Page 18 - LaskiBilten_st80_NR
P. 18
STIK
DO KAM SMO PRIŠLI Chef Iztok Gumzej je z eki-
po Hotela Špica v zakladnico
IN KAM GREMO? jedi s certifikatom kakovosti
kolektivne blagovne znam-
Za nami je zelo uspešno prvo ke Okusiti Laško prispeval
letošnje ocenjevanje za pridobi- tri izvirne kulinarične kre-
tev pravice do uporabe kolektiv- acije, ki bodo predvidoma v
ne blagovne znamke Okusiti La- začetku novembra vključene
ško, ki smo ga letos lahko izvedli v v nov jesensko-zimski degu-
izjemnih prostorih kongresnega centra stacijski meni. To so:
Thermana Laško. Strokovno komisijo v sestavi – Krača krškopoljca z mede-
prof. dr. Janeza Bogataja, dr. Tanje Lešnik Štuhec in g. Franca no bučo, polento in temnim pivom Laško Zlatorog
Jezerška je zelo pozitivno presenetilo število poslanih prehran- – File postrvi z ješprenjem, sezonskimi gomoljnicami in mla-
skih in rokodelskih izdelkov ter njihova kakovost. dim sirom
Pozitivno je bilo ocenjeno kar 87 izdelkov, ki si jih lahko po- – Jurkloštrski štruklji s pregreto smetano in jabolčno sekanico
leg že obstoječe certificirane ponudbe ogledate na https://lasko. V njihovo pripravo so vključena najkvalitetnejša živila iz
info/ponudniki/, kjer so navedeni tudi kontakti ponudnikov ter lokalnega okolja, med njimi številna s certifikatom kakovosti
prodajna mesta izdelkov. Okusiti Laško. Vse jedi so opremlje-
ne z zgodbami laških pokrajin in kul-
turne dediščine. Recept za pripravo
Jurkloštrskih štrukljev s pregreto
smetano in jabolčno sekanico (na
fotografiji) si lahko ogledate na FB
strani Okusiti Laško. V Hotelu Špi-
ca so jed posvetili 850-letnici prve
ustanovitve Kartuzije Jurklošter, ki
jo obeležujemo letos.
Certifikat kakovosti je prejel tudi
sok iz hišnega bezgovega sirupa,
ki mu je dodana melisa z Ekološke
kmetije Očko.
Vsem prejemnikom certifikatov kakovosti se zahvaljujemo
za sodelovanje. Z veseljem sporočamo, da je v register za leti
2019 in 2020 skupno vpisano:
– 1 hiša gastronomije,
– 4 ponudniki jedi in pijač postreženih na gostinski način (12
jedi in pijač),
– 37 ponudnikov prehranskih pridelkov in izdelkov (195 pre-
hranskih pridelkov in izdelkov),
Čestitamo: – 11 rokodelskih ponudnikov (58 rokodelskih izdelkov).
– Barbari Penič
– Čebelarstvu Anton Krivec V nastajajoči znanstveni monografiji PODEŽELJE IN RA-
– Čebelarstvu Blagotinšek ZVOJ GASTRONOMIJE V SLOVENIJI, katere izdajatelj bo
– Čebelarstvu Hren Univerza v Mariboru, bo predstavljeno dvanajst kolektivnih
– Čebelarstvu, lectarstvu in apiturizmu Šolar, Darji Šolar blagovnih znamk, oblikovanih po modelu »Izvorno sloven-
– Darji Dimec sko«. Kolektivna blagovna znamka Okusiti Laško bo v njej z
– Ekološki kmetiji Kapl, Eriki Klančnik
– Kmetiji Hrastnik
– Kmetiji Knez, Ivanki Knez
– Kmetiji Korbar, Feliksu Korbarju
– Kmetiji Lapornik
– Kmetiji Pr‘ Kofetl, Silvi Kajtna Poženel
– Kmetijski zadrugi Laško
– Mateji Kališnik
– Medenemu butiku in čokoladnici Škorja, Katji Škorja
– Virinu, Janku Rodetu
– Žganjekuhi Kneja, Matjažu Piklu
– in Žganjarstvu Zajec, Marinki Brezovšek.
V skupini Okusiti Laško z veseljem pozdravljamo tudi no-
vega člana med gostinci. To je Hotel Špica Laško. Prijavljene
jedi in pijača so bili na tehnološko visoki kakovostni ravni in
odličnih okusov. Čestitamo!
18