Page 13 - LaskiBilten_st80_NR
P. 13
PODEŽELJE
Darja je svojega uspeha iskreno vesela. lip, kar žganju doda žlahtnost in opojen
»Zlato priznanje mi veliko pomeni, pred- vonj. Zlato priznanje mu pomeni pred-
vsem poplačan trud za nazaj in veliko vsem potrditev znanja, upoštevanja vseh
dodatnega zagona za naprej,« pravi in ne zakonitosti, ki jih je spoznal na tečajih,
skriva radosti in ponosa. S predstavitvijo odkril v strokovni literaturi in pridobil
na stojnici je tudi popestrila letošnjo, za- z izkušnjami. Veseli ga, da lahko obisko-
radi virusa nekoliko okrnjeno, prireditev valcem ponudi dobro šmohorsko žganje,
Dobrote slovenskih kmetij. ki ima zgodbo. Tako ima Šmohor poleg
starodavnih stoletnih lip tudi žganje, ki
Matjaž Pikl je prejemnik zlatega diši po njihovem cvetju.
priznanja za jabolčno žganje z aromo »Priznanje je za dušo, dobro dene in
lipovega cvetja šmohorskih lip se ga veselim. Daje mi še več volje za po-
biranje sadja in za ure in ure potrpežlji-
Gre za žganje, skuhano na tradicio- vega opazovanja toka žganja in njegovega
nalen način iz jabolk iz domačega oko- dozorevanja. Veselje je, ko znancu lahko res ocenijo tako, kot jim nalagajo krite-
lja, oplemeniteno s cvetjem šmohorskih ponudiš nekaj dobrega,« je ponosen Ma- riji: vonj, barvo, teksturo, izgled, okus …
tjaž. »Prav zato kmet dobi kolikor toliko vero-
dostojno oceno izdelka, ki ga je poslal v
Boža Herek je prejela zlato oceno,« pove Boža.
Emini medenjaki, jabolčno žganje z
priznanje za čaj Valetuda, čaj za vonjem šmohorski lip in čaj Laščan so
uživače in srebrno priznanje poleg priznanj z Dobrot slovenskih kme-
za čaj Laščan tij nagrajeni tudi s certifikatom KBZ
Okusiti Laško in tako pomembno soobli-
Tudi njej priznanji pomenita potrditev kujejo gastronomsko zgodbo našega kra-
vloženega dela. Sta dokazili o kakovosti. ja.
Izdelke s kmetij ocenjujejo strokovne ko- Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!
misije, vzorci poslani v ocenjevanje pa so
zgolj oštevilčeni, zato strokovne komisije Jožica Krašovec, KSS Laško
KREPIMO SVOJO vajo na peristaltiko debelega črevesja. poreklo in dodatne označbe kakovosti,
Pri nakupu medu bodimo pozorni na
Pestra elementna sestava pa pripomore k
ODPORNOST Z zagotavljanju priporočenih dnevnih koli- kot sta zaščitena geografska označba in
UŽIVANJEM ČEBELJIH čin po elementih. zaščitena označba porekla, ekološka pri-
delava, ki predstavlja dodatno jamstvo,
Študije kažejo, da uživanje cvetnega
PRIDELKOV prahu ugodno deluje na imunski sistem da se kakovost in način pridelave takšne-
ga medu redno spremlja!
in povečuje odpornost organizma. http://
www.czs.si/content/C22 Kaj pridobimo z nakupom medu višje
Poleti se spočijemo in naberemo novih kakovosti?
moči. Ko se začnejo dnevi krajšati in jut- Propolis – naravni antibiotik čebel • kontrolirano kakovost,
ra postajajo hladnejša, pa kaj hitro ugoto- • znano poreklo,
vimo, da bomo morali poseči po živilih, Propolis deluje proti številnim bak- • zagotovljeno sledljivost.
ki bodo okrepila delovanje našega imun- terijam, virusom in glivicam. Dodano Prepoznamo ga po evropskih zaščitnih
skega sistema in nas varno pospremila v vrednost temu čebeljemu pridelku daje- oznakah na nalepki ali prelepki izdelka!
zimo in ohranjala v dobri kondiciji. jo predvsem fenolne spojine. Največkrat Ljudje smo vedno bolj ozaveščeni o
Prisluhnimo naravi in uporabimo če- se uporablja v obliki premazov za obole- pomenu kakovosti živil, ki jih uživamo.
belje pridelke slovenskih čebelarjev, ki s le dele kože, pa tudi sluznic v ustni votli- Pomembno je, da zaupamo v izdelek, ki
skrbnostjo, bogatim znanjem in veliko ni in dlesnih, ali v obliki tinktur. http:// ga kupimo.
pozornostjo pridelujejo kakovostne če- www.czs.si/content/C23 Slovenski čebelarji zaupamo v čebelje
belje pridelke. pridelke, saj so njihovo naravno moč s
Med – naravno sladilo in krepčilo pridom uporabljale že naše babice, pra-
babice.
Cvetni prah – naravna zakladnica Med je zakladnica več tisoč snovi, ki Izkoristimo prednost bogatega zna-
hranilnih snovi jih vsebuje in potrebuje človeško telo! nja slovenskih čebelarjev in čebelje pri-
Med sestavinami medu poleg fruktoze in delke kupujmo direktno pri lokalnih če-
Cvetnemu prahu pravijo tudi popolno glukoze, encimov, mineralnih snovi, hor- belarjih!
živilo, saj vsebuje vse, kar naš organizem monov, vitaminov … najdemo tudi pro- »S čebeljimi pridelki do večje odpornosti
potrebuje za normalno delovanje. Ener- tibakterijske snovi. Med deluje uničeval- in boljšega imunskega sistema«
gijska vrednost cvetnega prahu je nizka, no na nekatere bakterije in tudi viruse, ki Obiščite spletno stran Čebelarske zve-
zato se njegova uporaba priporoča tudi so pogosto vzrok bolezni dihal in drugih ze Slovenije: www.czs.si
pri nizkoenergijski prehrani in v prehra- bolezni (prehlad, gripa …). http://www. Ponudnike slovenskih čebeljih pridel-
ni sladkornih bolnikov. Predstavlja dober czs.si/content/C21 kov najdete: http://www.slovenskimed.
vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vpli- Kupujmo kakovosten med! si/Si/
13