Page 20 - LaskiBilten_st86_NR
P. 20

STIK

                                            3. Borza lokalnih       turizma. Glede na njune predstavljene vsebine trajnosti in zele-
                                            živil v Laškem          ne rasti, smo se udeleženci dogodka strinjali, da moramo v pri-
                                                                    hodnje nadgraditi obstoječo digitalizirano platformo za naroča-
                                               Z namenom, da na     nje lokalno pridelane hrane, ki bo vsem deležnikom omogočala
                                            območju LAS Razno-      uvid v trenutno ponudbo in povpraševanje ter omogočiti vsem
                                            likost  podeželja  sku-  občanom prostor dostopa do svežih lokalno pridelanih živil, ki
                                            paj začrtamo pot na-    bo na voljo od ponedeljka do sobote. Trenutno so v ta namen
                                            daljnjega sodelovanja   namreč na voljo le sredini Domači kotički, od 9. do 11. ure, so-
       in povezovanja ter še okrepimo lokalno prehransko samooskr-  botna tržnica od 8. do 12. ure in Laški sejem, prvi petek v me-
       bo, kratke dobavne verige in razvoj vsebin kolektivne blagovne   secu, od 8. do 16. ure. Nekateri izbrani prehranski izdelki z dalj-
       znamke Okusiti Laško, se je 4. 10. v Gala dvorani Kongresnega   šim rokom trajanja so sicer na razpolago tudi v Trgovini Katka,
       centra Thermana Laško odvijala 3. Borza lokalnih živil. Ponu-  v TIC-u Laško in Rimske Toplice, v tehnični trgovini Laščan-
       dniki pridelkov in prehranskih izdelkov, gostinci ter predstav-  ka KZ Laško ter v spletni trgovini https://lasko.info/trgovina/.
       niki javnih zavodov smo na okrogli mizi pregledali zastavljene   Na dogodku je bila predstavljena ponudba pridelkov z Ekolo-
       cilje in dosežene rezultate predhodnih dveh borz lokalnih živil   ške kmetije Očko, prehranske izdelke pa so predstavili Ekološka
                                                                    kmetija Plahtica, kmetije Pr‘Kofetl, Krokarca, Kroflič in Zahra-
       in se strinjali, da smo lahko zadovoljni z dosedanjim delom, a   stnik, Čebelarstvo in lectarstvo Šolar ter Virin. Thermana Laško
       nas ta hkrati zavezuje k permanentnim izboljšavam in sledenju   je za obiskovalce pripravila pogostitev z jedmi in pijačami, ki v
       najboljšim na tem področju.
                                                                    vsaj 70 % vključujejo sestavine lokalnega izvora, med njimi tudi
                                                                    z Laško medenko, destinacijsko sladico. Dogodek je organizi-
                                                                    rala Občina Laško v sodelovanju z KGZ Celje, izpostavo Laško,
                                                                    Thermano in Stikom.

































         Slednje je bilo tudi povod, da smo v goste povabili predstav-
       nika Turizma Bohinj, Lucijo Gartner in Branka Ravnika. De-
       stinacija Bohinj je letos prejela najvišje priznanje Zelene sheme
       slovenskega turizma, platinasti znak Slovenia Green, med dru-
       gim tudi zaradi izjemno uspešnega povezovanja kmetijstva in





       Predstavitev knjižne zbirke
       Gastronomija Slovenije

         17. avgusta je v Thermani Laško po-
       tekala predstavitev nove knjižne zbirke
       Gastronomija Slovenije, avtorja prof.
       dr. Janeza Bogataja, priznanega sloven-
       skega etnologa in raziskovalca kulturne
       ter gastronomske dediščine in njene so-
       dobne ustvarjalnosti, ki je pomembno
       soustvarjal tudi kolektivno blagovno
       znamko Okusiti Laško.  Zbirka štirih
       knjig opisuje vseh 24 gastronomskih re-
       gij  Slovenije  in  njihovih 430 strokovno


       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25