Page 19 - LaskiBilten_st94
P. 19

PODEŽELJE

         K sodelovanju vabimo dosedanje in      navzgor.  Tisti,  ki  želite  izpostaviti  teža-  možnost razprave o načrtovanih ukre-
       nove člane, posameznike in predstavnike   ve in priložnosti vašega lokalnega oko-  pih in ciljih strategije. Priprava strategije
       najrazličnejših organizacij z območja ob-  lja, ste vabljeni, da se udeležite anima-  bo zaključena do konca julija 2023, v za-
       čin Celje, Laško, Štore in Vojnik. Sodelo-  cijskih delavnic. V marcu 2023 bomo v   četku leta 2024 pa lahko pričakujete prvi
       vanje v LAS je prostovoljno in odprtega   vsaki izmed sodelujočih občin v popol-  javni poziv za sofinanciranje projektov.
       tipa, dostopno vsem. Pismo o nameri, s   danskem času izvedli delavnico, na ka-     Podrobne informacije o terminih in
       katerim želite izkazati interes po sodelo-  teri boste lahko predstavili vaše ideje, ki   lokacijah delavnic so na voljo na spletni
       vanju lahko oddate na las@ raznolikost-  bodo prispevale k razvoju območja. So-  strani www.las-raznolikost-podezelja.si.
                                                                                        Vse dodatne informacije lahko prejme-
       -podeželja.si.                           delujete lahko vsi, ki prihajate z območja
                                                občin Celje, Laško, Štore in Vojnik. Ideje   te po e-pošti las@raznolikost-podezelja.
                                                lahko posredujete tudi po e-pošti na las@  si, ali na telefonsko številko 03 425 64 66.
       Kako lahko sodelujem?                    raznolikost-podezelja.si.                  Vabljeni k sodelovanju, saj bomo le z
                                                  Zbrane vsebine bomo analizirali in jih   vključitvijo prebivalcev z območja uspe-
         LAS bo za svoje območje pripravil      tematsko umestili v strategijo. Predsta-  li pridobiti dobre ideje in zagotoviti traj-
       strategijo razvoja, v kateri bodo vključe-  vitev osnutka strategije bo predvidoma   nost projektov.
       ne razvojne ideje po pristopu od spodaj   maja 2023. Na predstavitvi boste imeli         Ekipa LAS Raznolikost podeželja





       DELAVNICA MEDENE                         rija je zbranim najprej predstavila, kako   nih jedi in sladic, je vključeval: sadno-

       KULINARIKE                               se  različne vrste medu  med  seboj  ob-  zelenjavno solato, presno solato rdeče
                                                                                        pese, kremno juho iz zelene s profiteroli,
                                                čutno razlikujejo po aromi, kar lahko s
                                                pridom izkoristimo pri kombiniranju z   file postrvi z medeno glazuro in mandlji,
         V četrtek, 8. decembra 2022, smo       izbranimi živili. Kostanjev med ima na   medaljone svinjske ribice v omaki, naras-
       se  čebelarji in čebelarke Čebelarskega   primer nekoliko bolj grenak okus in s to   tek prosene kaše s slanino in porom, sor-
       društva Laško skupaj z našimi zunanjimi   svojo lastnostjo zmanjšuje sladkost, zato   tirano korenje in korenčkov pire, praže-
       sodelavci udeležili kulinarične delavnice   je zelo zaželen pri pripravi mesnih jedi,   nec (šmorn) z makom in borovničevim
       s poudarkom na uporabi različnih vrst    še posebej divjačine in govedine. Tudi pri   medenim prelivom ter makove potičke
       medu v kulinariki. V preteklosti so med   pripravi sladic svojo pravo aromo izrazi,   na skutni kremi s pehtranom in peno s
       uporabljali kot edino sladilo, potem ga je   če ga dodamo pirini ali rženi moki, saj   cvetnim prahom. Pripravljene jedi smo
       zamenjal sladkor, danes pa se trend upo-  dobro ublaži njun izrazit okus. Akacijev   na zaključku delavnice tudi okušali in
       rabe medu kot sladila, predvsem z vidi-  med je po drugi strani zaradi svoje nežne   bili nad njihovo okusnostjo navdušeni.
       ka zdravega prehranjevanja, vrača. Prav   in nevtralne arome zelo priljubljen v vseh   Z nasmehom na ustih in polnimi želodci
       tako ga vse pogosteje srečamo kot doda-  vrstah sladic, ki jim doda sladkobo in kot   smo se poslovili od gospe Marije z zahva-
       tek jedem, in to ne samo sladicam (poti-  okus ne prevlada. V splošnem velja, da   lo za posredovano znanje in z željo, da se
       ce, razni štruklji, pečena jabolka, sladice   temne vrste medu (kostanjev, gozdni,   še kdaj snidemo na podobni delavnici. V
       iz medenega testa …), ampak tudi mesu,   smrekov, hojev) sodijo v močnejše jedi,   Čebelarskem društvu Laško se zahvalju-
       testeninam, rižotam in drugim glavnim    ki dopuščajo izrazitejšo prevlado okusa,   jemo vodstvu OŠ Antona Aškerca v Rim-
       jedem ter prilogam.                      medtem ko se svetlejše vrste medu (cvet-  skih Toplicah za brezplačni najem pros-
         Peturno delavnico medene kulinarike    lični, lipov, akacijev) bolj podajo v než-  tora, Čebelarski zvezi Slovenije in vsem
       iz ponudbe usposabljanj Čebelarske zve-  nejša peciva, pa tudi v solate, prigrizke in   udeležencem delavnice za izjemno kuli-
       ze Slovenije je izvedla strokovnjakinja za   juhe.                               narično izkušnjo in prijetno družbo. Naj
       to področje, prof. Marija Arh Ivanšek,     Po uvodnem delu delavnice smo se lo-  medi, tudi vse dobro med ljudmi.
       v učilnici za gospodinjstvo OŠ Antona    tili praktičnega dela. Izbrani meni, ki je                        Franci Šolar,
       Aškerca v Rimskih Toplicah. Gospa Ma-    vseboval vse hode, od predjedi do glav-                    predsednik ČD Laško
































                                                                                                                           19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24