Page 18 - LaskiBilten_st98_NR
P. 18
PODEŽELJE / TURIZEM
primernega za vzgojo v našem okolju. lovanja med kmetijami, gospodarskimi
Vsekakor bomo s sodelovanjem nadalje- družbami in javnimi zavodi v naši občini,
vali in ga nadgradili še z drugimi vrsta- pa tudi širše. Sodelovanje pomeni skup-
mi gob, ki bodo v bližnji prihodnosti v no delo za skupne cilje, pri čemer zdru-
pridelovalnem procesu,« pravi izjemen žimo moči, prizadevanja, navdušenja. Za
strokovnjak na področju gojenja gob Ja- to pa je potrebna motivacija, o kateri go-
nez Gorenšek. vori že Slomškova misel: »Če hočeš druge
V okviru projekta smo testirali tudi
uporabnost kompostiranega izrabljene- vneti, moraš sam goreti.« Tako tudi vod-
ga substrata kot gnojila v pridelavi pa- ja Inštituta za mikologijo in biotehnolo-
radižnika na treh kmetijah na območju gijo Janez Gorenšek s svojim strokovnim
Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. znanjem, navdušenjem in iskrenimi pri-
Paradižnik so pridelovali v različnih po- zadevanji za razvoj vnema za iskanje reši-
gojih (rastlinjak, na prostem) in različnih tev v skupno dobro okolja in ljudi.
pridelovalnih načinih.
Vzpostavitev sodelovanja v okviru na-
vedenega projekta vsekakor lahko preds- Jožica Krašovec,
tavimo kot primer dobre prakse sode- KGZ Celje
ODVIJAL SE JE 3. GUŠTFEST!
Laško je v sredini septembra zopet zajela guštna kulinarič-
no-nostalgična vročica. Letošnji festival GuštFest je dopolnje-
vala posebna sestavina, v čast katere je dan prej v Laški hiši
potekala tudi strokovna okrogla miza. Letošnji GuštFest –
sprehod med nostalgičnimi spomini in razvajanje brbončic z
vrhunskimi JRE chefi, so tudi letos obiskali številni obisko-
valci.
Kdor je v soboto, 16. septembra, ostal doma, namesto da bi šel
na GuštFest, mu je lahko pošteno žal. Festival odlične kulinari-
ke in prijetnih nostalgičnih spominov, ki je predstavljal odlično
priložnost za pomenek in klepet s prijatelji, sosedi, sodelavci in
znanci, je po številnih dobrih odzivih sodeč letos vnovič »za- Kulinarično razvajanje, v katerega so vtkali posebno sestavino – pregreto smetano
so ustvarjali trije vrhunski JRE chefi. Poleg domačina Marka Pavčnika (Restavra-
del žebljico na glavico«. GuštFest je ostal zvest svoji kombinaciji cija Pavus) še soimenjak Marko Magajne (Galerija okusov) in Igor Jagodic (Resta-
vrhunske kulinarike s priznanimi JRE chefi ter obujanju nostal- vracija Strelec).
gije na to, kako smo živeli nekoč, je pa festival letos razširil krila
in s pestro spremljevalno vsebino napolnil ulice in trge starega Nostalgije poln spremljevalni program
mestnega jedra Laškega. Pravimo, da so najboljše stvari 3, zato Po starih mestnih ulicah in trgih Laškega se je odvijal pester
smo letos med poudarke GuštFesta poleg kulinarike in nostal- in raznobarven program, ki so ga oblikovali člani številnih dru-
gije umestili še dobro staro druženje, ki ga je v teh napornih in štev kot tudi posamezniki. Na otroškem prizorišču smo spoz-
stresnih časih vselej premalo. Recept za nadvse uspešno popol- navali igre nekoč in ustvarjali, si ogledali predstavo vzgojiteljic
dne in večer je bil tako spisan, odzivi udeležencev pa odlični!
Vrhunski JRE chefi kuhali s pregreto smetano
Kot posebno sestavino so organizatorji letos v ospredje posta-
vili pregreto smetano, ki velja za kulinarično posebnost Laškega
in pravo delikateso. Pregreta smetana je zaradi svoje izjemnosti
umeščena v sam vrh gastronomske piramide naše občine, prav
tako je nosilka certifikata kakovosti Okusiti Laško. Na samem
GuštFestu pa so pregreto smetano v pripravo uličnih jedi vnes-
li 3 vrhunski slovenski chefi - člani priznanega Združenja JRE.
Kulinarično so nas razvajali domačin Marko Pavčnik iz Resta-
vracije Pavus, Margo Magajne iz Galerije okusov in Igor Jagodic
iz Restavracije Strelec. O njihovi izjemni ponudbi zgovorno pri-
ča dejstvo, da so bili kuponi za njihove jedi tudi letos razprodani Smeha in veselja na GuštFestu ni primanjkovalo. Tudi v »stari šoli« ne, ki je bila
in to le v pičlih 3 urah. povsem drugačna od šole danes.
18