Page 15 - LaskiBilten_st91_NR
P. 15
PODEŽELJE / TURIZEM
Na šmohorsko nedeljo se je prosilo ža- Sejemo pa tudi kolerabo.
njice. V juliju obiramo ribez, aronijo in bezeg.
Ko zlato pšeničko smo poželi, v snope Dozorijo hruške kot so julijska lepotica in zelenke ter zgodnje
povezali, z volovsko vprego pod kozo- sorte jabolk, beličnik in jakopovke.
lec pripeljali, s podajačem gospodarju Nabiramo zelišča: šentjanževko, rman, materino dušico, dob-
v roke ga podali, ki v štantu na hlapcu ro misel, tavžentrože.
je stal in snopje med late dajal. Če je bil Do 10. avgusta, ko goduje sv. Lovrenc, velja, da mora biti sta-
kozolec poln, lahko se je bahal. Kje so rina pokošena. Komur to ni uspelo, so mu sredi nepokošenega
zlati časi, ko vsak klasek se je pobral, da z njega kruhek je nastal. travnika postavili Lovrenca - v obliki strašila – in to je bila za
Ob sv. Jakobu in sv. Ani pravijo: »Zori ali zgori«. To je tudi čas gospodarja velika sramota.
za setev repe, kajti v avgustu je že pozno. Pregovor pravi: »Lo-
vrenčeva repa (10. avgust) je malokdaj lepa.« Marjanca Deželak
SLOVO POLETJU
Turistično društvo Rimske Toplice in Aqua Roma vabita na tradicionalno
prireditev Slovo poletju 2022.
V petek, 26. avgusta, pripravljamo nočno kopanje, ki ga bomo popestrili s
spremljevalnim programom. V soboto, 27. avgusta, pa vas vabimo na ogled
ali sodelovanje na turnirju v odbojki na mivki ter animacijo ob bazenu.
Vljudno vabljeni!
Miha Gartner
KULINARIČNI FESTIVAL fi, na čelu katerih je stal Marko Pavčnik, Poleg izpeljank »ulične hrane«, ki so v
Laščan, ki sodi med prvo deseterico naj ospredje postavile sestavine iz vrha ku-
GUŠTFEST PONOVNO V slovenskih chefov. linarične piramide Laškega, kot so pivo,
Kulinarika je bila letos vsekakor no-
LAŠKEM! silna tema GuštFesta. Kar 5 vrhunskih med, zelišča in pregreta smetana, je bila
predstavljena tudi kolektivna blagovna
slovenskih chefov, ki jih združuje naziv znamka Okusiti Laško in lokalne dob-
V soboto, 11. junija, je bilo v centru članstva v združenju JRE, je na GuštFe- rote, ki so jih obiskovalcem predstavlja-
Laškega res živahno. Če je dopoldanski stu v Laškem kreiralo vsak svojo »ulično li certificirani nosilci kolektivne blagov-
utrip narekoval odličen Pisani balon, ki ne znamke Okusiti Laško. Od žganja, do
je privabil družine in razveselil najmlaj- jed«. Uroš ŠTEFELIN iz Hiše Linhart, medu in medenih izdelkov, testenin, čaj-
še, je bil popoldansko-večerni termin Marko MAGAJNE iz Galerije okusov, nih mešanic, sokov in dekorativnih iz-
rezerviran za kulinarične navdušence Jakob PINTAR iz TaBar-ja, Filip BREZ- delkov ter naravne kozmetike – vse in še
in ljubitelje nostalgije. Po kar dveh le- NIK iz Hiše Raduha. In že prej omenjeni več je svoje mesto našlo na tematski Ave-
tih premora zaradi vsem dobro znanega domačin Marko PAVČNIK iz restavraci- niji Okusiti Laško, ki je obiskovalce festi-
razloga je letos končno bil znova čas za je Pavus na gradu Tabor Laško in bistroja vala nagovarjala k spoznavanju in naku-
festival GuštFest. Ulice Laškega so prep- Lalú. Vsi ti so v Laško na sončno soboto pu izdelkov vrhunske kvalitete lokalnega
lavile kulinarične dobrote, ki so jih za privabili številne gurmanskega razvaja- porekla, označene s certifikatom kakovo-
vse »guštne« ljudi pripravljali JRE che- nja željne obiskovalce. sti Okusiti Laško.
GuštFest 2022 – bilo je »guštno« in bilo je res »luštno«.
15