Page 18 - LaskiBilten_st96_NR
P. 18

PODEŽELJE

                                                                                           Vsi udeleženci okrogle mize so se med
                                                                                        drugim  strinjali tudi  z  ugotovitvijo,  da
                                                                                        je za znatno povečanje lokalnega odku-
                                                                                        pa nujno vzpostaviti digitalno platformo
                                                                                        z ažuriranimi ključnimi informacijami o
                                                                                        sezonski ponudbi ter skladiščni in logi-
                                                                                        stični center, ki bi poskrbel tudi za odkup
       UPORABA LOKALNE HRANE – TRAJNOSTNA IN                                            ter predelavo sezonskih viškov na obmo-
                                                                                        čju. Izpostavili so, da bi ga morebiti prev-
       OKUSNA IZBIRA                                                                    zela ena od obstoječih kmetijskih zadrug.
                                                                                        Oprčkal je ob tem poudaril, da imajo na
         V zadnjih letih se trendi v prehranje-  nimi kilometri so najboljše kar lahko po-  voljo skladišča, dostavno vozilo in v tej
       vanju obračajo v smer uporabe lokalne   nudimo učencem in s tem poskrbimo za     smeri bi se lahko v prihodnosti še kaj na-
       hrane kot način spodbujanja trajnos-    njihovo zdravje,« je prepričana.         redilo, da bi vzpostavili skupni sistem.
       ti, podpiranja lokalnih gospodarstev in    Bastičeva uspešno sodeluje z lastni-  »Smo na voljo za iskanje rešitev«.
       sprejemanja zdravih prehranjevalnih     ki ekoloških kmetij, med drugim tudi z      Barbara Lončarek iz GZS-ZKŽP je
       navad. Tudi v šolah. Dejstva o tem, kako   ekološko pridelovalko zelenjave in po-  nadaljevala s  predstavitvijo platforme
       lahko z izbiro lokalne hrane podpremo   nudnico lokalne hrane  Katarino Očko,    Katalog živil za javno naročanje ter iz-
       lokalne kmete, proizvajalce in podjetja   ki je na okrogli mizi med drugim pou-  postavila pomembnost ustreznega obli-
       ter, kako pomembno je dobro sodelova-   darila dober primer uspešnega sodelova-  kovanja sklopov in meril za zagotavljanje
       nje javnih zavodov za doseganje zastav-  nja z Občino Laško, ki vodi postopke jav-  lokalne (slovenske) ponudbe. »Sklope je
       ljenih ciljev so bila izpostavljena tudi v   nih naročil hrane za javne zavoda tako,   potrebno oblikovati na način, da se lahko
       Laškem, in sicer na okrogli mizi »Izzivi   da so lahko lokalni ponudniki dobavitelji   prijavijo tudi kmetije oz. podjetja, ki po-
       in ovire pri uvajanju kvalitetnih lokal-  za marsikatero živilo. “Gre za živila, ki jih   gostokrat ponujajo samo eno živilo ozi-
       nih (ekoloških) živil v šolsko prehrano«.  zvečer naberemo in jih zjutraj dostavimo   roma skupino živil.«
         Okroglo mizo so pripravili člani sku-  pred šolo ali vrtec. Pri tem tudi ni odpada,   Marjan Belej je povedal, da ga veseli
       pine LAS Raznolikost podeželja v okvi-  niti dodatne embalaže.«                  opažanje, da se je v primerjavi s pretek-
       ru sofinanciranega projekta Aktiviranje                                          limi leti že spremenil odnos do doma-
       urbanih območij ter poskrbeli za nepo-     Po besedah predstavnice NIJZ  Janje   če hrane. »Stvari se premikajo na bolje,
       zabno kulinarično izkušnjo lokalnih ži-  Robida je pri izboru živil treba upošteva-  čeprav počasi,« je prepričan. Nacional-
       vil ponudnikov občin Celje, Laško, Štore   ti kakovost hrane, prednostno vključevati   ni inštitut za javno zdravje sicer skupaj z
       in Vojnik. Sodelujoči na okrogli mizi so   lokalno, ekološko, sezonsko in svežo hra-  Ministrstvom za  kmetijstvo, gozdarstvo
       izpostavili osrednje izzive, s katerimi se   no ter hrano, ki ima čim manj odpadne   in prehrano aktivno sodeluje tudi pri
       na tem področju soočajo ponudniki lo-   embalaže. »Smernice hkrati svetujejo, da   promociji in vpeljevanju različnih pro-
       kalnih živil na eni strani in javni zavodi   pri oblikovanju meril za izbor ekonom-  jektov in shem v vrtčevsko in šolsko oko-
       na drugi.                               sko najugodnejše ponudbe cena živila naj   lje (npr. Tradicionalni slovenski zajtrk,
         Polona Bastič, profesorica in organi-  ne bo edino merilo, temveč se naj med   Tradicionalno slovensko kosilo, Šolska
       zatorka prehrane, predstavnica javnega   seboj primerjajo tudi ponudbe živil glede   shema ipd.), ki dajejo poseben poudarek
       zavoda OŠ Vojnik in OŠ Antona Bezen-    kakovosti,« je še dodala. Z njo se je stri-  na vključevanju pestre, lokalne, ekološke
       ška iz Frankolovega je uvodoma izposta-  njal predstavnik Kmetijske zadruge La-  in sveže hrane. A svoj delček v mozaik bi
       vila pomembnost umeščanja lokalnih      ško Peter Oprčkal, ki je povedal, da jav-  morali prispevati tudi drugi, predvsem
       živil na šolski jedilnik. »Lokalna, še po-  na naročila in postavljanje meril, kjer je v   starši, ki imajo velik pomen pri obliko-
       sebej pa ekološka živila z malo prevože-  ospredju najnižja cena za njih ni vzdržno.  vanju zdravega prehranjevanja otrok in
                                                                                        mladostnikov.

                                                                                        Prispevajmo k rasti in stabilnosti
                                                                                        lokalnega gospodarstva


                                                                                           Lokalni kmetje se  pogosto  soočajo s
                                                                                        težavami pri konkuriranju večjim, indu-
                                                                                        strializiranim prehrambenim sistemom,
                                                                                        zato lahko naša podpora pripomore k
                                                                                        njihovemu uspehu. Denar, porabljen za
                                                                                        nakup lokalne hrane, ostane v skupnos-
                                                                                        ti, ustvarja pozitiven gospodarski vpliv in
                                                                                        ustvarja nova delovna mesta, prispeva k
                                                                                        sodelovanju, povezovanju in nenazadnje
                                                                                        tudi k zdravju lokalnih prebivalcev. Zato
                                                                                        podpirajmo lokalno in uživajmo v edin-
                                                                                        stvenih okusih in zgodbah, ki jih prinaša-
                                                                                        jo povezave v lokalni skupnosti.

                                                                                                                Alenka Sajovic,
                                                                                                         koordinatorica projekta

       18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23