Page 25 - Laski_Bilten_st72_NR
P. 25
PODEŽELJE
NAGRAJENI OKUSI la s kuhalnico potapljati smetano v mle-
ko. To sva morali narediti večkrat in zelo
Z NAŠIH KMETIJ pogosto, da se smetana ni zažgala. Sme-
tano smo dodajali najrazličnejšim jedem
V zadnjih dneh maja je na Ptuju spet in to je bila prava poslastica,« se spomi-
zadišalo po dobrotah slovenskega pode- nja in ne skriva veselja ob prejetih pri-
želja, saj so tam gostili že tradicionalno znanjih.
razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Le- V naših krajih pregreta smetana še
tos že trideseto po vrsti. Začelo se je s vedno velja za pravo poslastico, saj je
skromno razstavo kruhov, potem se je odličen nadev za potice, zavitke, štruklje,
razstava širila tako po raznovrstnosti iz- pa tudi sestavina Laške medenke in dru-
delkov kot tudi ozemeljsko, saj so jo za gih hišnih jedi laških gostincev.
svojo vzeli tudi mnogi kmetje iz Avstrije, Na Knezovi kmetiji se ukvarjajo s pri-
Madžarske in Hrvaške. rejo mleka, katerega del v okviru dopol-
Na letošnji razstavi je bilo razstavlje- nilne dejavnosti predelajo. Tudi njiho-
nih skoraj tisoč izdelkov kmetic in kme- va sladka skuta ima izvrsten okus in je Ivanka Knez iz Gozdeca ob prejemu dveh zlatih pri-
znanj.
tov, ki so na ocenjevanjih prejeli eno od odlične kakovosti. Na to kaže tudi naj-
priznanj. Na razstavnih prostorih po so- višje možno število točk, ki jih je doseg- Znak Dobrote slovenskih kmetij, pa
banah in hodnikih mogočnega Minorit- la na senzoričnem ocenjevanju Dobrote naj bo zlat, srebrn ali bronast, nalepljen
skega samostana smo lahko občudovali slovenskih kmetij. na izdelkih s kmetij je zagotovilo, da gre
izdelke iz žit, mesa in mleka, suho sadje, Pridelujejo pa tudi piro in med izdelki, za izdelke, katerih kakovost so potrdile
kise, olja, konzervirano zelenjavo, vina in ki jih ponujajo, so tudi takšni, malce po- strokovne ocenjevalne komisije. Prido-
sadna vina, sokove, kompote, marmela- sebni, kot so pirini skutni štruklji in piri- bljena priznanja so ponos kmetij in ve-
de, žganja, čaje in medove. ni štruklji s pregreto smetano. Ivanka jih
Med tistimi, ki so prejeli zlato prizna- pripravi iz domačih sestavin, gospodinje lika promocijska priložnost za razvoj iz-
nje, je bila tudi Ivanka Knez iz Gozdeca. pa jih le skuhajo in izvrstna jed je prip- delave in prodaje dobrot, ki predstavljajo
Ne le eno, prejela je kar dve: zlato prizna- ravljena. tudi del bogate kulturne dediščine naše-
nje za pregreto smetano in zlato prizna- Med letošnjimi nagrajenci z našega ga podeželja.
nje za sladko skuto. območja je tudi Matjaž Pikl s Šmohorja, Obema nagrajencema iskreno čestita-
Ivanko vonj pregrete smetane spremlja ki je za svoje slivovo žganje prejel bro- mo!
že iz otroštva. »Mama mi je že kot majhni nasto priznanje in tudi letos dokazal, da Jožica Krašovec,
deklici dovolila, da sem ji lahko pomaga- je vešč žganjekuhe. KGZ Celje, Izpostava Laško
Letošnje popotovanje smo usmerili v prihodnost in predvi-
deli črni scenarij izginotja medonosnih čebel in drugih opra-
ševalcev. Spremembe, ki bi jih to povzročilo, smo udeleženci
dogodka spoznavali tako, da smo okušali prepoznavne vsakda-
KULINARIČNO-ZELIŠČNO nje jedi tudi z okrnjenim izborom zelišč in drugih surovin za
pripravo hrane. Dr. Janko Rode, ki je dogodek vsebinsko prip-
POPOTOVANJE SKOZI ČAS ravil, je nadvse zanimivo in poučno usmerjal pozornost zbra-
nih v razmislek, kako je količina, kakovost in raznolikost vsak-
V nedeljo, 19. maja 2019, se je v nekdanji kartuziji Jurkloš- danjih jedi odvisna od naših, mnogokrat spregledanih, drobnih
ter odvijala 2. zeliščna prireditev v sklopu operacije Integralni pomočnikov. Kuharski mojster Branko Podmenik pa je s svo-
turistični produkt zeliščarske dediščine, poimenovana Kuli- jo ekipo zbrane ob mizi ponovno navduševal z odlično prip-
narično-zeliščno popotovanje skozi čas. V okviru lanske pri- ravljenimi jedmi. Prireditev je prispevala k počastitvi Svetov-
reditve smo spoznavali in okušali jedi iz tistih zgodovinskih nega dneva čebel (20. maj), ki tudi v življenju zelišč igrajo
obdobij, ki so vidno zaznamovala kulturno krajino območja pomembno vlogo. O ostalih nepogrešljivih prispevkih medo-
Jurkloštra in so povezana z obdobjem Keltov, obdobjem čašče- nosnih čebel in divjih opraševalcev za naše zdravje in dobro po-
nja Kibele in obdobjem prisotnosti kartuzijanov. Vse jedi je po- čutje je spregovoril predsednik ČD Laško, Franci Šolar.
vezovala tematika uporabe zelišč v njihovi pripravi. Lanskoletno navdušenje otrok nad glasbeno-uprizoritveno
zeliščno pravljico, je mojstrico pripovedovanja zgodb Jelko
Kapun in glasbenika Dejana Jakšiča letos vodilo v nadgradnjo
dogodka. V ta namen je gospa Jelka avtorsko zasnovala učno-
delovne liste, ki bodo otroke razveseljevali tudi v prihodnje.
Na prireditvi smo lahko prisluhnili tudi zgodbam zeliščnih
vrtov in predstavitvam zeliščnih turističnih produktov, ki so
nastali v prvi fazi operacije, na stojnicah pa so bile na voljo lo-
kalne zeliščne in medene dobrote.
Prireditev se je izvedla v okviru operacije »Integralni turi-
stični produkt zeliščarske dediščine«, ki je delno financirana iz
sredstev EU.
Marina Bezgovšek, STIK Laško
25