Page 23 - LaskiBilten_st96_NR
P. 23
STIK
pridobivanja certifikata kakovosti za vo-
dena doživetja. Predavanje je vključevalo
pregled dokumentacije, kriterije ocenje-
vanja, predstavitev dobrih praks ter ne-
pogrešljive nasvete za uspešnejše sodelo-
vanje s ponudniki.
27. maja se je na Kmetiji Plahtica v
okviru projekta sodelovanja »Ko zadi-
šijo zeli« odvijala delavnica z naslovom
»Zelišča, praznični rituali in etnobotni-
ka« ter gastronomsko doživetje zgodo-
vinskih jedi – nekatere od njih so bile
razvite v sodelovanju z dr. Jankom Ro- Laško prsjačo pripravlja Društvo ROSA
detom in prvič predstavljene na delav-
nici Kulinarično-zeliščno popotovanje skih dobrot v parku Brdo pri Kranju.
skozi čas, na območju nekdanje kartuzi- Na predstavitveno-prodajni prireditvi je
je Jurklošter, 25. 8. 2018. V letu 2019 je v izjemnem ambientu sodelovalo preko
Eliksir dolgega življenja, ki ga po starem 40 različnih ponudnikov, ki so vključeni
Okušanje zgodovinskih jedi na Zeliščni kmetiji Plah- kartuzijanskem receptu pripravlja Zelišč- v teritorialne blagovne znamke iz celotne
tica na kmetija Plahtica, prejel certifikat ka- Slovenije. Poudarek je bil na ponudbi ži-
ponudnikov LAS Raznolikost podeželja kovosti znamke Okusiti Laško. Za kartu- vilskih izdelkov. Dogodka so se udeležili
predstavniki STIK-a Laško ter Čebelar-
v Laški hiši. Ob okušanju in spoznavanju zijansko Olla potrido in medeni štrukelj stvo, lectarstvo in apiturizem Šolar, Do-
bogate ponudbe znamke Okusiti Laško s pregreto smetano je Svet kulinaričnih mačija Aškerc ter Kmetija Pr‘Kofetl ter s
so udeleženci dogodka razvili številne doživetij, d. o. o., prejel certifikat kakovo- svojo ponudbo navdušili številne kupce
ideje, kako v novem programskem ob- sti v letu 2021. Obiskovalci dogodka so in obiskovalce parka.
dobju strniti vrste in s pomočjo LAS pro- bili navdušeni tako nad ponudbo Zeli- Želimo vam prijetne poletne dni. Va-
jektov še povečati samooskrbo s hrano. ščne kmetije Plahtica kot nad okusi cer- bimo vas k spremljanju FB Okusiti La-
19. maja smo se udeležili 6. srečanja tificiranih jedi. Povabljeni k njihovemu
koordinatorjev Mreže teritorialnih ko- okušanju tudi vi. ško, kjer za vas pripravljamo pregled naj-
lektivnih blagovnih znamk, ki je pote- 28. maja smo na povabilo Razvojne boljših sezonskih okusov Laškega.
kalo v destinaciji Sevnica. Ilona Ster- agencije Sora, d. o. o., dobili priložnost, Marina Bezgovšek in Polona Zorko,
mecki je zbranim predstavila postopke da se predstavimo na Dnevu sloven- koordinatorici KBZ Okusiti Laško
V LAŠKI HIŠI VSE BOLJ
ŽIVAHNO
V trški hiši, ki na Mestni ulici v centru
Laškega stoji že od 18. stoletja in se po
novem imenuje Laška hiša, se je v zad-
njih dveh mesecih veliko dogajalo.
V začetku aprila jo je obiskala skupi-
na iz Ormoža, ki je prišla na ogled dob-
rih praks Lokalne akcijske skupine (LAS) njaje starih sort, pomembno pa prispeva-
Raznolikost podeželja. V Laški hiši so jo tudi k prehranski samooskrbi.
skupino pričakale sveže pečene pogače Strokovno ocenjevanje v okviru kolek-
izpod rok Društva kmečkih žena Rosa. tivne blagovne znamke Okusiti Laško se
Le-te so redne obiskovalke Laške hiše in je prav tako odvilo v prijetnem ambien-
so v aprilu poleg peke velikonočnih dob- tu Laške hiše, kjer je strokovna komisija
rot izvedle tudi predsetveno druženje, ocenjevala 25 prijavljenih pridelkov, iz-
katerega namen je bil predvsem izmenja- delkov in jedi lokalnih ponudnikov.
va semen in sadik starih avtohtonih sort. V maju je Laška hiša zopet gostila do-
Prav takšna druženja so ključna za ohra- godek LAS Raznolikost podeželja. Ude-
23