Page 16 - LaskiBilten_st92_zaSplet
P. 16
PODEŽELJE
GOBE – PRIHODNOST RAZVOJA
KRAJA REKA
Konec avgusta so v kraju Reka potekala srečanja v okviru Štu-
dijskih krožkov, ki jih je organizirala Ljudska univerza Celje v
sodelovanju z Zavodom Inštitut za aplikativno mikologijo in
biotehnologijo (IAMB) in Turistično kmetijo Slapšak. Sreča-
nja so bila namenjena krajanom, da se seznanijo z inovativnimi
dejavnostmi, ki potekajo v kraju – gradnja laboratorija za izde-
lavo zdravilnih ekstratov in okoljske mikotehnologije ter gobar-
no za gojenje gob. Skupinska fotografija na zaključnem srečanju
Prvo srečanje je potekalo na Kmetiji Jančič, kjer so se krajani
različnih generacij zbrali predvsem z željo po druženju. Franci micelijev, substratov in zdravilnih ekstratov. Inštitut se ukvarja
z razvojem uporabnih tehnologij na področju mikologije in nji-
hovih aplikacij v zdravstvene, ekološke in prehrambne name-
ne, njegovo delovanje pa predstavlja dodano vrednost za kraj in
krajane, saj delujejo na način, da se povezujejo tudi z ostalimi
deležniki iz kraja; tako sta Kmetija Slapšak in Kmetija Zeme
v okviru projekta EIP (Evropsko partnerstvo za inovacije) ob
podpori IAMB postavili gobarni za gojenje bukovega ostrigarja
ter drugih vrst gob. IAMB pa ima tudi veliko potencialno vred-
nost za turistični in gospodarski razvoj kraja, kar lahko v kraj
privabi nove ljudi.
Uvodno srečanje na Kmetiji Jančič Zaključno srečanje se je odvilo na Kmetiji Slapšak, kjer so
si udeleženci ogledali proizvodnjo gobarne za gojenje buko-
Pusar, upokojeni organizator izobraževanja odraslih je udele- vega ostrigarja. Jernej Slapšak je izvedel tudi prikaz enostav-
žence nagovoril v povezovalnem duhu in jih spodbudil, da so ne priprave gob za kulinarične namene, sledili sta degustacija
med seboj delili spomine na šolske dni. V ta namen so krajani in druženje. Vidno zadovoljni udeleženci so si bili enotni, da
prinesli tudi stare fotografije iz časa, ko je še delovala podruž- so tovrstna druženja odlična priložnost za povezovanje, prenos
niška šola, saj zdaj v njenih prostorih nastaja nova dejavnost. Iz znanj in druženje, česar pa so vsi zelo željni.
starih fotografij bo nastala razstava, ki bo služila kot dediščina Razvoj kraja Reka je čudovit primer, kako so sodelovanje,
za prihodnje generacije. Želja novih investitorjev je namreč, da vseživljenjsko učenje in nudenje podpore temelji za gradnjo
razvoj kraja temelji na spoštovanju tradicije in sodelovanju kra- zgodbe o uspehu in podlaga za širjenje poslanstva – gobe kot
janov. superživilo prihodnosti.
Srečanja, ki so sledila so imela izobraževalno noto, saj je Ja-
nez Gorenšek, ustanovitelj in direktor IAMB izvedel predava- VTISI UDELEŽENCEV:
nja z naslovoma Zdravilna uporaba gob in Hranilna ter upo-
rabna vrednost teh. Lepo obiskana predavanja so se odvila v Sonja Razgoršek:
Otročjem centru – Kino Laško, kjer so prisotni po zaključku »Lepo je, da so se krajani odzvali v takšnem številu, da se sez-
uradnega dela lahko zastavili različna vprašanja in se pobliže nanijo s tem, kaj se dogaja. Sama že veliko uporabljam gobe v
seznanili s praktičnimi napotki, katere gobe so primerne za laj- vsakdanjem življenju, za zdravstvene in kulinarične namene.«
šanje različnih zdravstvenih težav. Za degustacijo je bil na voljo Alenka Lokovšek:
tudi ČAJ iz GOB, ki je marsikoga prepričal s svojim edinstveno »Vesela sem, da smo se krajani videli med seboj in predvsem,
trpkim okusom. da smo videli, kaj se dogaja v prostorih šole. Zdaj vem, kam iti po
pomoč. Najbolj mi je v spominu ostal čaj iz gob.«
Šola zaživela v novi funkciji
Milan Vodišek:
Na zaključnem srečanju so si krajani lahko ogledali notranje »Najbolj sem užival na našem prvem srečanju, da smo se po-
prostore nekdanje šole, kjer nastaja laboratorij za proizvodnjo novno videli in obujali spomine na mladost. Predvsem pa sem ve-
sel, da se je začelo nekaj dogajati v prostorih šole, saj bi v naspro-
tnem primeru vse skupaj propadalo. Že sam kraj je pridobil s tem,
mogoče se bo še kdo preselil zaradi tega, morda nova zaposlitev …
Do sedaj nisem vedel, katere gobe gojijo. Zdaj sem imel priložnost
stvari pobliže spoznati in ponosen sem, da imamo nekaj takšnega
v našem kraju.«
Marjan Hercog:
»Dolgoročno si želimo tovrstnih srečanj. Saj vsi pogrešamo dru-
ženja, sploh če bi se zraven lahko še izobraževali. Vedno nekaj na
novo izveš. Kraj bo bolj zaživel, s tem kar se zdaj dogaja, to pa je
tudi dobro za naše prihodnje generacije.«
Maja Krivec, LU Celje
Prikaz priprave Bukovega ostrigarja, ki ga gojijo na Kmetiji Slapšak. Foto: osebni arhiv
16