Page 14 - LaskiBilten_st85_NR
P. 14
PODEŽELJE
PRIDELAVA merilniki za spremljanje vlažnosti že med samim postopkom
KRME baliranja, katerega predhodno vgradimo v balirko.
Pri kontroli temperature v balah je dobro poznati okvirne
mejne vrednosti temperatur, ki nam dajejo informacijo, kako
postopati pri skladiščenju mrve. V tuji literaturi so objavljeni
Skladiščenje mrve in
slame različni podatki in mejne vrednosti ter ukrepi, ki se jih priporo-
ča izvajati pri doseženih mejnih temperaturah. Zato v tem pri-
Sušenje mrve na tleh je spevku citiramo enega od virov. Pregrevanje ne dovolj posušene
velikokrat oteženo, saj nam pogosto nestanovitno vreme v času mrve negativno vpliva tudi na samo kvaliteto oz. neoporečnost
košnje ne omogoča, da bi mrvo zadosti posušili in s tem zago- krme. Tako se z višanjem temperature izgubljajo za prirejo po-
tovili ustrezno skladiščenje le-te. Tudi pri žetvi žit nas velikok- membne beljakovine, kar je razvidno iz preglednice. Zato mo-
rat ovirajo ali presenetijo nevihte, ki po žetvi zmočijo sicer prej ramo poskrbeti, da je mrva ustrezno posušena. V praksi to po-
suho slamo. Tako lahko vsebuje prehitro pospravljena (na videz
suha) mrva ali slama (še posebej, če je zapleveljena) višji od- meni, da pri baliranju mrve opravimo eno obračanje več kot
stotek vlage kot je priporočena za dolgotrajnejše skladiščenje. S običajno pri spravilu na senik. Prav tako je obvezno obračanje
tem, ko mrve ali slame ne posušimo v zadostni meri, ustvarimo redi slame po žetvi (pred pobiranjem), če vsebuje preveliko zeli,
idealne pogoje za nadaljnje delovanje določenih vrst mikroor- saj zaradi večje količine plevela (več vlage) lahko privede do sa-
ganizmov, ki pri presnovi snovi, ki jih potrebujejo za svoje živ- movžiga le te.
ljenje sproščajo veliko toplote. In prav omenjeno lahko končno
privede do samovžiga in posledično do izbruha požara na kme- Temperatura Izguba beljakovin
tiji. Pomemben dejavnik neenakomerno posušene mrve pa je (°C) (%) Ukrepi in dejanja
lahko tudi botanična sestava travne ruše, saj se listi sušijo hitreje
kot stebla (kot npr. ščavje, črna detelja, lucerna ipd.), zato je v 37,8 – 48,9 0 Ni potrebnega ukrepa.
mrvi prisotne več vlage. Vsakodnevno spremljanje
Pri skladiščenju mrve in slame je zaželeno, da ima le ta 48,9 – 54,4 10 do 30 temperature.
pod 13 % vlage. Tako preprečimo razvoj bioloških aktivnosti Razmisliti o zmanjšanju kupa
in posledično možnost za samovžig. Pri vsebnosti vlage med oz. rahljanju natlačenega ma-
13 in 20 % se običajno ne razvijajo tako visoke temperature, ki 60 10 do 50 teriala, da se vzpostavi hlaje-
bi povzročile samovžig skladiščenega materiala. V literaturi je nje le-tega.
navedeno, da je za razvoj pogojev, ki povzročijo samovžig pot- Nevarno, pojav kemičnih
rebnih 20 % ali več vlage. Pri suhi krmi ali slami, ki ima sicer 65,6 – 71,1 30 do 80 reakcij. Klic gasilcev. Mrve
pod 20 % vlage, pa moramo biti pozorni na možne predele, kjer ne razgrinjajte do prihoda
navidezno suh material vsebuje preveč vlage. Takšna območja gasilcev
so nevarna in jih je potrebno odkriti ter odstraniti, saj lahko v Smrdeči vonj in vroča obmo-
nasprotnem primeru ti predeli predstavljajo potencialno nevar- 71,1 – 82,2 90 do 100 čja, vžig plinov ob prisotnosti
nost za samovžig. zraka.
Po spravilu mrve se prične njena temperatura rahlo dvigo- 100 Ni možnosti za ukrepanje.
vati, kar je odvisno od vsebnosti vlage. Tako je po spravilu pri-
poročljivo v skladiščenih balah še 6 tednov nadzorovati vlago
in temperaturo vsaj 2-krat na dan. To je tudi kritično obdobje Preglednica: Vpliv temperature na kvaliteto mrve in izvedbeni ukrepi (prirejeno po
za nastanek samovžiga. Enako velja tudi za nadzor skladiščene Fransen in Zaugg).
mrve ali slame v razsutem stanju (na seniku).
Meritve opravimo na več mestih posamezne bale ali kupa Velikokrat smo zaradi prekratkega časovnega intervala suše-
nja v dilemi glede ustreznosti mrve za skladiščenje. V takšnih
situacijah se raje odločimo za pripravo silažnih bal ali pa če ima-
mo urejen dosuševalni sistem, le to ustrezno dosušimo. Ravno
tako velja tudi za že balirano mrvo, v kateri ugotovimo, da tem-
peratura narašča. Kadar želimo pregreto balirano mrvo odpreti,
moramo biti pazljivi, saj ob dovodu zraka, ta lahko eksplozivno
zagori. Enako velja tudi pri premetavanju pregretega kupa, saj
to lahko prav tako pospeši samovžig. Če imamo možnost, ri-
zične bale odmaknemo na prosto, kjer ni možnosti za nastanek
škode zaradi morebitnega samovžiga in te pogosteje spremlja-
mo. Pri tem nam nikoli ne sme biti žal časa za preventivne uk-
in še posebej na sredini. Temperaturo in vlago lahko danes v repe (in tudi denarja za nakup pripomočkov), s katerimi lahko
balirani mrvi oz. slami kontroliramo zelo enostavno z merilci preprečimo nastanek ogromne škode.
različnih proizvajalcev, medtem ko mrvo ali slamo v razsutem
stanju kontroliramo s temperaturno sondo. Glavno pri obeh na- Rok Samec, mag. kmet.,
pravah je dovolj dolgo merilno tipalo s katerim lahko dosežemo Svetovalec specialist II (za področje živinoreje),
sredino bale ali sredino kupa na seniku. Na trgu obstajajo tudi KGZS – Zavod CE
14