Page 20 - LaskiBilten_st94
P. 20
STIK
dostopnega turizma. Ekološka kmetija velnes so še dodatno prispevali k velike-
Tomič iz Rimskih Toplic, kjer pridelujejo mu zanimanju za obisk naše destinacije.
in predelujejo sibirske borovnice, znane Podrobnejši opis predstavitev v Ljubljani
tudi kot Haskap jagode, se je predstavila s si lahko preberete na spletni strani: lasko.
ponudbo sokov in domače marmelade iz info/okusiti-lasko/zanimivosti/.
teh izjemnih plodov, ki se umeščajo med V skladu s Strategijo gastronomije Ob-
t. i. superživila. Obiskovalci so bili nav- čine Laško je v okviru LAS operacije Ak-
OKUSI LAŠKEGA dušeni tudi nad raznovrstno ponudbo tiviranje urbanih območij načrtovana iz-
Medenega butika in čokoladnice Škor-
vedba natečaja za oblikovanje značilnih
VABIJO ja, predstavljene so bile bogate izkušnje jedi z laškimi pivi. Natečaj bo v drugi
na področjih čebelarske in pivovarske polovici februarja objavljen na spletnih
V tednu od 16. do 21. januarja 2023 je dediščine laškega območja, ki se združu- straneh Občine Laško in v Medijskem
v okviru projekta Diši po domačem na jejo z novimi oblikami uporabe v čokola- središču na destinacijski strani lasko.
Tržnici BTC City v Ljubljani zadišalo po dnih specialitetah. Z degustacijo certifi- info. Vse zainteresirane prijazno vabimo
okusih Laškega. Obiskovalcem so bile cirane dimljene postrvi se je predstavitvi k sodelovanju.
predstavljene kulinarične in rokodelske znamke Okusiti Laško pridružila tudi Ri- Prav tako vas vabimo k spremljanju
zgodbe kolektivne blagovne znamke bogojnica Prima iz Velikega Širja pri Zi- kulinaričnih in rokodelskih zgodb na FB
Okusiti Laško, ki trenutno vključuje 43 danem Mostu. strani Okusiti Laško ter sledenju zani-
ponudnikov pridelkov in živilskih izdel- Thermana Laško je obiskovalcem tr- mivih fotografskih in video objav ponu-
kov, 11 rokodelskih ponudnikov, 11 po- žnice v okušanje ponudila Laško meden- dnikov znamke, ki so se odzvali povabilu
nudnikov jedi in pijač, postreženih na ko, destinacijsko slaščico iz lokalnih se- LAS Raznolikost podeželja k sodelova-
gostinski način, ter v kategoriji ambasa- stavin. Obiskovalci so občudovali tudi nju pri izbranih aktivnostih iz projekta
dorjev znamke enega ponudnika. To je njihov pogrinjek Spoštujmo lokalno hra- Iz laške špajze. Prispevki predstavljajo
Restavracija Pavus grad Tabor Laško, ki no ter se seznanili z njihovo celotno cer- najpristnejša izročila naše destinacije.
je nosilka prestižnega naziva Hiša gastro- tificirano ponudbo ter prizadevanji v ra-
nomije. zvoju zelene gastronomije. Laška piknik STIK Laško,
Kmetija Pr‘Kofetl, Kmetija Pertinač, košarica z lokalnimi dobrotami ter pro- upravljavec KBZ Okusiti Laško
Kmetija Tomič ter Medeni butik in čo- grama Medeno razvajanje in Pivovski Marina Bezgovšek, koordinatorica
koladnica Škorja so obiskovalcem tržni-
ce skozi zgodbe izdelkov, ki so jim bili
na voljo, predstavili bogastvo prehran-
ske dediščine našega območja in njenih
posodobljenih interpretacij. Silva Kajtna
Poženel s Kmetije Pr’Kofetl, kjer gojijo,
nabirajo, sušijo in pakirajo zelišča ter in-
dustrijsko konopljo za čaje in čajne me-
šanice, je vsem zainteresiranim razkrila
posebnosti posameznih čajev, ki so jih
obiskovalci lahko okušali ob spremljavi
okusov domačih marmelad. Milena Per-
tinač s Kmetije Pertinač, kjer iz domačih
sestavin pripravljajo raznovrstne odlič-
ne testenine, je izpostavila tudi ponudbo
brezglutenskih testenin, ki na prehran-
skem področju močno prispevajo k pre-
poznavnosti destinacije Laško kot Evrop-
ske destinacije odličnosti na področju
USPEŠNO go, vplivajo namreč na kakovost obroka, vezovati. Povezovanje preko skupnih vla-
POVEZOVANJE ki je postavljen na mizo, ter ob enem kre- ganj, trženj in promocij, izboljša njihovo
stroškovno in cenovno učinkovitost, ter
pijo vez med pridelovalcem in potrošni-
PRIDELOVALCEV IN kom. krepi njihovo konkurenčnost. Potrošniki
z nakupom lokalno pridelane hrane pri-
Povezovanje lokalnih proizvajalcev in
POTROŠNIKOV lokalne skupnosti je temelj za uspeh in spevajo k svojemu zdravju, okolju in k
odpornost kratkih agroživilskih verig. ohranitvi in razvoju lokalnega gospodar-
Uživanje sveže in kakovostne hrane ni Pridelovalci počasi spreminjajo svojo stva in podeželja.
nekakšen mimobežni trend sodobnega poslovno politiko. Da bi lažje zagotovili Kljub številnim pozitivnim učinkom
življenjskega sloga. V zadnjih letih se je ponudbo lokalnih pridelkov in proizvo- povezovanja se pridelovalci še vedno
pokazalo, da je pomembno, kaj jemo in dov, bodisi v večjih trgovskih verigah, na soočajo s problemom, kako to povezo-
od kod hrana prihaja! Kratke agroživil- tržnicah, ali pa pri neposredni prodaji in vanje dejansko vzpostaviti. Kot glavno
ske verige igrajo pri tem pomembno vlo- preskrbi javnih zavodov, so se pričeli po- oviro navajajo nenehno spreminjanje
20