Page 26 - Laski_Bilten_st72_NR
P. 26
KULINARIKA
OČARAN NAD KULINARIKO Tomaž se je udeležil tudi tekmovanja
v avstrijskem Celovcu, ki je potekalo po
Tomaž Hohkraut je mlad Laščan, ki ga je povsem očarala gastronomija. Navkljub sistemu »magic box«. Pod škatlo so bile
rosnim 22 letom je na številnih kuharskih tekmovanjih požel že veliko odličnih re- skrite 3 sestavine, ki jih je moral nujno
zultatov v katerih lahko več preberete v nadaljevanju. uporabiti v kreaciji. V njegovem primeru
so bile te sestavine pinjole, kisla smetana
in mascarpone, v njihovem kreativnem
Kuhalnica je bila njegova prijateljica Udeležil se je tudi kulinaričnih festi-
že od najstniških let. S kuhanjem je pri- valov. Marca 2018 je na hrvaškem otoku kombiniranju pa je dosegel bron.
Ekipno se je udeležil tudi 3. tekmo-
čel nekje v 7. razredu osnovne šole, ko je Brač potekal mednarodni kulinarični fe- vanja na Gostinsko-turističnem zboru v
večinoma pomagal pri pripravi domačih stival Biser mora. V ekipnem tekmova- Portorožu v oktobru 2018, kjer so osvojili
kosil. Kaj kmalu je začel tudi povsem sa- nju sta se z Juretom Dretnikom pomerila srebro. V novembru pa so se z Višjo šolo
mostojno pripravljati jedi za svoje naj- proti 12 skupinam in s 3 hodnim meni- za gostinstvo in turizem Maribor, kjer
bližje, v pripravo pa je že od nekdaj rad jem navdušila sodnike ter domov odnes- Tomaž študira, odpravili na Nizozem-
dodal ščepec kreativnosti in z okusi malo la zlato. Zmago jima je zagotovilo zna- sko, in sicer v Leeuwarden, kjer je pote-
eksperimentiral. Prav tako je znanje in nje v pripravi rib, njihovo kombiniranje kalo eno največjih in zapletenih kuhar-
ideje pridobival z ogledom kuharskih z mešanjem manj poznanih okusov ter skih tekmovanj. Pomeril se je v disciplini
TV-programov, ki so ponujali ogromno pridih sodobnih tehnik. Sladica pa je bila »Pastry chef« (kategorija sladic), kjer je le
zanimivih idej in takrat še neznanih oku- tista, ki ju je z gotovostjo izstrelila na sam dan pred tekmovanjem v ekipo dobil tek-
sov. A na njegovem meniju so se največ- vrh. movalko iz Nizozemske. Tekmovanje je
krat pojavile testenine s tuno – te Tomaž namreč zastavljeno tako, da se ekipe se-
še danes obožuje. Ko je prišel čas za od- Primer zmagovitega menija iz ku- stavijo tako rekoč »tik pred zdajci«, s či-
hod na srednjo šolo, ni okleval. Že takrat linaričnega festivala Biser mora na mer se poudarja ekipni duh v kuhinji. Na
je imel zelo jasno vizijo, kaj želi postati – Braču v marcu 2018: voljo je bilo le eno uro časa, da sta se s
eden najboljših kuharjev. tekmovalko, s katero sta se srečala prvič
Tomaž si je številne izkušnje, ki so Predjed: Rižota z suhimi paradižni- v življenju, odločila, kaj bosta pripravi-
mu še kako prav prišle pri samostojnem ki, poširana hobotnica, ožgan por in la, spisala recepture in postopke v točnih
kreiranju jedi na tekmovanjih, nabiral v pena parmezana količinah ter dorekla posamezne kompo-
več restavracijah, med drugim pri che- nente jedi. Ker so bila glavna tema sladi-
fu Marku Pavčniku v Pavusu na Gradu Glavna jed: File morske žabe z lardo ce jabolka, se je Tomaž odločil, da pripra-
Tabor Laško, v Galeriji okusov pri chefu slanino, fermentiran česen, pastinak vi sladico v obliki jabolka, ki je vsebovala
in kombucha
Borutu Jovanu in kasneje pri Luki Gmaj- kar 12 komponent in zahtevala 2 uri časa.
nerju in Marku Magajnetu, pri Igorju Ja- Sladica: Creme brulle bazilike, čips Trud je bil poplačan, saj je izdelek vzbu-
godicu v restavraciji Strelec, v Gostilni parmezana in pinjol, sorbet para- dil pozornost sodnikov.
Repovž v Šentjanžu ter pri Luki Koširju dižnika Velika razglasitev rezultatov je poteka-
v Gostišču Grič v Šentjanžu. la v 11 kategorijah, tekmovalcev je bilo
26