Page 12 - LaskiBilten_st80_NR
P. 12
PODEŽELJE
Kdaj? Naslov predavanja Predavatelj Kaj?
Ponedeljek, 19. GOSPODARJENJE NA KMETIJAH Anka Luskar, predavanje
oktober 2020 ob 10.00 (davčna zakonodaja) (KGZ Celje)
Četrtek, 22. oktober SADJARSTVO Tadeja Vodovnik Plevnik, univ. dipl. inž. kmet. predavanje + ocenje-
2020 ob 10.00 (KGZ Maribor) vanje jabolčnika/soka
Ponedeljek, TRŽENJE: RAZVOJ DOPOLNILIH DEJAV- Jožica Krašovec, dipl. inž. kmet predavanje + predsta-
26. oktober 2020 NOSTI NA KMETIJAH (KGZ Celje) vitev primera dobre
ob 10.00 Erika Smolak, Ekološka kmetija Dvornik prakse
Sreda, 28. oktober TRŽENJE: PRODAJA PRIDELKOV IN IZ- Blaž Kukovič, predavanje + delav-
2020 ob 10.00 DELKOV S KMETIJ S POMOČJO SPLETA dipl. inž. ITK, org. poslovanja v gostinstvu in nica
turizmu
Ponedeljek, 2. novem- VARSTVO RASTLIN mag. Iris Škerbot, predavanje
ber 2020 ob 10.00 (KGZ Celje)
Sreda, 4. november GOSPODARNA REJA GOVEDI NA dr. Andrej Toplak predavanje
2020 ob 10.00 TRAVNATEM OBMOČJU (KGZ Ptuj)
PREUSMERITEV IN POGOJI ZA PREU- Mitja Zupančič, univ. dipl. inž. zoot. predavanje
SMERITEV V EKOLOŠKO KMETOVANJE (KGZ Celje)
Sreda, 11. november KMEĆKA REJA PRAŠIČEV mag. Marjeta Ženko predavanje
2020 ob 10.00 (KGZ Celje)
Vljudno vabljeni!
Vaše kmetijske svetovalke
DOBROTE SLOVENSKIH Matjaž Pikl je poleg poklicnega dela Darja Šolar je prejemnica zlatega
vpet v različne vloge, tudi v vlogo ene- priznanja za Emine medenjake
KMETIJ ga od podžupanov naše občine. Njegovo
kmetovanje je povezano s travniškimi sa-
dovnjaki in z žganjekuho. Mnogi, žal, več
Priznanja izdelkom so priznanja ne vidijo smisla v vzdrževanju travniških
ljudem sadovnjakov in pobiranju sadja, a Matjaž
dokazuje, da je prav to sadje mogoče pre-
Med najvišje nagrajenimi izdelki le- delati v vrhunske izdelke. Želi si, da bi na
tošnjega državnega ocenjevanja Dobrote našem območju širili travniške sadov-
slovenskih kmetij so tudi izdelki z naših njake in z izdelki dopolnjevali ponudbo
kmetij. Emini medenjaki, žganje z vo- v okviru Kolektivne blagovne znamke
njem cvetja šmohorskih lip, čajni meša- Okusiti Laško ter čim več ljudi prepričali,
nici Valetuda, čaj za uživače in Laščan so da je le lokalno pridelana hrana, čeprav
izdelki z zgodbami. Različne so in zani- morda malo dražja, tista, ki je varna in
mive. A ne le zgodbe izdelkov, zanimive zdrava.
so tudi zgodbe ljudi, ki jih pripravljajo. Božo Herek poznamo kot novinarko,
Vsi trije letošnji nagrajenci – Darja Šo- urednico in publicistko. Že iz okenskih Šolarjevi medenjaki so izdelani ročno,
lar, Matjaž Pikl in Boža Herek, namreč polic njenih delovnih prostorov je moč po več kot sto let stari recepturi in vsebu-
prihajajo iz drugih poklicev, a so se, na spoznati, da ima občutek za rastline, saj jejo skrbno izbrane kakovostne sestavine.
tak ali drugačen način, lotili tudi kmeto- so polne najrazličnejših sadik in pota- Njihova posebnost je v tem, da so nare-
vanja. knjencev. Boža je gotovo ena tistih ljudi, jeni brez jajc in maščob, pečeni na čebe-
Darja Šolar se je, potem ko jo je, kot za katere pravimo, da imajo roke za ra- ljem vosku. Posebnost priprave je tudi v
pravi, čebelji svet popolnoma prevzel, stline, saj vse, kar da v zemljo, tudi zraste. tem, da testo pred peko kar dva dni po-
prekvalificirala iz diplomirane knjigo- Kmetovanje, povezano s pridelavo zelišč čiva.
vodje v čebelarko, apiterapevtko in preiz- in aronije, je družinski projekt, ki ji po- Medenjaki nosijo ime Darjine najsta-
kuševalko medu. »Pred prevzemom kme- meni sprostitev, ob pomanjkanju časa pa rejše hčerke Eme, zato jih imenujejo Emi-
ni medenjaki. Imajo certifikat Domače
tije sem več kot dvanajst let opravljala tudi obremenitev in obveznost. »Še bolj obrti in več najvišjih priznanj z ocenje-
delo knjigovodje, imela osem urni delav- kot to pa odvisnost od te vrste dela. Tega vanja Dobrote slovenskih kmetij. Darjin
nik, sedela za računalnikom in usklajeva- si ne gre jemati k srcu,« pravi, saj je take učitelj čebelarjenja je tast Franci, učite-
la kupe številk. Če primerjam z delom, ki vrste odvisnost stalnica ljudi, ki nam je ljica priprave medenih dobrot pa tašča
ga opravljam danes, nimam omejenega delo užitek. Tatjana. A Darja je tudi medenjakom že
delavnika, ne sedim, pri delu ne prevla- Naši letošnji nagrajenci se ukvarjajo pridala nekaj svojega in še izpopolnila re-
dujejo številke. Moje delo šest najlepših z različnimi kmetijskimi dejavnostmi, a cept zanje. Letos se je opogumila in svoje
in najtoplejših mesecev poteka v nara- imajo nekaj skupnega. To so ljubezen do medenjake poslala v ocenjevanje. Komi-
vi. Raznoliko je, dinamično, pestro, ne- narave, zavedanje o vrednosti doma pri- sija je potrdila njihovo kakovost. Darjini
predvidljivo. Pisano mi je na kožo in op- delane hrane in delavnost. Vrline, ki jih Emini medenjaki so na strokovnem oce-
ravljam ga z vsem srcem in dušo,« pove čas in svet, v katerem živimo, še kako njevanju prejeli vse možne točke in osvo-
navdušena mlada čebelarka. potrebuje. jili najvišje zlato priznanje.
12