Page 22 - LaskiBilten_st98_NR
P. 22
STIK
BUTIČNA GASTRONOMSKA DOŽIVETJA S CERTIFIKATOM
KAKOVOSTI ZNAMKE OKUSITI LAŠKO
Destinacija Laško je v širšem prostoru prepoznavna kot butična zelena destinacija. Med drugim
se ponaša tudi z odlično gastronomsko ponudbo in trajnostnim načinom pridelave/predelave hra-
ne in priprave pijač, kar je odlična osnova za oblikovanje edinstvenih vodenih gastronomskih doži-
vetij.
V ponedeljek, 5. junija, so člani Aka- za vodeno doživetje Natura in kultura različnih kapniških stvaritev prisluhnejo
demije Izvorno slovensko – mag. Moj- z roko v roki, katerega del je tudi bu- zgodbam o življenju in delu rudarjev ter
ca Polak, mag. Ilona Stermecki in Vid tično vodeno gastronomsko doživetje okušajo prav posebno malico. Na kmeti-
Štuhec, za vse zainteresirane deležnike Čaša nesmrtnosti. V obeh programih se jo se vrnejo skozi gozd, v katerem spoz-
v občini Laško izvedli strokovno delav- prepletata bogata in raznolika dedišči- najo njegove posebnosti. Seznanijo se z
nico za oblikovanje butičnih vodenih na Antona Aškerca ter zgodbe Aškerče- gojenjem bukovega ostrigarja ter njego-
gastronomskih doživetij (VGD) s celo- ve domačije kot žive kmetije, na kateri se vimi zdravilnimi učinki. Pred povratkom
vitim zagotavljanjem kakovosti kolek- tradicionalno kmetuje. Obiskovalci pri- domov si ogledajo delavnico, v kateri Jer-
tivne blagovne znamke (KBZ) Okusiti delke in prehranske izdelke s kmetije tudi nej okoliškemu lesu, ki bi bil prepuščen
Laško. Na delavnici so bili podani osnov- okušajo, ob tem pa spoznavajo njihovo propadu zaradi odmiranja, daje novo
ni pogoji za prijavo na strokovno ocenje- navezavo na zgodovinske posebnosti. podobo. Program se izvaja tekom cele-
vanje oblikovanih doživetij ter predsta- Posebej so izpostavljeni izdelki iz hišne ga leta, prijave zbirata Jernej Slapšak (031
vljeni globalni trendi v trajnostnem in sirarne in žele iz Aškerčeve damaščanske 336 431) in TIC Laško.
družbeno odgovornem turizmu, ciljne vrtnice, ki so vključeni tudi v kulinarično
persone prihodnosti ter vrste in pomen ponudbo Gostilne Oštirka in Thermane
VGD v turistični destinaciji. Udeležen- Laško (sladica z želejem iz Aškerčeve da-
ci delavnice so prejeli tudi delovni list z maščanske vrtnice). Program se izvaja te-
izhodišči za načrtovanje, organiziranje, kom celega leta, prijave zbirata Aškerče-
izvajanje, evalviranje in nadgrajevanje va domačija (tel.: 070 380 161 - Matjaž,
VGD po modelu Izvorno slovensko. 031 207 291 - Avgust) in TIC Laško.
Na razpis za pridobitev pravice do
uporabe KBZ Okusiti Laško za butič-
na vodena gastronomska doživetja je do
zaključka razpisnega roka, t. j. 31. av-
gusta, prispelo pet prijav. Z vsemi pri- Starodavni rudnik svinca in srebra
javitelji so bile pred ocenjevanjem izve-
dene individualne konzultacije. V tem
obdobju se je eden od prijaviteljev odlo-
čil za izstop iz procesa ocenjevanja, ker
vsebina in obseg predlaganega doživetja
nista omogočala definiranja cene glede Aškerčeva domačija
na število udeležencev, kar pa je eden od
kriterijev za pridobitev certifikata kako-
vosti vseh KBZ, vključenih v model Iz-
vorno slovensko. V ekipi KBZ Okusiti
Laško upamo, da bo omenjeno doživet-
je z dragoceno zgodbo v prihodnje izpol-
njevalo zahtevani kriterij ter s tem od-
lično dopolnilo certificirano ponudbo
destinacije Laško, hkrati pa uspešno par-
ticipiralo na skupni promociji in trženju.
V torek, 26. septembra, so mag. Moj-
ca Polak, mag. Ilona Stermecki in Vid Sladica z želejem Aškerčeve damaščanske vrtnice
Štuhec izvedli strokovno ocenjevanje Domačija Slapšakovih je prejela cer- Gojenje bukovega ostrigarja na kmetiji Slapšak
preostalih štirih na razpis prijavljenih tifikat kakovosti KBZ Okusiti Laško za
butičnih vodenih gastronomskih do- vodeno doživetje Zgodbe starodavnega STIK Laško je prejel certifikat ka-
živetij. Pozitivno so bila ocenjena tri, rudnika svinca in srebra ter inovativne- kovosti KBZ Okusiti Laško za vodeno
opisana v nadaljevanju, za četrto pa so ga kmetijstva. Gospodar kmetije, Jernej doživetje Pivocvetni potep po Laškem.
ocenjevalci podali priporočila za izpo- Slapšak, obiskovalce popelje mimo ohra- Udeleženci doživetja postanejo medeni
polnitev in predlagali prijavo na nasled- njenih nekdanjih rudarskih poslopij do pivovarji in pripravijo svoje grenko-slad-
nje ocenjevanje. bližnjega starodavnega rudnika, katere- ke napoje. Dežurna »čebelica« jih vodi
Aškerčeva domačija je prejela cer- ga prva pisna omemba datira v leto 1550. od izvirske termalne vode do legendar-
tifikat kakovosti KBZ Okusiti Laško V rudniku obiskovalci ob občudovanju nega piva, od slastnih grižljajev vrhun-
22