Page 20 - LaskiBilten_st95_NR
P. 20

STIK

       Debro, Šentrupert in Jurklošter, bobnarska skupina Laško sku-  Po sami predstavitvi mask in podelitvi nagrad je sledilo otro-
       paj s tolkalsko zasedbo Glasbene šole Laško-Radeče, Osnovna   ško rajanje z glasbenim gostom Dejanom Dogaja, ki je dobro
       šola Primoža Trubarja Laško, POŠ Sedraž, KD Prežihov Voranc,   ogrel občinstvo in poskrbel za nasmejane otroške obraze.
       Strelsko društvo Celjska četa Mala Breza, mažorete Laško in La-                                            Sabina Seme
       ška pihalna godba.                                                                                       Foto: lasko.info




       SPOROČILA 4. BORZE LOKALNIH
       ŽIVIL V OBČINI LAŠKO

         2. marca je v Kongresnem centru
       Thermana Laško potekala 4. Borza lo-
       kalnih živil v občini Laško. Povečati in-
       formiranost o ponudbi lokalno pridelane
       in predelane hrane, povečati njen obseg
       in raznovrstnost na eni strani ter poveča-
       ti njen odkup v lokalnem okolju po drugi
       strani so temeljni cilji naših tovrstnih sre-
       čevanj. Kot je v uvodnem pozdravu ude-
       ležencem borze poudaril  župan občine
       Laško Marko Šantej, je lokalna prehran-
       ska samooskrba eden od prioritetnih ci-
       ljev občine, za katerega čim uspešnejšo
       realizacijo bo v prihodnje namenjena sis-
       tematična podpora, ki bo omogočala do-
       seganje sinergičnih učinkov.            ribor in ostalimi deležniki projekta EIP   delek ni le dobitnik certifikata kakovosti
         Prvi del srečanja je bil namenjen spo-  vzpostavili dve pilotni gobarni na kme-  KBZ Okusiti Laško, ampak je strokovno
       znavanju in mreženju ter nadgrajevanju   tiji Zeme in kmetiji Slapšak. Aleš Tomič   komisijo tako zelo navdušil, da je začrta-
       povezovanj med ponudniki lokalno pri-   z  Ekološke kmetije  Tomič  iz  Rimskih   la smer povsem nove kategorije v okvi-
       delane ter predelane hrane in njenimi   Toplic, kjer pridelujejo in predelujejo si-  ru modela Izvorno slovensko ter njene
       odkupovalci (gostinci in javnimi zavodi   birske borovnice, je predstavil številne   vrednosti v okviru nove nacionalne in lo-
       na območju LAS Raznolikost podeželja,   pozitivne učinke  tega  sadeža  na  krepi-  kalne strategije razvoja zelenega turizma.
       ki vključuje občine Laško, Celje, Štore in   tev zdravja. Udeležence borze je sezna-  V nadaljevanju srečanja smo se sez-
       Vojnik).                                nil tudi s številnimi možnostmi upora-   nanili s stanjem odkupa lokalne hrane
         V strokovnem delu srečanja je 75 ude-  be borovnic ter predstavil izdelke, ki so   s strani javnih zavodov. Predstavniki šol
       ležencev najprej prisluhnilo predstavit-  prejeli certifikat kakovosti KBZ Okusiti   so po uradnem delu srečanja izpostavili
       vam  novitet  na  področju  ponudbe  lo-  Laško.  Bernarda Klinar s kmetije Kli-  nujnost čimprejšnje vzpostavitve spletne
       kalno pridelane in predelane hrane.     nar, ki se razprostira na Lahomšku, je   platforme, ki bi omogočala permanentno
       Janez Gorenšek iz Inštituta za aplikativ-  predstavila ponudbo špargljev in jagodi-  informiranje o tovrstni lokalni ponudbi
       no mikologijo in biotehnologijo IAMB    čevja. Katarina Očko z Ekološke kmeti-   in njeno spletno naročanje. Javni zavodi
       je predstavil gojene gobe kot zelo kvali-  je Očko je predstavila dobre prakse sode-  – v Sloveniji jih je več kot 1500 – skupaj z
       tetna funkcionalna hranila. V javno-za-  lovanja z javnimi zavodi in gostinskimi   javnim sektorjem naročijo za več kot 120
       sebnem partnerstvu z Občino Laško je    ponudniki v lokalnem okolju ter opozo-   milijonov evrov hrane na leto. Zakon o
       IAMB v zaključni fazi revitalizacije bivše   rila na pomembnost pravočasnega sku-  javnem naročanju javnim zavodom do-
       podružnične šole Reka, ki bo kmalu pos-  pnega načrtovanja pridelave in odkupa   voljuje, da del lokalne hrane od izbra-
       tala najzmogljivejši  laboratorij za proi-  hrane v okviru partnerskega kmetovanja.   nega ponudnika kupijo brez razpisa. To
       zvodnjo in ekstrakcijo snovi iz jedilnih   Inovativni Žele iz Aškerčeve damaščan-  pomeni, da lahko sklenejo pogodbo tudi
       in zdravilnih gob v širši regiji. V zadnjih   ske vrtnice je predstavil  Avgust Aškerc   z okoliškim kmetom. Javni zavodi lahko
       dveh letih so v sodelovanju z FKBV Ma-  z Aškerčeve domačije. Ta prehranski iz-  na tak način naročijo do 20 odstotkov ži-


























       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25