Page 20 - LaskiBilten_st86_NR
P. 20
STIK
3. Borza lokalnih turizma. Glede na njune predstavljene vsebine trajnosti in zele-
živil v Laškem ne rasti, smo se udeleženci dogodka strinjali, da moramo v pri-
hodnje nadgraditi obstoječo digitalizirano platformo za naroča-
Z namenom, da na nje lokalno pridelane hrane, ki bo vsem deležnikom omogočala
območju LAS Razno- uvid v trenutno ponudbo in povpraševanje ter omogočiti vsem
likost podeželja sku- občanom prostor dostopa do svežih lokalno pridelanih živil, ki
paj začrtamo pot na- bo na voljo od ponedeljka do sobote. Trenutno so v ta namen
daljnjega sodelovanja namreč na voljo le sredini Domači kotički, od 9. do 11. ure, so-
in povezovanja ter še okrepimo lokalno prehransko samooskr- botna tržnica od 8. do 12. ure in Laški sejem, prvi petek v me-
bo, kratke dobavne verige in razvoj vsebin kolektivne blagovne secu, od 8. do 16. ure. Nekateri izbrani prehranski izdelki z dalj-
znamke Okusiti Laško, se je 4. 10. v Gala dvorani Kongresnega šim rokom trajanja so sicer na razpolago tudi v Trgovini Katka,
centra Thermana Laško odvijala 3. Borza lokalnih živil. Ponu- v TIC-u Laško in Rimske Toplice, v tehnični trgovini Laščan-
dniki pridelkov in prehranskih izdelkov, gostinci ter predstav- ka KZ Laško ter v spletni trgovini https://lasko.info/trgovina/.
niki javnih zavodov smo na okrogli mizi pregledali zastavljene Na dogodku je bila predstavljena ponudba pridelkov z Ekolo-
cilje in dosežene rezultate predhodnih dveh borz lokalnih živil ške kmetije Očko, prehranske izdelke pa so predstavili Ekološka
kmetija Plahtica, kmetije Pr‘Kofetl, Krokarca, Kroflič in Zahra-
in se strinjali, da smo lahko zadovoljni z dosedanjim delom, a stnik, Čebelarstvo in lectarstvo Šolar ter Virin. Thermana Laško
nas ta hkrati zavezuje k permanentnim izboljšavam in sledenju je za obiskovalce pripravila pogostitev z jedmi in pijačami, ki v
najboljšim na tem področju.
vsaj 70 % vključujejo sestavine lokalnega izvora, med njimi tudi
z Laško medenko, destinacijsko sladico. Dogodek je organizi-
rala Občina Laško v sodelovanju z KGZ Celje, izpostavo Laško,
Thermano in Stikom.
Slednje je bilo tudi povod, da smo v goste povabili predstav-
nika Turizma Bohinj, Lucijo Gartner in Branka Ravnika. De-
stinacija Bohinj je letos prejela najvišje priznanje Zelene sheme
slovenskega turizma, platinasti znak Slovenia Green, med dru-
gim tudi zaradi izjemno uspešnega povezovanja kmetijstva in
Predstavitev knjižne zbirke
Gastronomija Slovenije
17. avgusta je v Thermani Laško po-
tekala predstavitev nove knjižne zbirke
Gastronomija Slovenije, avtorja prof.
dr. Janeza Bogataja, priznanega sloven-
skega etnologa in raziskovalca kulturne
ter gastronomske dediščine in njene so-
dobne ustvarjalnosti, ki je pomembno
soustvarjal tudi kolektivno blagovno
znamko Okusiti Laško. Zbirka štirih
knjig opisuje vseh 24 gastronomskih re-
gij Slovenije in njihovih 430 strokovno
20