Page 26 - Laski_Bilten_st72_NR
P. 26

KULINARIKA

       OČARAN NAD KULINARIKO                                                               Tomaž se je udeležil tudi tekmovanja
                                                                                        v avstrijskem Celovcu, ki je potekalo po
         Tomaž Hohkraut je mlad Laščan, ki ga je povsem očarala gastronomija. Navkljub   sistemu »magic box«. Pod škatlo so bile
       rosnim 22 letom je na številnih kuharskih tekmovanjih požel že veliko odličnih re-  skrite 3 sestavine, ki jih je moral nujno
       zultatov v katerih lahko več preberete v nadaljevanju.                           uporabiti v kreaciji. V njegovem primeru
                                                                                        so bile te sestavine pinjole, kisla smetana
                                                                                        in mascarpone, v njihovem kreativnem
         Kuhalnica je bila njegova prijateljica   Udeležil se je tudi kulinaričnih festi-
       že od najstniških let. S kuhanjem je pri-  valov. Marca 2018 je na hrvaškem otoku   kombiniranju pa je dosegel bron.
                                                                                           Ekipno se je udeležil tudi 3. tekmo-
       čel nekje v 7. razredu osnovne šole, ko je   Brač potekal mednarodni kulinarični fe-  vanja na Gostinsko-turističnem zboru v
       večinoma pomagal pri pripravi domačih   stival Biser mora. V ekipnem tekmova-    Portorožu v oktobru 2018, kjer so osvojili
       kosil. Kaj kmalu je začel tudi povsem sa-  nju sta se z Juretom Dretnikom pomerila   srebro. V novembru pa so se z Višjo šolo
       mostojno pripravljati jedi za svoje naj-  proti 12 skupinam in s 3 hodnim meni-  za gostinstvo in turizem Maribor, kjer
       bližje, v pripravo pa je že od nekdaj rad   jem navdušila sodnike ter domov odnes-  Tomaž študira, odpravili na Nizozem-
       dodal ščepec kreativnosti in z okusi malo   la zlato. Zmago jima je zagotovilo zna-  sko, in sicer v Leeuwarden, kjer je pote-
       eksperimentiral. Prav tako je znanje in   nje v pripravi rib, njihovo kombiniranje   kalo eno največjih in zapletenih kuhar-
       ideje pridobival z ogledom kuharskih    z mešanjem manj poznanih okusov ter      skih tekmovanj. Pomeril se je v disciplini
       TV-programov, ki so ponujali ogromno    pridih sodobnih tehnik. Sladica pa je bila   »Pastry chef« (kategorija sladic), kjer je le
       zanimivih idej in takrat še neznanih oku-  tista, ki ju je z gotovostjo izstrelila na sam   dan pred tekmovanjem v ekipo dobil tek-
       sov. A na njegovem meniju so se največ-  vrh.                                    movalko iz Nizozemske. Tekmovanje je
       krat pojavile testenine s tuno – te Tomaž                                        namreč zastavljeno tako, da se ekipe se-
       še danes obožuje. Ko je prišel čas za od-  Primer zmagovitega menija iz ku-      stavijo tako rekoč »tik pred zdajci«, s či-
       hod na srednjo šolo, ni okleval. Že takrat   linaričnega festivala Biser mora na   mer se poudarja ekipni duh v kuhinji. Na
       je imel zelo jasno vizijo, kaj želi postati –   Braču v marcu 2018:              voljo je bilo le eno uro časa, da sta se s
       eden najboljših kuharjev.                                                        tekmovalko, s katero sta se srečala prvič
         Tomaž si je številne izkušnje, ki so     Predjed: Rižota z suhimi paradižni-   v življenju,  odločila, kaj  bosta  pripravi-
       mu še kako prav prišle pri samostojnem     ki, poširana hobotnica, ožgan por in   la, spisala recepture in postopke v točnih
       kreiranju jedi na tekmovanjih, nabiral v   pena parmezana                        količinah ter dorekla posamezne kompo-
       več restavracijah, med drugim pri che-                                           nente jedi. Ker so bila glavna tema sladi-
       fu Marku Pavčniku v Pavusu na Gradu        Glavna jed: File morske žabe z lardo   ce jabolka, se je Tomaž odločil, da pripra-
       Tabor Laško, v Galeriji okusov pri chefu   slanino, fermentiran česen, pastinak   vi sladico v obliki jabolka, ki je vsebovala
                                                  in kombucha
       Borutu Jovanu in kasneje pri Luki Gmaj-                                          kar 12 komponent in zahtevala 2 uri časa.
       nerju in Marku Magajnetu, pri Igorju Ja-   Sladica:  Creme  brulle  bazilike,  čips   Trud je bil poplačan, saj je izdelek vzbu-
       godicu v restavraciji Strelec, v Gostilni   parmezana in pinjol, sorbet para-    dil pozornost sodnikov.
       Repovž v Šentjanžu ter pri Luki Koširju    dižnika                                  Velika razglasitev rezultatov je poteka-
       v Gostišču Grič v Šentjanžu.                                                     la v 11 kategorijah, tekmovalcev je bilo
















































       26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31