Page 19 - LaskiBilten_st94
P. 19
PODEŽELJE
K sodelovanju vabimo dosedanje in navzgor. Tisti, ki želite izpostaviti teža- možnost razprave o načrtovanih ukre-
nove člane, posameznike in predstavnike ve in priložnosti vašega lokalnega oko- pih in ciljih strategije. Priprava strategije
najrazličnejših organizacij z območja ob- lja, ste vabljeni, da se udeležite anima- bo zaključena do konca julija 2023, v za-
čin Celje, Laško, Štore in Vojnik. Sodelo- cijskih delavnic. V marcu 2023 bomo v četku leta 2024 pa lahko pričakujete prvi
vanje v LAS je prostovoljno in odprtega vsaki izmed sodelujočih občin v popol- javni poziv za sofinanciranje projektov.
tipa, dostopno vsem. Pismo o nameri, s danskem času izvedli delavnico, na ka- Podrobne informacije o terminih in
katerim želite izkazati interes po sodelo- teri boste lahko predstavili vaše ideje, ki lokacijah delavnic so na voljo na spletni
vanju lahko oddate na las@ raznolikost- bodo prispevale k razvoju območja. So- strani www.las-raznolikost-podezelja.si.
Vse dodatne informacije lahko prejme-
-podeželja.si. delujete lahko vsi, ki prihajate z območja
občin Celje, Laško, Štore in Vojnik. Ideje te po e-pošti las@raznolikost-podezelja.
lahko posredujete tudi po e-pošti na las@ si, ali na telefonsko številko 03 425 64 66.
Kako lahko sodelujem? raznolikost-podezelja.si. Vabljeni k sodelovanju, saj bomo le z
Zbrane vsebine bomo analizirali in jih vključitvijo prebivalcev z območja uspe-
LAS bo za svoje območje pripravil tematsko umestili v strategijo. Predsta- li pridobiti dobre ideje in zagotoviti traj-
strategijo razvoja, v kateri bodo vključe- vitev osnutka strategije bo predvidoma nost projektov.
ne razvojne ideje po pristopu od spodaj maja 2023. Na predstavitvi boste imeli Ekipa LAS Raznolikost podeželja
DELAVNICA MEDENE rija je zbranim najprej predstavila, kako nih jedi in sladic, je vključeval: sadno-
KULINARIKE se različne vrste medu med seboj ob- zelenjavno solato, presno solato rdeče
pese, kremno juho iz zelene s profiteroli,
čutno razlikujejo po aromi, kar lahko s
pridom izkoristimo pri kombiniranju z file postrvi z medeno glazuro in mandlji,
V četrtek, 8. decembra 2022, smo izbranimi živili. Kostanjev med ima na medaljone svinjske ribice v omaki, naras-
se čebelarji in čebelarke Čebelarskega primer nekoliko bolj grenak okus in s to tek prosene kaše s slanino in porom, sor-
društva Laško skupaj z našimi zunanjimi svojo lastnostjo zmanjšuje sladkost, zato tirano korenje in korenčkov pire, praže-
sodelavci udeležili kulinarične delavnice je zelo zaželen pri pripravi mesnih jedi, nec (šmorn) z makom in borovničevim
s poudarkom na uporabi različnih vrst še posebej divjačine in govedine. Tudi pri medenim prelivom ter makove potičke
medu v kulinariki. V preteklosti so med pripravi sladic svojo pravo aromo izrazi, na skutni kremi s pehtranom in peno s
uporabljali kot edino sladilo, potem ga je če ga dodamo pirini ali rženi moki, saj cvetnim prahom. Pripravljene jedi smo
zamenjal sladkor, danes pa se trend upo- dobro ublaži njun izrazit okus. Akacijev na zaključku delavnice tudi okušali in
rabe medu kot sladila, predvsem z vidi- med je po drugi strani zaradi svoje nežne bili nad njihovo okusnostjo navdušeni.
ka zdravega prehranjevanja, vrača. Prav in nevtralne arome zelo priljubljen v vseh Z nasmehom na ustih in polnimi želodci
tako ga vse pogosteje srečamo kot doda- vrstah sladic, ki jim doda sladkobo in kot smo se poslovili od gospe Marije z zahva-
tek jedem, in to ne samo sladicam (poti- okus ne prevlada. V splošnem velja, da lo za posredovano znanje in z željo, da se
ce, razni štruklji, pečena jabolka, sladice temne vrste medu (kostanjev, gozdni, še kdaj snidemo na podobni delavnici. V
iz medenega testa …), ampak tudi mesu, smrekov, hojev) sodijo v močnejše jedi, Čebelarskem društvu Laško se zahvalju-
testeninam, rižotam in drugim glavnim ki dopuščajo izrazitejšo prevlado okusa, jemo vodstvu OŠ Antona Aškerca v Rim-
jedem ter prilogam. medtem ko se svetlejše vrste medu (cvet- skih Toplicah za brezplačni najem pros-
Peturno delavnico medene kulinarike lični, lipov, akacijev) bolj podajo v než- tora, Čebelarski zvezi Slovenije in vsem
iz ponudbe usposabljanj Čebelarske zve- nejša peciva, pa tudi v solate, prigrizke in udeležencem delavnice za izjemno kuli-
ze Slovenije je izvedla strokovnjakinja za juhe. narično izkušnjo in prijetno družbo. Naj
to področje, prof. Marija Arh Ivanšek, Po uvodnem delu delavnice smo se lo- medi, tudi vse dobro med ljudmi.
v učilnici za gospodinjstvo OŠ Antona tili praktičnega dela. Izbrani meni, ki je Franci Šolar,
Aškerca v Rimskih Toplicah. Gospa Ma- vseboval vse hode, od predjedi do glav- predsednik ČD Laško
19