinaričnih prireditev ter cesta 6, 3270 Laško (Modra dvorana). Po potrebi naj
njihovih ponudnikov na območju destinacije Laško. bodo izdelki ohlajeni in v hladilnih torbah.
• Ocenjevanje jedi in pijač postreženih na gostinski način
Za pridobitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znam-
ke OKUSITI LAŠKO (v nadaljevanju: KBZ OKUSITI LA- bo potekalo 15. septembra 2020, med 9.00 in 12.00, na
ŠKO) se lahko prijavijo registrirane pravne ali fizične osebe lokacijah prijaviteljev - gostinskih ponudnikov.
za določeno pridelavo, proizvodnjo oz. izvajanje storitev, ki V ocenjevanje lahko jedi in pijače prijavite do 9. septembra
ponujajo pridelke, izdelke in storitve – jedi in pijače postre- 2020. Koordinatorica ocenjevanja bo z vami uskladila uro
žene na gostinski način oz. kulinarične prireditve, kateri iz- prihoda Strokovne komisije za ocenjevanje jedi in pijač
polnjujejo naslednje splošne pogoje: postreženih na gostinski način. Za ocenjevanje boste prip-
• so pridelani oz. proizvedeni, opremljeni in ponujeni po za- ravili po dva krožnika/kozarca vsakega vzorca (enega za
konsko določenih predpisih in standardih, pokušnjo in drugega za fotografiranje).
• so pridelani oz. proizvedeni in opremljeni na naravi in lju- Priporočila gostincem pri pripravi jedi in pijač:
dem čimbolj prijazen način, • Izvor živil - živila iz lokalnega okolja (vsaj 50 %) z iz-
• zagotavljajo ustrezno kakovost, postavljeno lokalno dobaviteljsko verigo (predstaviti pri
• izvor-poreklo idej, gradiv, živil, vzorcev, postopkov izde- predstavitvi jedi oz. pijače) in sledljivostjo nabave z doku-
lave izdelkov oz. izvedbe storitev (recepture in tehnologija mentacijo (dobavnica, račun …);
jedi in pijač), mora biti vsaj 70 % oz. 50 % (živil za jedi in • glavni kriteriji za oceno so: izvor živil, receptura z na-
pijače) iz območja, ki ga pokriva KBZ OKUSITI LAŠKO tančnim opisom sestavin in metod dela ter zgodba o jedi/
(občine Laško, Celje, Štore, Vojnik in Radeče) oz. 100 % pijači, ki naj sledi primernemu poimenovanju jedi oz. pi-
iz območja Slovenije, razen, če gradiv oz. živil za določe- jače;
ne izdelke/storitve (jedi in pijače) ni mogoče zagotoviti v • poudarek je na videzu, vonju in okusu;
Sloveniji, • sestavine in dekoracija morajo biti v okusu, količini in bar-
• rokodelski izdelki in izdelki unikatnega in industrijskega vi v sorazmerju z jedjo;
oblikovanja temeljijo predvsem na naravnih gradivih in • smotrna kulinarična, neoporečna, lahka in enostavna
gradivih, ki so značilna za območje destinacije Laško in priprava, ki ustreza sodobnim kulinaričnim smernicam.
upoštevajo rokodelsko kulturno dediščino območja,
• kulinarične prireditve so izvorno povezane z območjem Obrazce za prijavo na razpis je od dneva te objave do izteka
destinacije Laško ali z običaji in navadami, ki so tukaj pri- prijavnega roka možno dobiti na spletni strani Občine La-
sotni. ško (www.lasko.si) in STIK-a (www.lasko.info) ali pa jo v tem
roku zainteresirani lahko dvignete (in izpolnjene oddate) v
KBZ OKUSITI LAŠKO se uporablja za označevanje kako- TIC-u Laško, Valvasorjev trg 1, 3270 Laško. Vse podrobne
vosti: informacije dobite pri namestnici koordinatorice za ocenje-
• pridelkov (npr.: sadja, zelenjave, poljščin, svežih zelišč in vanje ponudbe za pridobitev pravice do uporabe kolektivne
začimb) in živilskih izdelkov (npr.: iz mleka, mesa, sadja, blagovne znamke OKUSITI LAŠKO, Marini Bezgovšek, na
zelenjave, žit ipd.), tel. št. 03/733 89 52, e-naslov: marina@stik-lasko.si.
• jedi in pijač postreženih na gostinski način,
• rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in indu- Veselimo se sodelovanja in se zavedamo, da lahko le z vašo
strijskega oblikovanja, pomočjo dosežemo višjo kakovost ponudbe, označene s KBZ
• organiziranih kulinaričnih prireditev na območju desti- OKUSITI LAŠKO.
nacije Laško. Tina Belej, direktorica STIK-a
17