Page 19 - Laski_Bilten_st74
P. 19
PODEŽELJE / THERMANA
TRETJE OCENJEVANJE OKUSITI LAŠKO
Jedi in pijače postrežene na gostinski način in prva Hiša gastronomije
V začetku septembra je ponovno pote-
kalo ocenjevanje za pridobitev certifikata
kakovosti KBZ Okusiti Laško. Tokrat so Pavus – prvi prejemnik certifikata Hiša gastronomije
potekala štiri ocenjevanja hkrati: za pre- Komisija pa je še posebej razglasila, da
hranske izdelke, za rokodelske izdelke, za je gostinski ponudnik Pavus primer dob-
jedi in pijače postrežene na gostinski na- re prakse vrhunske restavracije in prvi
čin ter za prvo Hišo gastronomije. prejemnik certifikata Hiša gastronomi-
Na ocenjevanje za prehranske izdelke je. Iskreno si želijo več tovrstnih gastro-
je prispelo 61 pridelkov in živilskih iz- nomskih ponudnikov v Laškem in na-
delkov. Strokovna komisija je pozitivno sploh v Sloveniji.
ocenila 59 izdelkov, neocenjena sta bila 2 Eko ponudniki, ki imajo pozitivno
izdelka, ki imata možnost nadgradnje in ocenjene izdelke in pridelke so bili v sep-
ponovne ocenitve. tembru vabljeni na prvi Praznik ekolo-
Komisija je izpostavila kakovost čajev, ških kmetij v Laškem ter skupaj z ostali-
ajdovega kruha z orehi, izdelke iz postrvi, Komisijo sestavljajo: doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec, mi na nostalgično-kulinarično prireditev
Franc Jezeršek, Mojca Polak
vrtnin ter kite česna in čebule. Kot zelo Guštfest, kjer so predstavili svoje kakovo-
kakovostni so bili označeni tudi izdelki iz Trije gostinski ponudniki: Therma- stne izdelke in pridelke.
mleka, predvsem pregreta smetana, skuta na Laško, Rimske terme in Kmetija Ve- Nekaj ponudnikov lahko vsako sredo,
in ghee maslo. Pohvalili so tudi Prsjačo. senjak – Ekotur so bili za jedi in pijače med 9. in 11. uro obiščete tudi v Doma-
Na ocenjevanje za rokodelske izdelke postrežene na gostinski način vsi pozitiv-
so prispeli štirje unikatni izdelki ene po- no ocenjeni. Člani so bili zelo zadovoljni čem kotičku na zgornjem vrtu Savinje,
pri TIC-u Laško.
nudnice. z raznolikostjo ponudbe jedi in pijač.
Operacijo Okusiti raznolikost podeže-
lja, katere vodilni partner je Občina La-
ško, ostali partnerji pa so STIK Laško,
KGZS - Zavod CE in Thermana, d. d., so-
financirata Republika Slovenija in Evrop-
ska unija iz Evropskega sklada za regio-
nalni razvoj.
Polona Zorko,
koordinatorka ocenjevanja KBZ
Okusiti Laško
Prsjača in kita česna ter čebule Foto: Rok Deželak
KAKŠNI SO OKUSI močjo katerih bomo na primer do konca lavnic in predavanj, ki so bile namenjene
leta obogatili ponudbo v Vrtu medovitih širšemu krogu udeležencev iz lokalnega
LAŠKEGA rastlin v Zdraviliškem parku. V slednjega okolja in so bile tudi povsem brezplačne.
smo na podlagi tovrstnih povezovanj pre- Ponudili smo delavnico »chefa« Amid-
V THERMANI? ko evropskih projektov že dodali fitnes na žića, ki je predaval o novodobnih pre-
prostem, park smo nedolgo nazaj polepšali hranskih praksah in raznovrstnih ome-
Družba Thermana, d. d., med svoje s cvetličnimi gredicami, ki so del celostno jitvah, ki dandanes pogosto narekujejo
vrednote prišteva lokalno sodelovanje zasnovane hortikulturne strategije … kulinarično ponudbo, kot so npr. aler-
in povezovanje. Na to, da navedeno ni Projekt, pri katerem prav tako sode- gije, prakse, kot so veganstvo, vegetari-
le puhlica na papirju, temveč družba to lujemo kot partnerji, je projekt Okusiti janstvo … Priznana predavateljica Moj-
usmeritev živi tudi v praksi, kažejo šte- raznolikost podeželja, posledica kate- ca Polak iz Višje šole za gostinstvo in
vilna sodelovanja v projektih znotraj in rega je vzpostavitev kolektivne blagovne turizem je delavnico izvedla na podlagi
izven meja naše občine, podpora, ki jo znamke Okusiti Laško, nastanek verig, ki sestavin, ki jih je dr. Bogataj v prehran-
izkazujemo številnim društvom in posa- povezujejo lokalne dobavitelje in odku- sko piramido Laškega umestil zelo vi-
meznikom, ki v kraju skrbijo za športni, povalce, raznolika promocija gastrono- soko. Udeleženci so tako izvedeli, kako
kulturni, turistični utrip in razvoj. mije, tipične za Laško … kreativno v svojo ponudbo vpletati med,
Predstavljamo tudi partnerja Obči- V sklopu svojih aktivnosti je Therma- pivo in zelišča. Za piko na i smo se od
ne Laško v več evropskih projektih, s po- na, d. d., doslej organizirala kar nekaj de- uveljavljene predavateljice Jasne Suha-
19 19