Page 16 - LaskiBilten_st90_NR
P. 16
PODEŽELJE
CVETNA NEDELJA CVET’N TED’N
Teden dni pred veliko nočjo pra- Cvet’n ted’n lepši je,
znujemo cvetno nedeljo, ko v cer- če imaš nekoga rad,
kev prinesemo cvetje in zelenje sonce topleje greje, ptički lepše pojo,
spleteno v cvetnonedeljske butare, rožce prav lepo cveto,
kot spomin na sprejem Kristusa v cel svet lepši se ti zdi,
Jeruzalem. to tudi trži,
Tudi v Društvu kmečkih žena če imaš nekoga rad,
Rosa smo se članice zbrale pri pred- to lep je cvetn’ ted’n,
sednici Marjanci Deželak in pletle to prav lepa je cvetoča pomlad.
butare. Leskove šibe smo opletle z Deželak M.
oljkami, svežim cvetjem, resjem,
pušpanom, šmarnicami … Butare Popravek
po blagoslovu običajno zataknemo V aprilski številki Laškega biltena je bila na
za tram na podstrešju in jih kasne- str. 12 pod naslovom Recept za postno jed ČE-
je uporabimo za hišni blagoslov, pa ŽAJA objavljena napačna fotografija, in sicer
tudi ko se napoveduje »huda ura«. namesto čežaje je bil objavljen zabeljen fižol.
Za napako se iskreno opravičujemo.
Marjanca Jančič
Foto: arhiv društva DKŽ Rosa
OD VELIKE NOČI DO ki naše bregove krasi. Kašelj lajša trpotčev zarce in dobro zapremo ter hranimo na
sirup. hladnem. Lahko ga tudi zamrznemo,
SV. VIDA Ozkolistnega naberemo, operemo, v uporabimo za čemaževo juho, namaz ...
serveti na hitro malo osušimo, na krat- Vložimo pa lahko tudi popke.
Velika noč nastopi po prvi polni po- ko zrežemo, nadevamo v stekleni kozarec Ne pozabite nabrati bezgovo cvetje.
mladanski luni. in prelijemo s cvetličnim medom, ki si ga Cvetoči bezeg posušite za dober čaj za
nabavimo pri najbližjem čebelarju. Dob- mrzle zimske dni. Že naši dedi so trdili,
ro zaprt kozarec pustimo v senci dva do bezeg je tako zdravilen, da ko greš mimo
tri tedne, vmes kozarec večkrat pretrese- grma se odkrij. Zelo dobro je ocvrto
mo, nato precedimo v temne steklenič- cvetje.
ke in hranimo na hladnem. Če te kašelj 15. junij - ob sv. Vid se najdalj vid. Da
muči, na tešče žlico sirupa si privošči. bi tudi mi imeli dober vid, da bi videli le
Dobrodošel pa je tudi sirup smrekovih dobre stvari, to vsak si želi.
vršičkov. Že spomladi začnemo shrambo Upajmo, da ne spregledamo stvari, ki
napolnjevati, da bo pozimi kje jemati. jih narava podari.
Čemaž ima okus po česnu. Previdno DKŽ Rosa, Marjanca D.
pri nabiranju. Oblika listov je podobna Foto: domači arhiv
vinkušncam, kar je lahko zelo nevarno.
Kdor ni prepričan, kaj nabira naj rajši UPANJE
spusti. Kdor pa pozna, lahko si marsi-
kaj naredi. Liste operemo, na drobno Ko se stemni, se upanje porodi,
zrežemo ali zmeljemo, posolimo, prida- da se gotovo tudi zdani.
Velikonočni žegenj
mo malo dobrega olja, napolnimo v ko- S kuram spat - zgodaj vstat,
pa vidiš stvari, ki jih ne smeš poteptat.
Po Veliki noči se pričnejo ohceti, ki so Narava se je poigrala
včasih trajale najmanj dva dni. Na poroč- in je račka nastala.
no slavje niso nosili torte, ampak pogačo, Marjanca D.
ki je bila darilo starešine (priče).
Na Markovo 25. aprila se sadijo kuma-
re.
Za 1. maja pa smo sadili koruzo.
Fižol saditi za Florjana je dovolj zara-
na 4. maj.
Pankracij, Servacij, Bonifacij (12., 13.,
14. maj) so mrzli možje, je še nevarno
za slano, zato paradižnik in papriko po-
sadimo na prosto, ko so mrzli možje že
mimo.
Če nas zebe, se hitro prehladimo, zato
»arcneje« sami si naredimo, saj mati na-
rava vse sorte rožice je dala, pa tudi zeli,
16