Page 18 - LaskiBilten_st96_NR
P. 18
PODEŽELJE
Vsi udeleženci okrogle mize so se med
drugim strinjali tudi z ugotovitvijo, da
je za znatno povečanje lokalnega odku-
pa nujno vzpostaviti digitalno platformo
z ažuriranimi ključnimi informacijami o
sezonski ponudbi ter skladiščni in logi-
stični center, ki bi poskrbel tudi za odkup
UPORABA LOKALNE HRANE – TRAJNOSTNA IN ter predelavo sezonskih viškov na obmo-
čju. Izpostavili so, da bi ga morebiti prev-
OKUSNA IZBIRA zela ena od obstoječih kmetijskih zadrug.
Oprčkal je ob tem poudaril, da imajo na
V zadnjih letih se trendi v prehranje- nimi kilometri so najboljše kar lahko po- voljo skladišča, dostavno vozilo in v tej
vanju obračajo v smer uporabe lokalne nudimo učencem in s tem poskrbimo za smeri bi se lahko v prihodnosti še kaj na-
hrane kot način spodbujanja trajnos- njihovo zdravje,« je prepričana. redilo, da bi vzpostavili skupni sistem.
ti, podpiranja lokalnih gospodarstev in Bastičeva uspešno sodeluje z lastni- »Smo na voljo za iskanje rešitev«.
sprejemanja zdravih prehranjevalnih ki ekoloških kmetij, med drugim tudi z Barbara Lončarek iz GZS-ZKŽP je
navad. Tudi v šolah. Dejstva o tem, kako ekološko pridelovalko zelenjave in po- nadaljevala s predstavitvijo platforme
lahko z izbiro lokalne hrane podpremo nudnico lokalne hrane Katarino Očko, Katalog živil za javno naročanje ter iz-
lokalne kmete, proizvajalce in podjetja ki je na okrogli mizi med drugim pou- postavila pomembnost ustreznega obli-
ter, kako pomembno je dobro sodelova- darila dober primer uspešnega sodelova- kovanja sklopov in meril za zagotavljanje
nje javnih zavodov za doseganje zastav- nja z Občino Laško, ki vodi postopke jav- lokalne (slovenske) ponudbe. »Sklope je
ljenih ciljev so bila izpostavljena tudi v nih naročil hrane za javne zavoda tako, potrebno oblikovati na način, da se lahko
Laškem, in sicer na okrogli mizi »Izzivi da so lahko lokalni ponudniki dobavitelji prijavijo tudi kmetije oz. podjetja, ki po-
in ovire pri uvajanju kvalitetnih lokal- za marsikatero živilo. “Gre za živila, ki jih gostokrat ponujajo samo eno živilo ozi-
nih (ekoloških) živil v šolsko prehrano«. zvečer naberemo in jih zjutraj dostavimo roma skupino živil.«
Okroglo mizo so pripravili člani sku- pred šolo ali vrtec. Pri tem tudi ni odpada, Marjan Belej je povedal, da ga veseli
pine LAS Raznolikost podeželja v okvi- niti dodatne embalaže.« opažanje, da se je v primerjavi s pretek-
ru sofinanciranega projekta Aktiviranje limi leti že spremenil odnos do doma-
urbanih območij ter poskrbeli za nepo- Po besedah predstavnice NIJZ Janje če hrane. »Stvari se premikajo na bolje,
zabno kulinarično izkušnjo lokalnih ži- Robida je pri izboru živil treba upošteva- čeprav počasi,« je prepričan. Nacional-
vil ponudnikov občin Celje, Laško, Štore ti kakovost hrane, prednostno vključevati ni inštitut za javno zdravje sicer skupaj z
in Vojnik. Sodelujoči na okrogli mizi so lokalno, ekološko, sezonsko in svežo hra- Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo
izpostavili osrednje izzive, s katerimi se no ter hrano, ki ima čim manj odpadne in prehrano aktivno sodeluje tudi pri
na tem področju soočajo ponudniki lo- embalaže. »Smernice hkrati svetujejo, da promociji in vpeljevanju različnih pro-
kalnih živil na eni strani in javni zavodi pri oblikovanju meril za izbor ekonom- jektov in shem v vrtčevsko in šolsko oko-
na drugi. sko najugodnejše ponudbe cena živila naj lje (npr. Tradicionalni slovenski zajtrk,
Polona Bastič, profesorica in organi- ne bo edino merilo, temveč se naj med Tradicionalno slovensko kosilo, Šolska
zatorka prehrane, predstavnica javnega seboj primerjajo tudi ponudbe živil glede shema ipd.), ki dajejo poseben poudarek
zavoda OŠ Vojnik in OŠ Antona Bezen- kakovosti,« je še dodala. Z njo se je stri- na vključevanju pestre, lokalne, ekološke
ška iz Frankolovega je uvodoma izposta- njal predstavnik Kmetijske zadruge La- in sveže hrane. A svoj delček v mozaik bi
vila pomembnost umeščanja lokalnih ško Peter Oprčkal, ki je povedal, da jav- morali prispevati tudi drugi, predvsem
živil na šolski jedilnik. »Lokalna, še po- na naročila in postavljanje meril, kjer je v starši, ki imajo velik pomen pri obliko-
sebej pa ekološka živila z malo prevože- ospredju najnižja cena za njih ni vzdržno. vanju zdravega prehranjevanja otrok in
mladostnikov.
Prispevajmo k rasti in stabilnosti
lokalnega gospodarstva
Lokalni kmetje se pogosto soočajo s
težavami pri konkuriranju večjim, indu-
strializiranim prehrambenim sistemom,
zato lahko naša podpora pripomore k
njihovemu uspehu. Denar, porabljen za
nakup lokalne hrane, ostane v skupnos-
ti, ustvarja pozitiven gospodarski vpliv in
ustvarja nova delovna mesta, prispeva k
sodelovanju, povezovanju in nenazadnje
tudi k zdravju lokalnih prebivalcev. Zato
podpirajmo lokalno in uživajmo v edin-
stvenih okusih in zgodbah, ki jih prinaša-
jo povezave v lokalni skupnosti.
Alenka Sajovic,
koordinatorica projekta
18