Page 14 - LaskiBilten_st91_NR
P. 14
PODEŽELJE
OHRANIMO TRAVNIŠKE oživljanje in vzdrževanje sadnih dreves
SADOVNJAKE in s tem ohranjanje lokalno prilagojenih
sort sadnih dreves. Tako smo v februarju
pripravili delavnico obrezovanja oz. zim-
Visokodebelni travniški sadovnjaki so ske rezi v travniških sadovnjakih, marca
izjemno pomembni za ohranjanje bio- smo izvedli delavnico cepljenja sadnih Okuliranje
diverzitete in predstavljajo pomemben dreves v travniških sadovnjakih, junija rezi v travniških sadovnjakih, konec ju-
element kulturne in naravne dedišči- je bil izveden prikaz poletne oz. zelene lija pa smo prikazali še okulacijo oz. po-
ne podeželja. Žal opažamo, da se v zad- letno cepljenje sadnih dreves v travniških
njem času številni travniški sadovnjaki sadovnjakih. Delavnice je vodil strokov-
ne vzdržujejo več tako kot včasih in te- njak Adrijan Černelč, mag. kmetijstva
žijo k propadanju. Na KGZS-Zavod CE iz Kozjanskega parka. Izvedli smo jih v
smo zato pripravili štiri praktične delav- okviru projekta Inovativni pristopi kme-
nice s prikazi, s katerimi smo pripomog- tovanja za ohranjanje narave na kmetiji
li h krepitvi znanj lastnikov travniških Zeme v Stopcah in na kmetiji Žerjav v
sadovnjakov, mladih kmetov in ostalih Vojniku. Udeleženci so izkazali velik in-
zainteresiranih udeležencev. Na delavni- teres za tovrstna znanja in so bili nad iz-
cah so bila predstavljena opravila, ki so vedbo delavnic navdušeni. Pripravili smo
v travniških sadovnjakih pomembna za tudi izobraževalne videe iz vsake delav-
nice, ki si jih lahko ogledate na YouTube
Cepljenje
kanalu KGZS-Zavod CE.
V septembru kot zaključek teh delav-
nic pripravljamo še delovno ocenjevanje
jabolčnika in kisa iz jabolk travniških sa-
dovnjakov, kamor bodo udeleženci lahko
prinesli tudi svoje vzorce.
Špela Kukovič,
terenska kmetijska svetovalka
KGZS-Zavod CE, Izpostava Laško
Foto: Vesna Čuček
Zimska rez Zelena rez
DRUŠTVO KMEČKIH Pot smo nadaljevale proti Logarski do- Čas od sv. Vida do sv. Lovrenca
ŽENA ROSA lini, kjer nas je ob poti pričakal lokalni Sv. Vid je češenj sit. V času češenj lah-
vodič, pastir Nejc. Seznanil nas je z zani-
mivostmi Solčave. Skupaj smo se odpelja- ko pripravimo posebno jed, imenovano
Po Zgornji Savinjski dolini li do Špele Orešnik, mojstrice polstenja. črešnjuc.
Navdušila nas je z mnogimi unikatnimi
Članice Društva kmečkih žena Rosa Za črešnjuc potrebujemo:
smo se v torek, 19. julija, odpravile izdelki iz ovčje volne. 0,5 kg češenj
na strokovno ekskurzijo po Zgornji Po panoramski cesti, ki nas je vodila ščep soli
Savinjski dolini. med biseri narave in kulturne dedišči- ščep sladkorja
V Zadrečki dolini smo se ustavile na ne, smo prispele do konca poti. Od da- 0,5 l mleka
kmetiji Kočnar. Gospodinja Urška nam leč smo opazovale slap Rinka, ki sodi 2 žlici ajdove moke
je predstavila dejavnosti na kmetiji, na med najvišje slapove v Sloveniji (90 m) in
kateri se poleg govedoreje ukvarjajo tudi Kamniško-Savinjske Alpe. Na češnje nalijemo toliko vode, da so
s predelavo mleka. Odlične mlečne izdel- Ekskurzijo smo zaključile na turistični pokrite in jih skuhamo. V mleku raz-
ke smo tudi poskusile. kmetiji Prušnik s poznim kosilom. Sledil žvrkljamo ajdovo moko, pustimo, da
V Gornjem gradu smo obiskale zna- še malo vre, dodamo sol in sladkor.
menito katedralo in si ogledale urejen ze- je občni zbor, na katerem smo se dogo- Po potrebi še lahko prilijemo mleko.
liščni vrt z mnogimi zelišči. Deležne smo vorile, da bomo v naše društvo povabile Za črejšnjuc so najboljše črnice.
bile tudi pokušnje odličnih dobrot. nove članice. Vabljene vse kmečke ženske
Na kmetiji Jurjevec smo pod vodstvom in dekleta, da se nam pridružite, kot vidi- 24. junija je kres, pravijo: »Na kres se dan
gospodarja Edija spoznale marljivo dru- te, se imamo luštno! obes!«
žino, ki je predana turizmu, postregli pa To je čas, ko se dan začne krajšati in noč
so nam tudi malico. DKŽ Rosa daljšati.
14