Page 22 - LaskiBilten_st98_NR
P. 22

STIK



                                BUTIČNA GASTRONOMSKA DOŽIVETJA S CERTIFIKATOM

                                  KAKOVOSTI ZNAMKE OKUSITI LAŠKO



                                    Destinacija Laško je v širšem prostoru prepoznavna kot butična zelena destinacija. Med drugim
                                 se ponaša tudi z odlično gastronomsko ponudbo in trajnostnim načinom pridelave/predelave hra-
                                ne in priprave pijač, kar je odlična osnova za oblikovanje edinstvenih vodenih gastronomskih doži-
                              vetij.

         V ponedeljek, 5. junija, so člani Aka-  za vodeno doživetje Natura in kultura   različnih kapniških stvaritev prisluhnejo
       demije Izvorno slovensko – mag. Moj-    z  roko  v  roki,  katerega  del  je  tudi  bu-  zgodbam o življenju in delu rudarjev ter
       ca Polak, mag. Ilona Stermecki in Vid   tično  vodeno  gastronomsko  doživetje   okušajo prav posebno malico. Na kmeti-
       Štuhec, za vse zainteresirane deležnike   Čaša nesmrtnosti. V obeh programih se   jo se vrnejo skozi gozd, v katerem spoz-
       v občini Laško izvedli strokovno delav-  prepletata bogata in raznolika dedišči-  najo njegove posebnosti. Seznanijo se z
       nico za oblikovanje butičnih vodenih    na Antona Aškerca ter zgodbe Aškerče-    gojenjem bukovega ostrigarja ter njego-
       gastronomskih doživetij (VGD) s celo-   ve domačije kot žive kmetije, na kateri se   vimi zdravilnimi učinki. Pred povratkom
       vitim zagotavljanjem kakovosti kolek-   tradicionalno kmetuje. Obiskovalci pri-  domov si ogledajo delavnico, v kateri Jer-
       tivne blagovne znamke (KBZ) Okusiti     delke in prehranske izdelke s kmetije tudi   nej okoliškemu lesu, ki bi bil prepuščen
       Laško. Na delavnici so bili podani osnov-  okušajo, ob tem pa spoznavajo njihovo   propadu zaradi odmiranja, daje novo
       ni pogoji za prijavo na strokovno ocenje-  navezavo na zgodovinske posebnosti.   podobo. Program se izvaja tekom cele-
       vanje oblikovanih doživetij ter predsta-  Posebej so izpostavljeni izdelki iz hišne   ga leta, prijave zbirata Jernej Slapšak (031
       vljeni globalni trendi v trajnostnem in   sirarne in žele iz Aškerčeve damaščanske   336 431) in TIC Laško.
       družbeno odgovornem turizmu, ciljne     vrtnice, ki so vključeni tudi v kulinarično
       persone prihodnosti ter vrste in pomen   ponudbo Gostilne Oštirka in Thermane
       VGD v turistični destinaciji. Udeležen-  Laško (sladica z želejem iz Aškerčeve da-
       ci delavnice so prejeli tudi delovni list z   maščanske vrtnice). Program se izvaja te-
       izhodišči za  načrtovanje, organiziranje,   kom celega leta, prijave zbirata Aškerče-
       izvajanje, evalviranje  in nadgrajevanje   va domačija (tel.: 070 380 161 - Matjaž,
       VGD po modelu Izvorno slovensko.        031 207 291 - Avgust) in TIC Laško.
         Na  razpis  za  pridobitev  pravice do
       uporabe KBZ Okusiti Laško za butič-
       na vodena gastronomska doživetja je do
       zaključka razpisnega roka, t. j. 31. av-
       gusta, prispelo pet prijav. Z vsemi pri-                                         Starodavni rudnik svinca in srebra
       javitelji so bile pred ocenjevanjem izve-
       dene  individualne  konzultacije.  V tem
       obdobju se je eden od prijaviteljev odlo-
       čil za izstop iz procesa ocenjevanja, ker
       vsebina in obseg predlaganega doživetja
       nista omogočala definiranja cene glede   Aškerčeva domačija
       na število udeležencev, kar pa je eden od
       kriterijev za pridobitev certifikata kako-
       vosti vseh KBZ, vključenih v model Iz-
       vorno slovensko. V ekipi KBZ Okusiti
       Laško upamo, da bo omenjeno doživet-
       je z dragoceno zgodbo v prihodnje izpol-
       njevalo zahtevani kriterij ter s tem od-
       lično dopolnilo certificirano ponudbo
       destinacije Laško, hkrati pa uspešno par-
       ticipiralo na skupni promociji in trženju.
         V torek, 26. septembra, so mag. Moj-
       ca Polak, mag. Ilona Stermecki in Vid   Sladica z želejem Aškerčeve damaščanske vrtnice
       Štuhec izvedli strokovno  ocenjevanje      Domačija Slapšakovih je prejela cer-  Gojenje bukovega ostrigarja na kmetiji Slapšak
       preostalih štirih na razpis prijavljenih   tifikat kakovosti KBZ Okusiti Laško za
       butičnih vodenih gastronomskih do-      vodeno doživetje Zgodbe starodavnega        STIK Laško je prejel certifikat ka-
       živetij.  Pozitivno so bila ocenjena tri,   rudnika svinca in srebra ter inovativne-  kovosti KBZ Okusiti Laško za vodeno
       opisana v nadaljevanju, za četrto pa so   ga kmetijstva. Gospodar kmetije, Jernej   doživetje Pivocvetni potep po Laškem.
       ocenjevalci podali priporočila za izpo-  Slapšak, obiskovalce popelje mimo ohra-  Udeleženci doživetja postanejo medeni
       polnitev in predlagali prijavo na nasled-  njenih nekdanjih rudarskih poslopij do   pivovarji in pripravijo svoje grenko-slad-
       nje ocenjevanje.                        bližnjega starodavnega rudnika, katere-  ke napoje. Dežurna »čebelica« jih vodi
         Aškerčeva domačija je prejela cer-    ga prva pisna omemba datira v leto 1550.   od izvirske termalne vode do legendar-
       tifikat kakovosti KBZ Okusiti Laško     V rudniku obiskovalci ob občudovanju     nega piva, od slastnih grižljajev vrhun-

       22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27