Page 21 - LaskiBilten_st95_NR
P. 21
STIK
vil iz razpisa, naročilo pa ne sme biti višje od 80 tisoč evrov. Organizatorji srečanja so bili: Občina Laško, STIK, Kmetij-
V okviru projekta LAS Raznolikost podeželja za razvoj ur- sko-gozdarski zavod Celje – izpostava Laško in Thermana La-
banih središč sta bili predstavljeni dve novi možnosti proda- ško.
je lokalnih pridelkov in izdelkov. Prodajne hladilne avtomate
je predstavil Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško, cubie 15. marca se je v Thermani Laško odvijala delavnica o ra-
hiške pa Sandra Barachini iz Občine Laško. V okviru omenje- zvoju prepoznavne destinacijske pivovske kulinarike in do-
nega projekta je bil predstavljen tudi natečaj za pripravo jedi živetij, ki jo je vodil dr. Janez Bogataj. Na njej smo se udele-
in prehranskih izdelkov z laškimi pivi, katerega namen je pre- ženci seznanili tudi z nekaterimi dobrimi praksami uporabe
poznavnost destinacije Laško po skoraj 200-letni tradiciji var- laških piv v prehranskih izdelkih, ki so jih predstavili Darja
jenja piva nadgraditi z razvojem in oblikovanjem prepoznavne Šolar iz Čebelarstva Šolar, Andrej Škorja iz Medenega butika
ponudbe jedi z laškimi pivi. Cilj natečaja je spodbuditi gostin- in čokoladnice Škorja, Avgust Sinkovič s kmetije Sinkovič in
ske ponudnike in ponudnike prehranskih izdelkov na območju Nina Koščak s kmetije Krokarca. Thermanina gostinska eki-
LAS Raznolikost podeželja k razvoju in oblikovanju prepoznav- pa je navdušila z vrhunskim ribjim pivskim menijem. Pred-
ne ponudbe jedi in prehranskih izdelkov, ki kot sestavino vklju- stavljena so bila piva Pivovarne Laško, Pivovarne Karakter
čujejo laška piva ter s tem obogatiti gastronomsko ponudbo de- in dve butični pivi Thermane Laško. Rezultati natečaja bodo
stinacije.* znani v drugi polovici aprila. Z novonastalo destinacijsko po-
Strokovnemu delu srečanja je sledila slavnostna podelitev nudbo vas bomo z veseljem seznanili v naslednji številki La-
certifikatov kakovosti KBZ Okusiti Laško, ki jih je podelil žu- škega biltena.
pan. Dogodek je odlično in navdihujoče moderirala Nina Pa-
der Topole. Po zaključenem uradnem delu borze so se aktivno- Marina Bezgovšek in Polona Zorko (STIK),
sti medsebojnega mreženja nadaljevale. Thermana Laško je na Edina Memić (Občina Laško) in
pogostitvenih mizicah pripravila dobrote iz lokalnih sestavin, Jožica Krašovec (KGZ Celje –
ki so vse udeležence srečanja navdušile tako po okusu kot po izpostava Laško)
izgledu. Foto: Boris Vrabec
Promocija turističnih produktov Poudarek nastopa na sejmu je bil na
preživljanja prostega časa v ponudbi aktivnosti oddiha v naravi (po-
destinaciji Laško na 33. sejmu hodništvo, kolesarstvo, turizem na kme-
turizma Alpe-Adria 2023 tijah …), zato smo prvi dan sejma skupaj
s člani KD Anton Aškerc Rimske Toplice
V sklopu 33. sejma Alpe-Adria 2023 predstavili turistično-tematsko pohodno
smo 16. in 17. februarja promovirali pro- pot Aškerčeva pot, ki je v letu 2022 so-
dukte aktivnega preživljanja prostega delovala na tekmovanju Turistične zveze
časa v destinaciji Laško. Sejem je odlič- Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije
na priložnost za interakcijo iz oči v oči za Naj tematsko pot.
oz. ponudnik - povpraševalec, ki je kljub Na sejmu se je predstavljalo veliko šte-
vedno bolj dominantni »digitalni dobi« vilo destinacij, turističnih agencij, po-
še vedno eden najbolj učinkovitih nači- nudnikov počitnic, potovanj, doživetij,
nov poslovanja. Čas na sejmu smo izko- razvedrila, kulinaričnih užitkov ter po-
ristili tudi za sestanke in srečanja s par- nudnikov drugih storitev in opreme za
tnerji iz regije za še boljše sodelovanje in turizem, zlasti za aktivno preživljanje
povezovanje ter za obisk zanimivih pre- prostega časa. Sejem je bil vse dni dobro
davanj in delavnic iz bogatega nabora obiskan.
spremljevalnega programa sejma. Dean Muhovec, STIK
Srečanje Mreže kolektivnih ganje višje dodane vrednosti tovrstnih nih kategorij, promocijo, izzive in pri-
blagovnih znamk vzpostavljenih izdelkov in storitev. mere dobrih praks. Kot primer novih
po modelu Izvorno slovensko na Vodenje Mreže z letošnjim letom prev- prodajnih poti je koordinatorka KBZ
destinaciji Rogla-Pohorje zema Turizem Bohinj, ki bo koordiniral Dobrote Dolenjske predstavila možnost
vse potrebne aktivnosti. Na srečanju je prodaje najbolj reprezentativnih izdel-
V petek, 24. marca, sem se kot koor- bil potrjen plan aktivnosti. Najprej bo kov vsake od KBZ pod skupnim ime-
dinatorka kolektivne blagovne znamke vzpostavljena skupna spletna stran in nom Izvorno slovensko v ljubljanski tr-
(KBZ) Okusiti Laško udeležila srečanja skupen promocijski katalog vseh KBZ. V govini Dobrote Dolenjske. Dogovorjeni
Mreže KBZ po modelu Izvorno Sloven- nadaljevanju leta sledijo udeležbe na sej- so bili termini za srečanja koordinatorjev
sko. Mreža je bila vzpostavljena v letu mih, oblikovanje skupnih študijskih tur, s prenosom znanj na temo certificiranja
2022 z namenom doseči boljšo informi- darilnih paketov, doživetij, izdelkov in doživetij. KBZ Okusiti Laško z letošnjim
ranost in ozaveščenost vseh javnosti o pridelkov z možnostjo prodaje tudi pre- letom pristopa h kategoriji ocenjevanja
pomenu lokalno pridelane in predelane ko skupne e-trgovine. doživetij, v prihodnjem letu pa tudi pri-
hrane, storitev in doživetij s čim manjšim Na srečanju smo koordinatorji vseh reditev. Na lanskem ocenjevanju je stro-
ogljičnim odtisom ter posledično dose- KBZ predstavili trenutno stanje ocenje- kovna komisija zaradi izjemnosti inova-
21