Page 20 - LaskiBilten_st95_NR
P. 20
STIK
Debro, Šentrupert in Jurklošter, bobnarska skupina Laško sku- Po sami predstavitvi mask in podelitvi nagrad je sledilo otro-
paj s tolkalsko zasedbo Glasbene šole Laško-Radeče, Osnovna ško rajanje z glasbenim gostom Dejanom Dogaja, ki je dobro
šola Primoža Trubarja Laško, POŠ Sedraž, KD Prežihov Voranc, ogrel občinstvo in poskrbel za nasmejane otroške obraze.
Strelsko društvo Celjska četa Mala Breza, mažorete Laško in La- Sabina Seme
ška pihalna godba. Foto: lasko.info
SPOROČILA 4. BORZE LOKALNIH
ŽIVIL V OBČINI LAŠKO
2. marca je v Kongresnem centru
Thermana Laško potekala 4. Borza lo-
kalnih živil v občini Laško. Povečati in-
formiranost o ponudbi lokalno pridelane
in predelane hrane, povečati njen obseg
in raznovrstnost na eni strani ter poveča-
ti njen odkup v lokalnem okolju po drugi
strani so temeljni cilji naših tovrstnih sre-
čevanj. Kot je v uvodnem pozdravu ude-
ležencem borze poudaril župan občine
Laško Marko Šantej, je lokalna prehran-
ska samooskrba eden od prioritetnih ci-
ljev občine, za katerega čim uspešnejšo
realizacijo bo v prihodnje namenjena sis-
tematična podpora, ki bo omogočala do-
seganje sinergičnih učinkov. ribor in ostalimi deležniki projekta EIP delek ni le dobitnik certifikata kakovosti
Prvi del srečanja je bil namenjen spo- vzpostavili dve pilotni gobarni na kme- KBZ Okusiti Laško, ampak je strokovno
znavanju in mreženju ter nadgrajevanju tiji Zeme in kmetiji Slapšak. Aleš Tomič komisijo tako zelo navdušil, da je začrta-
povezovanj med ponudniki lokalno pri- z Ekološke kmetije Tomič iz Rimskih la smer povsem nove kategorije v okvi-
delane ter predelane hrane in njenimi Toplic, kjer pridelujejo in predelujejo si- ru modela Izvorno slovensko ter njene
odkupovalci (gostinci in javnimi zavodi birske borovnice, je predstavil številne vrednosti v okviru nove nacionalne in lo-
na območju LAS Raznolikost podeželja, pozitivne učinke tega sadeža na krepi- kalne strategije razvoja zelenega turizma.
ki vključuje občine Laško, Celje, Štore in tev zdravja. Udeležence borze je sezna- V nadaljevanju srečanja smo se sez-
Vojnik). nil tudi s številnimi možnostmi upora- nanili s stanjem odkupa lokalne hrane
V strokovnem delu srečanja je 75 ude- be borovnic ter predstavil izdelke, ki so s strani javnih zavodov. Predstavniki šol
ležencev najprej prisluhnilo predstavit- prejeli certifikat kakovosti KBZ Okusiti so po uradnem delu srečanja izpostavili
vam novitet na področju ponudbe lo- Laško. Bernarda Klinar s kmetije Kli- nujnost čimprejšnje vzpostavitve spletne
kalno pridelane in predelane hrane. nar, ki se razprostira na Lahomšku, je platforme, ki bi omogočala permanentno
Janez Gorenšek iz Inštituta za aplikativ- predstavila ponudbo špargljev in jagodi- informiranje o tovrstni lokalni ponudbi
no mikologijo in biotehnologijo IAMB čevja. Katarina Očko z Ekološke kmeti- in njeno spletno naročanje. Javni zavodi
je predstavil gojene gobe kot zelo kvali- je Očko je predstavila dobre prakse sode- – v Sloveniji jih je več kot 1500 – skupaj z
tetna funkcionalna hranila. V javno-za- lovanja z javnimi zavodi in gostinskimi javnim sektorjem naročijo za več kot 120
sebnem partnerstvu z Občino Laško je ponudniki v lokalnem okolju ter opozo- milijonov evrov hrane na leto. Zakon o
IAMB v zaključni fazi revitalizacije bivše rila na pomembnost pravočasnega sku- javnem naročanju javnim zavodom do-
podružnične šole Reka, ki bo kmalu pos- pnega načrtovanja pridelave in odkupa voljuje, da del lokalne hrane od izbra-
tala najzmogljivejši laboratorij za proi- hrane v okviru partnerskega kmetovanja. nega ponudnika kupijo brez razpisa. To
zvodnjo in ekstrakcijo snovi iz jedilnih Inovativni Žele iz Aškerčeve damaščan- pomeni, da lahko sklenejo pogodbo tudi
in zdravilnih gob v širši regiji. V zadnjih ske vrtnice je predstavil Avgust Aškerc z okoliškim kmetom. Javni zavodi lahko
dveh letih so v sodelovanju z FKBV Ma- z Aškerčeve domačije. Ta prehranski iz- na tak način naročijo do 20 odstotkov ži-
20