Page 50 - LaskiBilten_st84_NR
P. 50

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE

       jevnih društev, sadjarstva Aškerc, sadjar-
       ske kmetije Rožej, gospo Mirico Štaut ter
       z gospodom Romanom in gospo Lidijo
       iz kulinaričnega ateljeja Meringa in pred-
       stavnikom Rimskih term, jim predstavi-
       li našo idejo in jih povabili k sodelova-
       nju in kreiranju naše sladice, donacijami
       v materialu ali sponzorstvu pri nakupu
       materiala. Še enkrat vsem hvala za od-
       ziv. Hvala tudi Dragu Podreberšku, ki si
       je vzel čas in učenki Špeli Klopčič razka-
       zal krožno rudarsko učno pot, rudarski
       muzej in prostor, kjer je pred več kot pol
       stoletja stala rudarska vasica Govce. Me-
       ringa, kulinarični atelje in Rimske terme
       sta nam obljubili, da se bosta s sestavina-
       mi, iz katerih smo izdelali sladico, tudi
       sami preizkusili v kreiranju nove sladi-
       ce. Kako smo zasnovali sladico, predsta-
       vitev in oblikovanje končnega produkta,
       si lahko ogledate v nalogi na spletni stra-
       ni šole https://www.os-rimsketoplice.si/
       projekti-turizmu_pomaga_lastna_glava.
         Kot del ocenjevanja se šole vsako leto
       predstavimo na turističnih tržnicah v
       večjih Mercator centrih po Sloveniji. Le-  Naš trud je bil nagrajen, saj je komisija   saj prav vsak s svojim (ne)delom prispe-
       tos se je tržnica preselila na splet. Šole   v naši predstavitvi in izdelku videla svež   va h kvaliteti skupaj preživetega časa in h
       smo imele na voljo največ 8 minut za čim   in inovativen pristop h kulinarični po-  kvaliteti izdelka, v našem primeru izde-
       bolj inovativno in privlačno predstavitev   nudbi kraja ter podjetniško vez, ki smo   lavi turistične naloge in turističnega pro-
       našega produkta. V ta namen smo učen-   jo stkali med šolo in krajevnimi podjetji   dukta. Če nam to uspe, lahko uživamo v
       ke in učenci poleg predstavitve »v živo«   ter nam podelila zlato priznanje.     pripravi projekta, se zabavamo in  drug
       pripravili še krajši videoposnetek, ki pri-  Poleg spoznavanja krajevne zgodovi-  drugega motiviramo.
       kazuje našo pot od ideje do končnega    ne, kulturne dediščine in gastronomije
       produkta. Ogledate si ga lahko na sple-  kraja z okolico sta Špela in Karolina prišli
       tni strani Osnovne šole Antona Aškerca   še do nekaterih osebnih in zelo pomemb-          Špela Klopčič, Karolina Lukmar
       Rimske Toplice v zavihku Kulturni do-   nih spoznanj. Obe se strinjata, da mora-              in mentorici Jasmina Oblak
       godki.                                  mo pri timskem delu zavihati rokave vsi,                         in Nuša Ocvirk





       RAZISKOVALNA DEJAVNOST                                                           nahajali v okolici »hausov«. S pomočjo
       NA ŠOLI                                                                          kmetov so v najem dobili del zemljišča,
                                                                                        na katerem so lahko pridelali hrano zase
         Kljub vsem izzivom, ki jih je prineslo                                         in živali, včasih so v zameno za delo do-
       to šolsko leto, se je osmošolka Špela in                                         bili obrok hrane. Koline so bile zanje ne-
       5 devetošolk (Aleksandra, Mojca, Lana,                                           kaj posebnega, saj so imeli zagotovilo, da
       Brina in Tjaša) odločilo, da se bodo poleg                                       ne bodo lačni.
       rednega pouka podale še na pot mladih                                               Rudarji so imeli srednje visok življenj-
       raziskovalk znotraj projekta Mladi za Ce-                                        ski standard. Prehrana in oblačila se niso
       lje. Rezultat njihovega dela so tri razisko-                                     razlikovala od ostalih krajanov. Tudi če
       valne naloge na treh različnih področjih.                                        so rudarji kdaj zaslužili več, se s tem niso
         Špela  Klopčič je  na  etnološkem po-                                          hvalili ali kupovali dražjih stvari, saj so
       dročju raziskovala vsakdanje življenje   Mojca Tošić in Aleksandra Derganc       raje varčevali. Tisti iz »hausov« so pri-
       sedraških rudarjev. S pomočjo zbra-                                              hranke večinoma porabili za nakup zem-
       ne literature in poglobljenih intervjujev   in zelenjavo (krompir, zelje, solata, kore-  ljišča, da so si zgradili svojo hišo oz. ob-
       z nekdanjimi rudarji, ki so službovali v   nje ...). Ker so bili skoraj v celoti samo-  novili tisto, ki je na zemljišču že stala.
       Govcah, Hrastniku, Trbovljah in Hudi    oskrbni, so gojili sadno drevje – jablane,   Živeči v hišah, so denar porabili za obno-
       Jami, ali njihovimi družinskimi člani, je                                        vitev kmetije ali gradnjo novih objektov.
       ugotovila, da je na kvaliteto njihovega   hruške, slive, nekaj jih je gojilo trto. Sadje   Aleksandro Derganc in Mojco Tošić je
       življenja najbolj vplivala njihova stano-  so sušili in ga uporabljali v prehrani.  zanimalo, kateri tip temperamenta učen-
       vanjska situacija. Tisti, ki so živeli v hišah   Tisti, ki so živeli v »hausih« so imeli   cev prevladuje v njunih razredih in kako
       so imeli glede na premoženje tudi živali   slabše življenjske razmere. Privoščili so si   to vpliva na splošno zaznavanje razredne
       – krave, koze, konje, kokoši, race, zajce,   lahko le prašiča, zajce in kokoši. Osnov-  klime. Odgovori na test osebnostnega
       prašiče ... Na njivah so gojili žita, krompir   no zelenjavo so gojili na vrtovih, ki so se   prereza so pokazali, da je v obeh razredih

       50
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55