Page 20 - Laski_Bilten_st74
P. 20
THERMANA
dolc naučili več o tem, kako pomemben LAŠKA HIŠNA JUŽINA je pregreta smetana, ki so jo včasih pridelo-
je vsebinski marketing in s kakšnimi ko- vegetarijanska jed vali v krušni peči.
raki ga postopoma uvajati v naše delo- V Thermani Laško lahko okusite La-
vanje. Širom po Sloveniji meso v preteklosti ško medenko s pregreto smetano, sicer
Poleg izobraževalnega vidika je go- ni bilo široko uporabljeno. Na mizah se pa se lahko pregreta smetana kot zabe-
stinska ekipa Thermane v tem projektu je znašlo ob praznikih, gostijah in poseb- la doda na mleku kuhani proseni kaši,
sodelovala tudi na praktičnem nivoju. nih obiskih. Zato smo zasnovali jed, ki je mlademu stročjemu fižolu (namesto oc-
Sodelovali smo namreč na ocenjevanju na eni strani v skladu z današnjimi pre- virkov), z njo se lahko pripravi potico,
prehranskih izdelkov in prejeli pozitiven hranskimi trendi in izkazuje spoštova- štruklje, kot nadev jo lahko uporabimo
komentar strokovne komisije za različne nje do živali, na drugi pa čisla preteklost celo pri palačinkah.
vrste naših izdelkov. in skromnost starejše generacije, katerih JEDI IN PIJAČE Thermane, d. d., ki
kašče so le redko pokale po šivih. Vsebu-
Zakaj smo se odločili za je proseno kašo, eno od žit, ki nakazuje bodo v decembru na slavnostni podeli-
tvi prejele certifikat KBZ Okusi Laško:
sodelovanje v projektu? slovensko žitno zakladnico. Krompir in • Hišni piškoti Okusi Laškega (mede-
fižol, ki sta nekoč (poleg zelja) sestavlja-
Srečujemo se z različnimi in razno- la veliko vsakodnevne slovenske kmečke ni pirini piškoti, orehovi trikotniki s
vrstnimi gosti iz vsega sveta. Želimo jih kuhinje, smo pripravili v sodobni različi- pregreto smetano, koruzni piškoti z
rozinami)
navdušiti z naravo, doživetji in tudi s kuli- ci, jed pa osladili z medom glazirano lo-
nariko. Zagovarjamo trajnostni turizem, kalno pridelano zelenjavo. • Hišna jabolčna marmelada z bezgom
• Medena limonada z meto
zato v ponudbi hrane in pijače stavimo • Laška medenka
na sveže, sezonsko in lokalno. Trudimo PREGRETA SMETANA – ZGODBA • Vegetarijanska jed Laška hišna južina
se, da sestavine zanje v čim večji meri do- LAŠKE MEDENKE (krompirjev štrukeljc s proseno kašo,
bimo v naši najbližji okolici, da je pot od zeliščno – zelenjavni veloute, fižolo-
njive do krožnika kar se da kratka. Ce- Laška medenka je naša hišna speciali- vi ocvrtki, peteršiljev pire, z medom
nimo in spoštujemo lokalne dobavitelje teta. Narejena izpod rok predanih hišnih glazirana zelenjava)
in proizvajalce, zato smo na ocenjevanje • Meni Okusi Laško
prijavili tudi meni, ki izkazuje vse širšo – Pena dimljene postrvi s hrenovo
mrežo tesnega lokalnega sodelovanja. omako, marinirane rezine postrvi v
Meni »Okusi Laško« temelji na pe- pivu, poširan kanelon postrvi v hru-
strosti in raznovrstnosti pridelkov in ži- stljavem ovoju
vil, ki so nam na voljo v lokalnem oko- – Juha iz zelišč in krompirja
lju. Vanj smo vtkali živila, ki se uvrščajo v – Hrbet mladega goveda s špinačo in
prehransko piramido Laškega, kot so La- jurčki ovit v svinjsko mrežico, oma-
ško pivo, med in pregreta smetana. ka temnega piva, skutin kipnik, pi-
MENI »Okusi Laško« v hladni pred- vov cmok, koruzna polenta z meto,
jedi izkazuje spoštovanje do ohranjenih zelenjava
vodnih virov in nasploh do vode, ki se v – Kolač iz pregrete smetane, pečene
Laškem pojavlja tudi v obliki termalnih slaščičarjev, iz vrhunskih sestavin lokal- slive z medom, jogurt, skuta, orehi
vrelcev. Voda iz Laškega velja za visoko nega porekla, iz pregrete smetane, ki je
kvalitetno, kar se odraža tudi v kakovosti kulinarična posebnost tega predela Slo- LOKALNI PONUDNIKI IZ OB-
sladkovodnih rib. venije. MOČJA KBZ Laško, Celje, Štore, Voj-
Juha sestoji iz krompirja in zelišč v Ob okušanju hišne Laške medenke nik, Radeče, s pomočjo katerih so na-
čast izjemni samostanski dediščini, ki se prepletajo okusi medu, skute, pregre- stale zgornje jedi in pijače: Čebelarstvo
Šolar, Kmetija Sinkovič, Kmetija Belej,
se nahaja na našem območju. Kartuzija te smetane in orehov. Laška medenka je Eko kmetija Očko, Knez Ivanka, Pivo-
Jurklošter s svojo skoraj 500-letno zgo- s svojo okusnostjo in kreativnostjo hitro varna Laško Union, d. o. o., Kozmus Mi-
dovino priča o redu Kartuzijanov, ki so našla pot do src naših gostov in postala lena, Ribogojnica Ferlič, Slapšak Ana,
imeli izjemno razvit odnos do zelišč in tudi destinacijska slaščica. Zelene doline, KZ Laško.
dobrega počutja, h kateremu lahko posa- V njej uživamo s spoštljivostjo do živil, Dobrodošli, da v Thermani preizkusite
mezna zelišča pripomorejo. ki jo sestavljajo in katerih visoka kvaliteta novo nastale jedi in pijače in dobrodošli,
Glavno jed predstavlja lokalno pride- terja mnogo časa in potrpežljivosti. da okusite Laško v vsej svoji pestrosti.
lano meso mladega goveda, ki smo mu Kaj je pregreta smetana? Je kulinarič-
dodali noto piva. Aromo značilnega in na posebnost tega predela Slovenje in o NPT
širom po Evropi dobro poznanega Laške- njej ve mnogo povedati Ivanka Knez, ki Foto: Arhiv Thermane
ga piva smo vtkali v omako iz temnega se ponaša z domačimi mlečnimi izdelki
piva in pivov cmok. in s katero sodelujemo pri nakupu skute,
Sladica, ki zaokroži meni, časti pregre- sira in pregrete smetane.
to smetano kot živilo, umeščeno v pre- Kot pravi Knezova, se domače mleko
hransko strategijo Laškega. Lokalno pri- nalije v posodo in postavi v pečico, kjer Operacijo Okusiti raznolikost podeželja, katere
delani pregreti smetani smo dodali med se na nizki temperaturi mleko oz. njego- vodilni partner je Občina Laško, ostali partnerji
– delo laških Šolarjevih čebelic, saj Laško va smetana dobesedno peče. Ob tem na pa so STIK Laško, KGZS - Zavod CE in Ther-
slovi kot mesto z izjemno čebelarsko tra- vrhu mleka nastaja skorjica rjave bar- mana, d. d., sofinancirata Republika Slovenija
in Evropska unija iz Evropskega sklada za regi-
dicijo, Thermana Laško pa kot čebelam ve, ki se jo posname. Ta postopek traja onalni razvoj.
prijazno podjetje. kar nekaj ur. Zapečena skorja mleka je
20
20